Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti


Objavljen je najnoviji broj katoličkog lista »Zvonik« za mjesec listopad. Obzirom da je listopad mjesec Gospine krunice urednik lista preč. Andrija Anišić, kao i vlč. Marko Forgić  koji piše meditaciju, pozivaju vjernike na molitvu svete krunice. U ovome mjesecu, po odluci svetog Oca Ivana Pavla II., započela je Godina Euharistije. Na stranicama ovoga Katoličkog lista možete čitati o proteklim vjerskim i kulturnim događanjima. Povodom 75. obljetnice crkve sv. Marije u Subotici, na stranicama »Zvonika« predstavljena je ova župska zajednica. Kako je i uobičajeno tu su i stalne stranice na najmlađe čitatelje, za mlade i obitelji. Svakako Vam preporučamo ovaj broj »Zvonika« koji je ispunjen zanimljivim tekstovima, fotografijama i prije svega bogatim duhovnim sadržajem.

Da­ni Ma­ti­ce hr­vat­ske Su­bo­ti­ca

Dani Matice hrvatske Subotica održat će se od 20. listopada do 16. studenog. U sklopu ove manifestacije, 20. listopada u izložbenoj dvorani Gradske knjižnice, otvorena je izložba likovnog odjela »Cecilija Milanković« Matice Hrvatske Subotica. »Večer srijemske glazbene lirike« održat će se 23. listopada u Velikoj vijećnici Gradske kuće s početkom u 20 sati.

Im­pre­si­je Ja­dra­na

Izložba fotografija »Impresije Jadrana« Dušana Marjanovića, predsjednika Hrvatske manjinske samouprave Segedina bit će otvorena u subotičkom kafiću »Brick & Steel« (pokraj hotela Patria) u utorak 26.10.2004. u 19 sati. Organizator, udruga »Krov« poziva sve ljubitelje Jadrana da posjete ovu izložbu, dođu na druženje i upoznaju se s udrugom i našim prijateljima iz Segedina.

Svečani ju­bi­lej

Središnje slavlje u »Godini svetih srijemskih mučenika«, održat će se 26. listopada koje će započeti svečanom sv. misom u 10,30 sati. Misno slavlje će predvoditi, na spomen značajnog pohoda Srijemskoj Crkvi velikog sv. Ambrozija, današnji milanski nadbiskup kardinal Dionigi Tettamanzi. Euharistijsko slavlje bit će upriličeno na vanjskome prostoru, na trgu u blizini konkatedrale u Srijemskoj Mitrovici. S obzirom na mnoge okolnosti i posebnu vrijednost obilježavanja spomena, 1.700. godina mnogobrojnih ranokršćanskih mučenika koji su mučeništvo podnijeli 304. godine, očekuje se i izravan prijenos sv. mise na Hrvatskoj televiziji.

Obi­lježen dan sve­te Te­re­zi­je Avil­ske

Prigodom obilježavanja značajnog jubileja – sto godina postojanja i djelovanja Karmelićanskog samostana u Somboru, Karmelska je crkva izuzetno svečano proslavila dan sv. Terezije Avilske. Otac Dario Tokić, karmelićanin iz Zagreba predsjedao je svečanoj koncelebraciji i održao propovijed na hrvatskom jeziku. Istoga dana s početkom u 16 sati u svečanoj dvorani HKUD »Vladimir Nazor« u nazočnosti stotinjak slušatelja o. Dario Tokić je održao predavanje na temu »Molitva kao prijateljstvo s Bogom kod sv. Terezije Avilske«. Organizator programa bio je mr. o Mato Miloš, povjerenik za proslavu stote obljetnice somborskog karmela.
M. Đ.

Sto­go­dišnji­ca som­bor­skog kar­me­la

Brojne su i raznovrsne aktivnosti kojima se obilježava stogodišnji jubilej postojanja i djelovanja Karmelićanskog samostana u Somboru. Prigodan koncert, 10. listopada je održao Katedralni zbor »Albe Vidaković«. Sa zborom je nastupio i Subotički tamburaški orkestar pod ravnanjem s. Mirjam Pandžić i Zorana Mulića. Za mnoge prisutne slušatelje sakralna glazba izvedena na koncertu u pravom je smislu bila istinsko osvježenje. Voditelj i domaćin programa bio je mr. o. Mato Miloš, koji se obratio sudionicima programa, pohvalio zbor i sklad pjesama, divne glasove, izvođača, te zasluge dirigenata.

HNK iz Osi­je­ka gostuje u Subotici

U Sceni Jadran, 28. listopada gostovat će Hrvatsko narodno kazalište iz Osijeka. Svi zainteresirani mogu pogledati komediju »Uhvaćen u mrežu«, autora Reja Kunia, s početkom u 19,30 sati.

Međuna­rod­na smo­tra dram­skih sku­pi­na

Dramski odjel HKUD »Ljutovo« iz Ljutova organizirao je 1. »Međunarodnu smotru amaterskih dramskih skupina«. Na ovoj smotri sudjelovat će amateri iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kao i domaćini. Predstavu »Salašari silom varošani«, koju je režirao Nandor Klinocki, domaćini će odigrati 22. listopada s početkom u 19 sati. Sutradan 23. listopada će nastupiti gosti iz Hrvatske, KUD »Branko Radičević« s predstavom »Hamlet u selu Mrđuša Donja«, koja će započeti u 19 sati.

Sa­jam knji­ga u Be­o­gra­du
 
Beogradski sajam knjiga 2004. je otvoren 19. trajat će do 25. listopda.
    Na sajmu knjiga sudjeluje preko 600 izlagatelja. Kada je o inostranim sudionicima riječ, pored francuskih, sudjeluju i izlagatelji iz Japana, Kanade, Španjolske, Italije, Mađarske, Grčke, Irana, SAD, Izraela, Švicarske, Slovačke, Njemačke, kao i izdavači iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika