Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Dr. Tivadar Tóth
pokrajinski zastupnik

U nedjelju je završen drugi krug izbora za pokrajinskog zastupnika po većinskom sustavu. Glasovali su birači u izbornoj jedinici 56 Subotica 4, na 25 biračkih mjesta u 9 mjesnih zajednica. Na birališta je izašlo 13,70 posto upisanih birača. Doktor Tivadar Tóth, kandidat Saveza vojvođanskih Mađara osvojio je 3.785 glasova, ili preko 81 posto onih koji su izašli na birališta. Igor Vojnić Zelić kandidat Pokreta Snaga Srbije osvojio je 876 glasova ili preko 18 posto. Prema tome pokrajinski zastupnik iz Subotice je doktor Tivadar Tóth. Ovim glasovanjem završeni su izbori po većinskom sustavu za pokrajinske zastupnike u Subotici. Uz dr. Tivadara Tótha, predstavnika Saveza vojvođanskih Mađara, vojvođanski zastupnici iz Subotice su i dr. Tamás Korhecz, profesor sveučilišta, također iz Saveza vojvođanskih Mađara, zatim Mirko Bajić profesor iz koalicije »Subotica naš grad« te László Gyula, privatni poduzetnik iz Demokratske stranke vojvođanskih Mađara.

Kucsera za kontinuitet
ka boljem životu

Géza Kucsera primio je 13. listopada uvjerenje o izboru za predsjednika Općine čime je Subotica nakon lokalnih izbora 19. rujna i formalno dobila predsjednika grada. Kucsera će kao i u prošlom mandata ovu dužnost obnašati sljedeće 4 godine. Budući da je za novi mandat dobio potporu svega oko 20 posto Subotičana novinari su Gézu Kucseru na redovitom brifingu pitali smatra li da bi trebalo unijeti neke promjene u lokalnoj samoupravi umjesto nastavka politike kontinuiteta koju je najavio u predizbornoj kampanji. On je odgovorio kako se zalaže za kontinuitet napora da se građanima osigura bolji život i standard ali i da je i za nužne promjene s novim ljudima.
Berba i sjetva

Prema općinskom izvještaju o žetvi kasnih usjeva i jesenskoj sjetvi na teritoriju subotičke općine, poljoprivrednici su obrali kukuruz s oko 13.500 hektara od 33 tisuće koliko je zasijano ovom kulturom. Prosječan prinos se kreće preko 8 tona po hektaru. Završena je žetva suncokreta, s odličnim prosječnim prinosom od 2,73 tone po hektaru. S 12.704 hektara proizvedeno je 34.671 tona ove uljarice. Trenutačno poljoprivrednici najviše problema imaju sa sjetvom strnina. Do sada je posijano oko 5.400 hektara pšenice, 1.100 hektara ječma i oko 400 hektara tritikalea. Optimalni rok za sjetvu strnina ističe 25. listopada.

»Naša radost« čuva djecu
i poslijepodne

Predškolska ustanova »Naša radost« nudi mogućnost čuvanja i smještaja djece čiji roditelji rade u poslijepodnevnim satima, u smjenama ili drugim terminima. Ustanova upućuje poziv roditeljima da se jave njihovim službama na telefon 548-502 ili osobno u upravu »Naše radosti« od 8 do 14 sati.

Poljoprivrednici uputili
Vladi pismo

Udruženja poljoprivrednika s teritorija Sjeverno-bačkog okruga uputilo je prošloga tjedna pismo Vladi Republike Srbije u kome zahtijevaju hitno rješavanje otkupa ovogodišnjeg roda pšenice. Smatraju

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika