Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dje­lo­tvor­na sna­ga raz­go­vo­ra

Nakon održanih razgovora predsjednika IO HNV-a Laze Vonjića Hajduka s predstavnicima kulturnih udruga u Novom Slankamenu, Somboru i Bačkom Monoštoru, zasigurno se slegla prašina oko mišljenja kako su aktivnosti HNV-a uglavnom usmjerene samo spram onoga što čini hrvatska zajednica u Subotici.
    S velikom se sigurnošću može predvid-jeti kako će se razgovori predsjednika IO HNV-a s predstavnicima hrvatskih udruga nastaviti, a čemu su pokazatelji i nastavak razgovora s dužnosnicima Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva »Silvije Strahimir Kranjčević«, koji je održan 17. listopada, kao i najavljeni razgovori s predstavnicima HKPD »Dukat« iz Vajske i Bođana.
    Tradicionalna manifestacija »Mikini dani«, koja se svake godine održava u Bačkom Bregu bila je prigoda za razgovor između predsjednika HKPD »S. S. Kranjčević« Adama Tubića, počasnog predsjednika Društva Joze Kolara, te Laze Vojnića Hajduka, a na sastanku je bio nazočan i mr. Josip Ivanović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća.
VAŽNOST SEGMENTA KULTURE: »Svi razgovori koji se vode s predstavnicima hrvatskih udruga odnose se na planove i strategije iz segmenta kulture tih društava koje HNV želi uklopiti u zajedničku odgovarajuću praktičnu djelatnost hrvatske zajednice. Razgovori su u tijeku, moramo premostiti prvi korak i vidjeti koje su to kopče i veze koje će pospješiti naše aktivnosti radi daljnje plodotvorne suradnje. U hrvatskoj zajednici mi trebamo biti ti koji će dogovorno poduprijeti određene projekte koji su vezani za regiju ili za pojedinačno mjesto. Zasigurno u rukovođenju Društvom ‘Kranjčević’ imate program, kao i godišnju skupštinu, a Izvršni odbor HNV-a želi imati informacije o aktivnostima Društva u odsječku kulture koja čini dio kruga naše kulturne baštine. Te informacije su neophodne kako bi HNV mogao argumentirati strategijske ciljeve, a ujedno i pomoći pri realizaciji tih projekata«, rekao je Lazo Vojnić Hajduk, napominjući kako se na prethodnim sastancima s predstavnicima hrvatskih udruga nastojalo ukazati na potrebu za realiziranjem jedne karakteristične kulturne manifestacije s kojom bi se regionalne priredbe podigle na višu razinu, a što bi ujedno dovelo i do objedinjavanja rada raznih udruga kroz tu manifestaciju.
PRONAĆI, ALI I PLASIRATI INFORMACIJE: »Izvršni odbor HNV-a želi razgovarati s ljudima kojima koji su aktivni u sferi kulture u svojim društvima. Na njima je također ukazivanje na putove koji će dovesti do uspješnosti takvih manifestacija. Možda bi se u Somboru kao gradu koji bi objedinio regiju mogla uspostaviti zajednička manifestacija. To jest početno razmišljanje i zbog toga su razgovori neophodni. Ono što još želim naglasiti je važnost međusobnog informiranja«, rekao je Vojnić Hajduk, posve jasno govoreći o tome kako je za mogući iskorak u segmentu kulture neophodno imati relevantne informacije o svim hrvatskim udrugama, što podrazumijeva i planove rada, a takvu komunikaciju može poboljšati i web-site HNV-a, gdje se informacije mogu naći, ali također i plasirati.
O LOKALNOM I REGIONALNOM: »Mi imamo dvije značajne manifestacije, jedna je ‘Šokačko prelo’, a druga su ‘Mikini dani’. Problem realiziranja obiju manifestacija su financije. U našem Društvu postoji folklorna, dramska, tamburaška sekcija, te sekcija recitatora. Društvo sada broji oko devedeset aktivnih članova, ali izvor prihoda skoro da nemamo niotkuda. Slažem se s inicijativom oko skupnih manifestacija na kojima bi se iskazala naša kulturna baština i to bi sve udruge trebale podržati. Naravno, pri tome se moraju poštivati i manifestacije lokalnog karaktera koje su od značaja za selo, dok bi se za eventualnu centralnu manifestaciju trebalo dogovoriti mjesto odvijanja«, rekao je Adam Tubić, a također je takvoj inicijativi uspostavljanja reprezentativne regionalne kulturne manifestacije hrvatske zajednice podršku izrazio i Joza Kolar.
    »Uspostavljanje takve manifestacije trebali bi svi podržati. Problem našeg Društva je što Općina Sombor za rad društva godišnje izdvaja oko 200 eura, što je zaista nedovoljno. Ovo je prvi službeni dolazak predstavnika HNV-a u naše Društvo, što je svakako početni korak u daljnjoj suradnji. Što se pak tiče manifestacije, bitno je da svaka regija bude pokrivena, ali nikako se pri tome ne smiju izgubiti iz vida sela, jer se središnje manifestacije mogu se napraviti za sve Hrvate u regijama, ali je veoma važno očuvati i manifestacije hrvatskih društava u selima«, rekao je Joza Kolar.
POSTIĆI NOVU KVALITETU: »Izvršni odbor HNV-a nema pretenzija govoriti što točno treba činiti, nego se očekuju prijedlozi, kao i relevantne informacije o radu udruga. Izvršni odbor naravno ne želi stvarati centre, jer je veoma bitno čuvanje nacionalnog identiteta po selima, što se naravno izuzetno cijeni u cjelini hrvatske zajednice, ali Izvršni odbor želi inicijativom ovih razgovora unijeti jednu novu kvalitetu u segmentu kulture koja bi se iskazala na regionalnim manifestacijama, a opet, cilj je da cjelokupna hrvatska zajednica potvrdi postojanje te kvalitete. Diferencijacija između programa u oblasti kulture mora postojati«, kategorično je zaključio na koncu razgovora Lazo Vojnić Hajduk, napominjući kako će sljedeći razgovori biti još više tematski koncipirani, a nakon pojedinačnih razgovora s predstavnicima udruga, organizirat će se i skupni sastanak na kojem će se razgovarati o kvalitetnim projektima u koje će se uključiti cijela hrvatska zajednica.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika