Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U ve­li­kom hla­du »ve­li­kog uspje­ha«

Unatoč postojanju dvije stranke s hrvatskim predznakom, za vojvođanske Hrvate i nadalje postoji samo jedna – DSHV – pokazali su rezultati izbora kojima je osigurano zastupanje naše etničke zajednice u Općini Subotica.
    Međutim, može li se osvajanje pet vijećničkih mjesta umjesto 13 koliki je bio zbroj DSHV-a i HNS-a u prethodnom mandatu, nazvati »velikim uspjehom« kao što je to naveo predsjednik subotičke podružnice Martin Bačić, nositelj liste DSHV?
    Ukoliko stranka ne može obećati ništa osim ostvarivanja manjinskih prava na lokalnoj razini, onda je dostignuti rezultat vjerojatno ipak veliki uspjeh, jer se umjesto poboljšanja uvjeta života nudi dupliranje posla nacionalnih vijeća i općinskog Savjeta za međunacionalne odnose. Ukoliko je točno kako je DSHV na izbore izišao s minimalnom kampanjom i bez izbornog programa, a čemu smo bili svjedoci, može se smatrati čudom što je DSHV uopće dobio predstavnike u lokalnom parlamentu. Ujedinjenje DSHV-a i HNS-a je očito ostavilo dovoljno dubokog traga, da uz pomoć podrške HNV-a ne izgubi svoju poziciju u potpunosti, već samo prepolovi broj odbornika, što se uostalom desilo i SVM-u, a čemu je pridonio i promijenjeni izborni zakon.

PROTIVLJENJE MODERNIZACIJI STRANKE: Imajući u vidu da sam bio na poziciji osobe zadužene za protokol i medije, ističem kako je postojala inicijativa da se kampanja vodi na moderan način, za što su postojala tri preduvjeta. Prvo je bilo da se procijeni konkretan cilj, tj. broj vijećnika, kako bi se točno znalo što je uspjeh a što neuspjeh i da se time ne može manipulirati. Zatim, da se navede koja logistička i financijska sredstva stoje na raspolaganju za ostvarivanje toga cilja, a predložio sam i suvremene načine prikupljanja sredstava koja nisu uvažena. Konačno, smatrao sam potrebnim da se pred naše sunarodnjake iziđe s jasnom idejom o ciljevima, te s planom i programom budućih zalaganja stranke. Imajući u vidu da rukovodstvo stranke nije prihvatilo nijedan od ovih pristupa, vođenje kampanje u Subotici je prepušteno Martinu Bačiću, te smatram da se sve dešavalo po njegovim planovima. Smatram i da je on sponzor protivljenja modernizaciji stranke.

POLITIČKA ZAOSTALOST: Za mene osobno je najveći šok bio kada sam vidio da se na pregovore s drugim strankama ide bez pripremljenih stavova, kada se Josip Gabrić pred gradonačelnikom Novog Sada Borislavom Novakovićem pozivao na 30.000 naših glasača u Subotici, kada smo odbili prijedlog da u koaliciji dobijemo 7-8 vijećnika i kada je procjenjivano da vrijedimo više od DS-a, a mislim da su me zbog drugačijeg mišljenja eliminirali iz pregovaračkog tima.
    Očito je kako je izbornoj kampanji DSHV-a nedostajalo ozbiljnosti, što možda najbolje ilustrira i podatak o izbornoj listi. Mnoge stranke su se utrkivale da na listu stave i osobe koje nisu članovi stranke, ukoliko posjeduju kvalitete i ugled, a DSHV nije na listu stavio niti svog člana, aktualnog potpredsjednika Općine Subotica Lazara Barakovića.
    Oko 3.300 glasova za DSHV u Subotici neki slave kao »veliki uspjeh« i zalog da se nastavi po starom, a za druge je znak da je hrvatska zajednica u političkoj sferi potpuno zaostala.
    No, teško je očekivati da se stranka u kojoj se oduke donose petkom na neformalnom skupu, a uz odbijanje novih ideja i isprike tipa »izlaznost je slaba jer nije plaćena pšenica« moći kvalitetno nastaviti misiju, ukoliko ju je uopće definirala.
    O ovome nisam želio ranije diskutirati jer bi to štetilo izbornom učinku, ali bi se ipak moralo naći snage za ostvarivanje ranije proklamiranog iskoraka i transformacije, ako se netko sjeća razloga ujedinjenja DSHV-a i HNS-a.
    Moramo prestati zavaravati sebe, ali i svoje sunarodnjake.

Autor je zadužen za protokol
i medije u DSHV-u

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika