Arhiv tekstova Arhiv tekstova

PJ Harvey – Uh Huh Her Island, 2004.

Nakon četiri godine pauziranja, ljetos se na glazbenom tržištu pojavio sedmi studijski uradak britanske glazbenice PJ Harvey. Album se nedefinirano zove »Uh Huh Her«, a njegovo značenje se naslućuje kao slovima zapisani uzdisaj, zadihanost ili čak i zasmijanost. Poslije ušminkanog prethodnika »Stories from the City, Stories from the Sea«, ova ploča donosi povratak bazičnijem i pomalo frustriranom zvuku koji ju je i proslavio, te etablirao kao možda najjačeg ženskog kantautora alternativnog rocka devedesetih.
    Polly Jean Harvey iz albuma u album, sve više razotkriva svoju blues strukturu, ne samo unutar glazbenog izraza već i tekstualnog komuniciranja. Nalik feminističkom svjetonazoru bila je sposobna cijeli materijal sama osmisliti, otpjevati i odsvirati (gitara, bas gitara, melodika, klavijature), a pozvala je u pomoć samo svog starog suradnika Roba Ellisa, u službi bubnjara.
    Takav pristup rezultira mnoštvom sirovih gitarskih pasaža, ali i organsko-akustičnih pejzaža koji oslikavaju prirodu njezine ranjivosti.
ISKRENO PROŽIVLJAVANJE PREPLAVLJUJUĆIH OSJEĆANJA: Pjesma »The Shame« pokazuje kako jednostavnost može biti (kako jest) efikasna, a »The Letter«, njezin prvi singl s ove ploče, direktno usmjerava k podijumu neklasičnog ritmičkog poentiranja. Nekoliko prisutnih kratkih pjesama u trajanju od minutu do dvije, doimlju se nedovršeno, ali su ujedno jedina novina, kao novi način oblikovanja zvučnog materijala u cjelinu. Najneobičnija, u smislu dosadašnjeg rada ove umjetnice, je »Seagulls«, minuta snimljenih galebova na obali mora. »No Child of Mine« podsjeća na akustičnost stare »Henry Lee«, ali samo kao nekakav oslabljeni bljesak. »Cat on the Wall« je bučna i basovita, ali iduća »You Come Through« (aktualni singl) hinotičkom melodijom perkusija i atmosferom iskrenog proživljavanja preplavljujućih osjećaja (PJ to i ne može drugačije) priziva ljubav iz svih dijelova univerzuma. Seriju svojih senzitivnih autoportreta i ljubavnih iskustava majstorski opjevava u »It’s You«, ili u country baladi »The Desperate Kingdom of Love«.
    Četrdeset i dvije minute ove ploče otkrivaju unutarnji svijet ove umjetnice. On je razumljiv, slikovit, ali nerijetko mračan, te podsjeća na teška dramska djela iz svijeta književnosti. U svakom slučaju, vitalnost PJ Harvey se baš i ogleda u njezinoj hrabrosti da sagleda najveće dubine ljudske duše

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika