Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tam­bu­raška gla­zba na Mi­ki­nim da­ni­ma

Tradicionalna manifestacija Mikini dani u Bačkom Bregu obično se održavala na ljetnoj pozornici u centru sela bez ustaljenog datuma, ali ljeti, a ove je godine zbog nedostataka financijskih sredstava Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo »Silvije Strahimir Kranjčević«, koje je organizator ove kulturne manifestacije, premjestilo Mikine dane nešto kasnije te se ovogodišnji festival tamburaške glazbe održao 17. listopada u Domu kulture.
    Ove godine nastupili su »Bereški tamburaši« i orkestar »Kokošinjac« iz Bačkog Monoštora, te orkestar »Zlatni zvuci« iz Sombora, a kao i svake godine održano je natjecanje u kuhanju ribljeg paprikaša. Nakon slikara koji su sudjelovali na likovnoj koloniji u sklopu ove manifestacije, tamburaši su poslije štima instrumenata obilježili sedme Mikine dane.
OTVARANJE FESTIVALA TAMBURAŠKE GLAZBE: Prisutnu publiku, goste i sudionike programa pozdravio je predsjednik HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević« Adam Tubić, nakon čega je nazočnima pozdrave uputio i Joza Kolar, počasni predsjednik Društva, ističući kako se Društvo uvijek zalagalo za očuvanje nacionalnog identiteta Hrvata u Bačkom Bregu. Svoje pozdrave publici, ali i organizatorima manifestacije, uputili su i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća mr. Josip Ivanović, predsjednik Općine Sombor dr. Jovan Slavković i zamjenik veleposlanika Republike Hrvatske u Beogradu Branimir Lončar.
    Voditeljica programa Jelena Srimac rekla je kako je manifestacija Mikini dani zamišljena u cilju njegovanja tambure kao instrumenta vojvođanskog podneblja, a napomenula je i kako se u okviru manifestacije tradicionalno održava i likovna kolonija. Istaknula je i kako se smotra tamburaša i likovna kolonija ne bi mogle održati bez pomoći sponzora. Ovu manifestaciju su među ostalima pomogli i Skupština općine Sombor i Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici.
ŠOKAČKE, BUNJEVAČKE I STAROGRADSKE PJESME: U programu su prvo nastupili »Bereški tamburaši«, potom orkestar »Zlatni zvuci« iz Sombora, a nakon njih nastupio je orkestar »Kokošinjac« iz Bačkog Monoštora. Publika je mogla uživati u šokačkim, bunjevačkim i starogradskim pjesmama, a igralo se i pjevalo sve do jutra. U sklopu programa nastupio je i Josip Dumendžić, član Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva »Dukat« Vajska-Bođani koji je recitirao svoju pjesmu »Tri ljubavi Šokac ima«. U tijeku programa dodijeljena je nagrada za najljepše aranžiran stol koja je pripala Jelici Kolar iz Bačkog Brega, a nagrada za najbolje skuhani riblji paprikaš dodijeljena je Stevici Periškiću iz Bačkog Monoštora. U pauzi programa Jelena Srimac obavijestila je publiku da se u tisku nalazi knjiga o Društvu »Silvije Strahimir Kranjčević«, koje je jedno od najstarijih hrvatskih društava u široj okolici. Srimac je napomenula kako spomenuta knjiga sadržajem kazuje o njegovanju kulturne baštine u Bačkom Bregu, a autori knjige su Ivan Kovač, učitelj u mirovini iz Sombora i Marin Katačić, tajnik Društva »Silvije Strahimir Kranjčević«. Tiskanje knjige pomogla je Hrvatska matica iseljenika iz Zagreba.
    U daljnjem tijeku ove večeri zajedno su svirali »Bereški tamburaši« i orkestar »Kokošinjac«, a na zadovoljstvo publike koju su oraspoložili tamburaškim zvukom karakterističnim za vojvođansko podneblje.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika