Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Splet smi­ješno­ga i po­tre­sno­ga

U obnovljenoj dvorani Hrvatskog kulturno umjetničkog društva »Vladimir Nazor« iz Sombora, predstavio se 17. listopada teatar »Grdelin« iz Makarske s predstavom »Poletija grdelin iz žuja«. Predstavu su režirali Krešimir Dolenčić i Joško Ševo prema tekstu Ivice Mijačika. U predstavi igraju Davor Borčić, Zdenko Jelčić, Vinko Kraljević, Siniša Popović, Zoran Čubrilo, Davor Svedružić, Branko Supek i Joško Ševo. Scenografiju je uradio Ivo Knezović, kostimografiju Snježana Vego, a glazbu je skladao Duško Tumbača. Praizvedba ove predstave bila je 29. srpnja 2001. godine u Makarskoj, a premijera je igrana 22. listopada 2001. u Zagrebu u kazalištu »Gavella«.
    Prvo gostovanje jednog profesionalnog teatarskog ansambla iz Republike Hrvatske u Društvu »Vladimir Nazor« omogućilo je Veleposlanstvo RH u Beogradu, a nazočnog zamjenika veleposlanika RH u SiCG Branimira Lončara, kao i konzulicu Generalnog konzulata RH u Subotici Mirelu Lucić, koja je također bila nazočna na somborskoj predstavi, pozdravio je predsjednik HKUD »Vladimir Nazor« Šima Raič.
POPULARNOST PREDSTAVE: Nakon što je publika dugotrajnim pljes-kom nagradila glumce nakon odigrane predstave, književnik Ivica Mijačika nije krio zadovoljstvo što je njegov tekst predstavljen kazališnim izrazom naišao na oduševljeni prijem i kod somborske publike. »Objavio sam sedam knjiga, što poezije, što humoreski, a umjetnički sam voditelj teatra ‘Grdelin’. Ova predstava je realizirana u produkciji Grada Makarske. Rođen sam u Makarskoj, ali živim u Zagrebu, a skoro i svi glumci koji igraju u ovoj predstavi su iz zagrebačkih kazališta, iz Hrvatskog narodnog kazališta, Zagrebačkog kazališta mladih, Kazališta Komedija, glavni glumac u predstavi Joško Ševo profesor je na Kazališnoj akademiji u Zagrebu. Skup-ljamo se dakle sa svih strana, a također formatiramo i klapu, jer u predstavi moramo imati ta tri glasa, a inače su to pjevači klapa koji su ‘formata’ jednog ‘Omiškog festivala’. To su te sastavnice predstave, a do sada smo odigrali sedamdeset predstava, što nije malo i što kazuje o popularnosti ove predstave. Najviše smo je igrali u Republici Hrvatskoj, a pored toga predstava je igrana u Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, a spremamo se otići i u Austriju. Večeras je bilo naše prvo gostovanje u Vojvodini«, kaže Mijačika napominjući kako je »Poletija grdelin iz žuja« priča koja je na prvoj razini samo komedija, ali to je ustvari jedna tegobna ljudska priča.
TRAGIKOMEDIJA: »Ljudi se smiju cijelo vrijeme u taj sat i pol koliko traje predstava, ali to je u stvari jedna krvava ljudska priča, tragikomedija. Grdelin je mala ptica, češljugar, a poletjela je iz žuja, dakle iz žulja na ruci što simbolizira njeno polijetanje iz muke, boli i patnji. Prethodnica ovoj predstavi bila je moja pjesma istoga naziva koju je uglazbio Duško Tambača i s tom pjesmom i počinje predstava. Na početku predstave imamo smrt grdelina, a predstava se završava smrću glavnoga protagoniste Drage, što je parabola. Imao sam jednu varijantu završetka predstave kojom cijeli svijet odlazi u iluziju, ali sam ipak sve na koncu postavio u razinu jedne krvave stvarnosti. Sukob je to sna i jave. Univerzalna je Dragina priča, iako je jedna od karakteristika dole u Dalmaciji postojanje izraženog ljudskog svojstva izrugivanja, što je uvijek vrlo surovo. Pa ipak, Drago je ono nepokolebljivo dobro, kojem se u biti i ne može nauditi, a s druge strane je masa, profilirana s pet-šest karaktera, što je kontrapunkt. Iako Drago prolazi baš kao i mala ptičica, ono što je suštinski dobro i dalje će egzistirati, obnavljajući se i trajući, bez obzira na napadnost zla«, kaže Ivica Mijačika o kazališnom komadu koji je imala priliku vidjeti somborska publika.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika