Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izostali tra­govi hr­vat­ski

Poslije tri cenzure u formi »skidanja« s programa, poslije ekstra noćnih termina bez repriza i sve to bez dinara podrške, TV Novi Sad je i po četvrti put izostavila jedinu televizijsku emisiju na hrvatskom jeziku koja se emitira na državnoj televiziji. Prema dogovoru s pomoćnikom direktora TV Novi Sad Drahomirom Grnjom, poslije tromjesečne stanke, novi je serijal emisija na hrvatskom trebao biti nastavljen 17. listopada u starom terminu i na starom kanalu (drugi program, u 18.30).     Jedino što je ostalo po starom je činjenica da se nikada ne zna hoće li emisija poslije dvotjednog snimateljskog, novinarskog i montažerskog rada biti i emitirana.
NEZAVIDNA SURADNJA: Malobrojna ekipa koja priprema televizijske emisije na hrvatskom jeziku bila je prisiljena ove godine od TV Novi Sad zatražiti ljetnu stanku dok ne osigura sredstva za rad. U međuvremenu, došlo se na ideju da se promijeni naziv emisije, odnosno da se cijeli program prestane skrivati iza jedne dijalektalne riječi (divani) koja je najprepoznatljivija samo bunjevačkim Hrvatima. Dogovoreno je da novi naziv emisije bude – Tragom hrvatskim. Budući da okosnicu ekipe čine novinari »Hrvatske riječi« dogovoreno je i da novi producent jedine TV emisije koja se emitira na državnoj televiziji više ne bude »Klub 21« iz Subotice, već NIU »Hrvatska riječ«. Telefonskim je pozivom s pomoćnikom direktora TV Novi Sad Drahomirom Grnjom dogovoreno potpisivanje ugovora za 1. listopada.
    Međutim, po odlasku novog producenta i urednice emisije u TV Novi Sad, Zvonimira Perušića i Dušice Dulić, priopćeno je kako ugovori nisu spremni, ali da to nije nikakav problem već da je najvažnije utvrditi datum početka i otpočeti s pripremom novih emisija. Usuglašen je početak za 17. listopada. Budući da je rečeno da je ugovor formalnost i da je najvažnije otpočeti s radom, tako se i postupilo. Poslije dvotjednog rada, baš u vrijeme finalne montaže, Drahomir Grnja je priopćio kako se emisija ne može emitirati u dogovorenom terminu jer ne postoji potpisani ugovor o nastavku suradnje s novim producentom. Emisija nije emitirana a gledatelji su upornim telefonskim pozivima provjeravali zbog čega je (sad opet) izostala dugo najavljivana emisija iz novog serijala. Da bi javnost bila obaviještena o razlozima izostanka emitiranja emisije »Tragom hrvatskim« održana je i konferencija za novinare 18. listopada u prostorijama NIU »Hrvatska riječ«.
U RJEŠAVANJE PROBLEMA UKLJU-ČITI HNV: »Želimo priopćiti gledateljima da smo iznenađeni što ta emisija nije emitirana i želimo skrenuti pozornost javnosti na nekorektan i neprofesionalan pris-tup sadašnjeg rukovodstva TV Novi Sad u odnosu na jedinu emisiju na hrvatskom jeziku koja se na državnoj televiziji emitira već više od tri godine«, istaknuo je tim povodom direktor NIU »Hrvatska riječ« i novi producent emisije Tragom hrvatskim Zvonimir Perušić. »Zbog njihove neodgovornosti i nepripremljenih ugovora izostala je emisija koju smo pripremili za termin koji smo ranije usuglasili s njima. Propust nije naš i smatramo da zbog toga nismo trebali biti oštećeni mi, niti gledatelji koji su puna tri mjeseca čekali na tih pol sata. Sada će se u rješavanje novonastale situacije uključiti i Hrvatsko nacionalno vijeće«, rekla je urednica emisije Dušica Dulić.
    Predsjednik HNV-a mr. Josip Ivanović istaknuo je da će o čitavom slučaju obavijestiti državne organe Srbije i novoformirani Savjet za nacionalne manjine Republike Srbije. »HNV mora poduzeti korake u pravcu rješavanja ovoga problema. Mi sada imamo adresu na koju se možemo neposredno obratiti a to je novoformirani Savjet za nacionalne manjine Republike Srbije čiji je predsjednik premijer dr. Vojislav Koštunica. Najavljeno je i otvaranje ureda ovoga Savjeta i mi ćemo kao HNV na toj adresi predočiti ovaj problem i zatražiti što skorije sazivanje sjednice Savjeta te stavljanje na dnevni red ovoga problema«, zaključio je mr. Ivanović.
MEDIJSKA NERAVNOPRAVNOST: »Ovakvi voluntaristički i neprofesionalni postupci rukovodstva TV NS govore da ne postoji ni trunka dobre volje u toj medijskoj kući da se svim nacionalnim manjinama osigura ravnopravni status za emitiranje njihovog informativnog programa. Iako su Hrvati priznata nacionalna manjina, a njihov materinji jezik ima status službenog jezika u Vojvodini, TV NS nije omogućila hrvatskoj zajednici da kao i ostale manjine u Pokrajini ima svoje uredništvo i redovite informativne televizijske emisije«, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća u SiCG Lazo Vojnić Hajduk.
    O izostanku emisije Tragom hrvatskim obaviješteno je i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, te Generalni konzulat RH u Subotici. Emisija Tragom hrvatskim priprema se kao nezavisna produkcija, a sve ostale nacionalne manjine u Vojvodini, čiji materinji jezik, kao i hrvatski, ima status službenog jezika, imaju na TV NS formirana uredništva i svakodnevne informativne emisije, koje se financiraju iz pokrajinskog proračuna. TV Novi Sad za trogodišnju pripremu i realizaciju emisija na hrvatskom jeziku nije izdvojila niti jednog dinara.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika