Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sli­ka­ri u Bačkom Bre­gu

Likovna kolonija u sklopu manifestacije Mikini dani održana je 16. listopada u Bačkom Bregu u Domu kulture. Sudionici ove kolonije su bili slikari »Grupe 76« koja broji preko 100 članova, a na ovoj koloniji gosti iz Sombora bili su Aleksandar Kanulić, Milorad Rađenović, Cecilija Miler, Jova Simendić, Slobodan Nastasić i Antun Pozder, kao i Josip Kler iz Crvenke te Ilija Uzelac iz Koluta.
    Slike su rađene tehnikom ulja na lesonitu i duboreza, a sve slike su poklonjene za pomoć Hrvatskom kulturno prosvjetnom društvu »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega koje je domaćin i organizator Mikinih dana. Likovna kolonija bila je i prilika za susret i kraći razgovor s likovnim stvaraocima.
INSPIRACIJA: »Trideset godina se bavim slikarstvom i član sam ‘Grupe 76’, aktivna sam u HKUD Vladimir Nazor u Somboru, gdje sam vodila likovnu grupu, a formirala sam i likovnu koloniju ‘Kolorit’. Za slikanje je ponekad potrebna bujna mašta, a mislim da mi to ne nedostaje, a sva priroda i okolina koja me okružuje je moja inspiracija. Na ovoj koloniji sam treći ili četvrti put, tako da mi ništa nije nepoznato. Ljudi su ovdje dobri i dragi, a inspiracija se nađe, iako je vrijeme napolju tmurno«, kaže Cecilija Miler, dok je Josip Kler iz Crvenke rekao kako voli slikati još od najmlađih dana.
    »Oduvijek sam volio slikati, još kao dijete kroz školu, ali sam ipak slikanje ostavio za mirovinu i od 1999. godine počinjem ozbiljnije da radim tehnikom ulja na platnu. Inspiraciju nalazim uglavnom u mašti, slikam salaše i vojvođanske pejzaže, gdje se i najviše krećem. Ovdje mi je fino i sve je dobro organizirano, ali kao i svugdje postoje financijski problemi, zato sada radimo na lesonitima, a ne na platnu, što je malo teže i drugačije. Preskočio sam samo jednu koloniju u Bačkom Bregu i dopada mi se ova proslava Mikinih dana, kao i organizacija«, kaže Josip Kler.
    »Od 1970. godine aktivno se bavim slikarstvom, a po zanimanju sam metalac-alatničar. Inspiraciju nalazim u našim Bačkim motivima: njivama, kanalima, salašima, a uvijek slikam tehnikom ulja na platnu. U Bački Breg dolazim od prvih Mikinih dana i sada sam na neki način suorganizator ove kolonije. Drago mi je da i mi svojim slikama možemo pomoći Društvu u Bačkom Bregu«, kaže Ilija Uzelac.
DUGOGODIŠNJE BAVLJENJE SLIKARSTVOM: »Slikarstvom se bavim od 1955. godine, kada sam pohađao učiteljsku školu. Završio sam i višu pedagošku i industrijsku školu, a sada sam u mirovini. Dvije godine nisam bio prisutan na ovoj koloniji, jer sam bio spriječen, ali sam bio prisutan svojim slikama. Kao nekadašnji predavač u osnovnoj školi u Bačkom Bregu, bio sam obradovan pozivom i sretan sam što se mogu vratiti u sredinu u kojoj sam radio, živio i relativno je dobro poznavao, ali poslije trideset, četrdeset godina, mnogo toga se izmijenilo«, kaže Milorad Rađenović, a Aleksandar Kanulić također ističe kako se slikarstvom bavi još od davnih godina s polovice prošloga stoljeća.
    »Crtanjem sam se bavio još u osnovnoj školi, a kada sam otišao na izučavanje obrta, moj majstor koji je i sam bio slikar, vidio je u meni sklonost prema crtežu i prema slici, upoznao sam boje i od 1943. godine bavim se slikarstvom. Obično sa sobom nosim blok, crtam pejzaž motive i na osnovu tih motiva stvaram sliku. U Bačkom Bregu sam već tri ili četiri puta, tako da mogu kazati kako dolazim u jednu sredinu koja me zna, koju poznajem i uvijek nađem vrijeme i volju da ovdje dođem«, kaže Aleksandar Kanulić.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika