Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Por­tret(i) umjet­ni­ka u mla­do­sti

Galerija Likovni susret u Subotici u svojoj muzejsko-galerijskoj djelatnosti od šezdesetih godina prošlog stoljeća, a posebice posljednjih dvadesetak godina prati stvaralaštvo svojih sugrađana, mladih akademskih likovnih umjetnika. Prošlog tjedna, 12. listopada u dotičnoj galeriji otvorena je izložba pod nazivom »Traganja«. Ista postavka je početkom ove godine gostovala u Pečuhu u Mađarskoj, kao ideja i mogućnost da se tamošnjoj publici predstave ovdašnje likovne prilike.
    Izložbu je otvorila Olga Šram, povjesničarka umjetnosti i autor ove izložbe. Prilikom otvorenja nazočni su bili i likovni umjetnici čiji su radovi izloženi. »Traganja« čini preko četrdeset radova proisteklih iz ruku selektiranih deset umjetnika, a to su: Zita Suhajda, Laura T. Peity, Tunde Varga, Sergej Radulović, Manojlo Maravić, Emil Kadirić, Ksenija Kovačević, Maja Rakočević, Tibor Sarapka i Miroslav Jovančić.
POSEBNI LIKOVNI POSTUPCI: »Za ovu izložbu izabrali smo neke od autora koji kroz apstraktni izraz ispoljavaju individualne umjetničke stavove, koristeći se posebnim likovnim postupcima i materijalima, kao i nekoliko autora koji, primjenjujući određene vidove figuracije, različito odgovaraju na suvremene impulse i ‘duh vremena’«, dio je teksta iz kataloga izložbe.
    Suvremena subotička likovna scena donosi mnoge različitosti sadržajnih i idejnih projekcija, drugačije poglede na svijet, život i samu umjetnost. U tehničko-tehnološkom formalnom planu mlađa generacija smjelo i inteligentno eksperimentira i istražuje. Tu su, pokraj klasičnog slikanja na platnu i crteža, vrlo atraktivne skulpture (čak i od šećerne i čokoladne mase), jedan video-rad, »živi« enformeli na zidu i, sve češći u svijetu likovne umjetnosti, digitalni printovi. Opisivanje svijeta što ih okružuje, umjetnike rođene šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, sa svim svojim različitim senzibilitetima, izložba »Traganje« objedinjuje kroz jedan jedini princip. To je svježina, mladalačka energija koja potencira volju, koja je motivirana na originalnoj putanji kreacije. Ona je puna života i usmjerena nasuprot konformističkoj ravnodušnosti često prisutnoj u kulturi mladih današnjeg doba. Kvantiteta i kvaliteta ovakvog stvaralaštva na jednom mjestu, u nesumnjivo najprestižnijoj lokalnoj galeriji, daje nam nadu i čini stvari, makar privremeno, ljepšim i smislenijim.
    Ako vrijeme iza nas tumačimo i kroz povijest umjetnosti, promatrajući čovjekova traganja za identitetom, moguće je da ćemo i kroz ovakve umjetničke svečanosti i njihov kontinuitet, u bliskoj ili daljnjoj budućnosti moći sadržajnije govoriti o našem vremenu, našem gradu i nama samima. Ovih deset likovnih umjetnika aktivno je tragalo i još uvijek traga, a svi oni potencijalni posjetitelji spremni osvježiti svoje mentalne slike, djela ovih stvaralaca mogu (po)tražiti u Galeriji Likovnog susreta u Subotici. Izložba je otvorena do 30. listopada.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika