Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Lju­bav pre­ma gla­zbi

Katedralni zbor »Albe Vidaković« nije nastao slučajno, oformljen je na već postojećim temeljima. Naime, glazbena tradicija grada Subotice je poznata od davnina. Ta tradicija obogaćena je novim zborom u jesen 1973. godine, prigodom obljetnice 200. godine od početka gradnje Crkve sv. Terezije Avilske.
    Nakon osnutka pa sve do 1980. godine zbor je nosio ime »Mješoviti katedralni zbor«, no na prijedlog s. Mirjam Pandžić zbor dobiva ime po slavnom glazbeniku i svećeniku, koji je rođen na ovim prostorima, Albi Vidakoviću. Današnji puni naziv zbora je Katedralni zbor »Albe Vidaković«.
PRVI HRVATSKI ZBOR U SUBOTICI: S. Mirjam Pandžić rođena je u brojnoj obitelji u Starom Žedniku. Odgajana je u vjeri i kroz glazbu, kako je sama s. Mirjam kazala, u obitelji se puno pjevalo. Nakon osnovne škole s. Mirjam odlazi u Zagreb u samostan Sestara Naše Gospe. Tamo su je upisali u Muzičku školu, gdje je svirala flautu i klavir. Završila je također i Glazbenu akademiju u Zagrebu. Od 1973. godine je ponovno u Subotici. U katedrali prije samog osnivanja mješovitog zbora »Albe Vidaković« bilo je zborno pjevanje na hrvatskom, mađarskom i latinskom jeziku. No, samo za velike blagdane, kao što su Uskrs, Božić, Duhovi i Tijelovo. U to vrijeme s. Mirjam je svirala u Crkvi Isusovo Uskrsnuće, no išla je na ispomoć u katedralu i svirala na nedjeljnoj misi u deset sati. Današnji Katedralni zbor »Albe Vidaković« je nastavio raditi u duhu tradicije. Nakon dugogodišnjeg i plodnog rada kantora Marka Stantića, službu orguljašica u katedrali preuzele su časne sestre Naše Gospe i na toj dužnosti su već oko 40 godina. Već 30. godina orguljašica u ovoj crkvi je s. Mirjam. Ona je ujedno i jedna od osnivačica ovoga zbora. Od osnivača danas su još u zboru pokraj s. Mirjam i Ivica Perčić i s. Karmela Kovačević. »S obzirom da sam svirala u crkvi uvidjela sam potrebu za zborom, te smo za 200. godišnjicu početka gradnje ove crkve, na blagdan sv. Terezije Avilske sakupili ljude, Hrvate i Mađare koji su pjevali na toj svečanosti. Tada sam ja svirala, a vlč. Josip Miocs je dirigirao. Nakon toga par pjevača je zaželjelo da nastavimo s pjevanjem i na taj način smo počeli raditi. Prvi puta kao hrvatski zbor nastupili smo na blagdan Bezgrešnog začeća 1973. godine. Tada je zbor nosio naziv »Mješoviti katedralni zbor«. Vlč. Josip Miocs je okupio zbor koji su sačinjavali Mađari, a mi smo onda dalje nastavili raditi na hrvatskom jeziku« rekla je s. Mirjam. Od samog početka rada zbora s. Mirjam je orguljašica i dirigentica ovoga zbora.
PRVI JAVNI NASTUPI: U početku zbor su činili stariji pjevači, no kasnije u zbor su se polako uključivali i mlađi ljudi. Tokom svih ovih godina postojanja zbora, članovi zbora su bili i mladi glazbeno obrazovani ljudi, koji su bili vjernici. Danas većinu zbora čine mladi ljudi, no teško ih je okupiti, te kako je s. Mirjam rekla više se može osloniti na starije članove. »U crkvenom zboru sada pjevaju oni koji su vjernici i koji vole glazbu. Sakralnu glazbu bi trebali pjevati prije svega vjernici, a tek onda svi ostali, jer ipak, vjerenici je mnogo ozbiljnije shvaćaju«-kaže s. Mirjam. Iz ovog zbora je izniklo puno mladih ljudi koji su sada uspješni glazbenici, jedan od njih je i Alen Kopunović Legetin. »Dugo smo bili izolirani od šire javnosti, ali nakon promijenjenih političkih prilika, priređen je prvi Božićni koncert Katedralnog zbora, koji je održan 28. prosinca 1990. godine u svečanoj vijećnici Gradske kuće. Taj koncert je prerastao u tradiciju, te ćemo ove godine imati 15. božićni koncert. S prvim koncertom zbor je izišao u javnost i s radošću je primljen. Prvi javni Uskrsni koncert je bio 5. travnja 1991. godine, održan u Sinagogi u Subotici. Tako je postala tradicija da se održavaju Božićni i Uskrsni koncerti« – kaže s. Mirjam. U nedjelju 24. listopada zbor će na sv. misi proslaviti 90. godina rođenja Albe Vidakovića.
GOSTOVANJA I SURADNJA: Zbor je gostovao širom Bačke, u nekim mjestima i više puta. Sudjelovali su na mnogobrojnim jubilejima, proslavama, književnim večerima, otvaranju izložbi, pjevali su na mladim misama. Kako nam je ispričala ravnateljica ovog zbora s. Mirjam, u to vrijeme nije bilo drugih hrvatskih zborova, te je ovaj zbor gostovao i pjevao u Subotici, okolici i slobodno možemo reći širom Bačke. Do sada zbor je bio u Hrvatskoj, u Bosni i Hercegovini i u Mađarskoj. Prije dva tjedna zbor je gostovao u karmelićanskoj crkvi u Somboru skupa sa Subotičkim tamburaškim orkestrom u povodu stote obljetnice somborskog Karmela.
    Na stalnom repertoaru zbora se mogu naći najviše djela Albe Vidakovića, Milana Asića i drugih hrvatskih skladatelja. Tu su i djela poznatih klasičnih skladatelja kao što su Bach, Handel, Mozart, Beethoven. 1983. godine zbor dobiva priznanje od Svetog Oca Ivana Pavla II., a 1993. godine dobiva »Antušovu nagradu«. S. Mirjam je 2002. godine dobila nagradu »Pro urbe« za rad sa zborom i rad u crkvi.
    Suradnja sa Subotičkim tamburaškim orkestrom traje već dugi niz godine, točnije od 1986. godine. Svake godine u katedrali na polnoćki svira Subotički tamburaški orkestar, ova tradicija započela je još 1989. godine. Od tada svake godine nekoliko puta u godini skupa nastupe katedralni zbor »Albe Vidaković« i Subotički tamburaški orkestar. Iako tambura nije liturgijski instrument, ona je na ovim prostorima tradicionalni instrument i sada vjernici ne mogu zamisliti Božić bez tambure.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika