Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 14. 10.
Fi­nan­ci­ra­nje
Boris Tadić zahtijeva da se Vlada Srbije izjasni jesu li za organiziranje prosvjeda kosovskih Srba u Beogradu, protiv izbora na Kosovu, korištena sredstva iz proračuna. Vlada to negira, a organizatori prosvjeda kažu kako se koriste sredstvima sponzora. Na prosvjedu su nazočni i članovi udruženja za obranu Slobodana Miloševića »Sloboda«.

Ini­ci­ja­ti­va
SRS je u Skupštini Srbije predala inicijativu za opoziv predsjednika Republike Borisa Tadića.

Pro­ble­mi
Poslije sastanka Ive Sanadera i Milorada Pupovca, nije jasno hoće li SDSS nastaviti podržavati Vladu Hrvatske. Pupovac je poslije sastanka sa Sanaderom rekao kako dobar dio projekata Vlade zavisi od realizacije sporazuma HDZ i SDSS. »Duboko sam uvjeren da se ni Sanader, kao ni mi, time ne želi kockati. Sanader je odgovorio kao suradnja ide dalje, ali da to ne znači kako nema problema. Tu i tamo ima problema na terenu, ali nisu takvi da bi mogli zasjeniti dobre rezultate, izjavio je Ivo Sanader.
nedjelja, 18. 10.
Kandidatkinja
Potpredsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor proglašena kandidatkinjom vladajućeg HDZ-a na predstojećim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj.

Od­lu­ka
Odlukom čelnika TV Novi Sad, na drugom kanalu ove televizije nije emitirana jedina emisija na hrvatskom jeziku, koja u novoj shemi nosi naziv »Tragom hrvatskim«.
petak, 15. 10.
Su­rad­ni­ci
Direktor Sigurnosno-informativne agencije Rade Bulatović kaže da BIA ima pozicije i suradnike u svim sferama društva.

Tran­skript
Transkript razgovora Franje Tuđmana s vojnim i političkim vrhom nađen je u uredu predsjednika Hrvatske.
   Prema medijskim saznanjima, transkript sadrži izjavu pokojnog predsjednika Hrvatske, danu 31. srpnja 1995. na Brijunima, da snage Hrvatske trebaju poduzeti takve udarce da Srbi praktično nestanu iz Hrvatske. Tuđman je tada, navodno, rekao i kako će srpskim civilima ostaviti prolaz i da će im putem proglasa garantirati građanska prava.
ponedjeljak, 18. 10.

Glavna tužiteljica Haškog suda obavijestit će krajem studenog Vijeće sigurnosti kako vlasti u Srbiji neće da uhapse haške optuženike.

Ne­za­vi­snost
U Crnoj Gori je najavljeno osnivanje Savjeta za nezavisnost te republike.

Po­ziv
Ministar vanjskih poslova Hrvatske Miomir Žužul zatražio je u Bruxellesu da SiCG i BiH budu primljene u program Partnerstvo za mir. On je istaknuo kako bi dugoročno gledano BiH, Makedonija, Albanija i Srbija i Crna Gora trebale biti članice Europske unije i NATO.

Or­den
Predsjednik SiCG Svetozar Marović odlikovao je posthumno Ordenom Nemanje prvog stupnja Zorana Đinđića. Đinđiću je orden, kako se navodi u ukazu objavljenom u Službenom listu SiCG, dodijeljen za veliki doprinos u razvoju demokracije i iskazanu državničku odlučnost u ostvarivanju vizije građanskog društva u Srbiji.
subota, 16. 10.
Iz­bo­ri
Predsjednik Srbije Boris Tadić najavio je mogućnost održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora do kraja godine.

Po­ziv
Šef Uprave za prognanike, povratnike i izbeglice Hrvatske Lovre Pejković poručio je Srbima koji su izbjegli iz Hrvatske da iskoriste mogućnosti za povratak koje im u ovom trenutku nudi hrvatska Vlada.
 
Ob­ljet­ni­ca
Ivan Pavao II. proslavio je 26 godina svoga pontifikata, primivši vise tisuća čestitaka iz cijeloga svijeta.
utorak, 19. 10.
Ge­ne­ra­li
Zoran Stojković kaže da četiri generala neće biti uhićena jer bi time bila ugrožena sigurnost zemlje.

Voj­vo­di­na
Specijalni izvjestitelj visokog komesara UN za ljudska prava Ambeyi Ligabo preporučio je da situacija u Vojvodini, iako na prvi pogled mirna, ipak bude pod stalnom prismotrom međunarodne zajednice, kako bi se izbjegle neke neočekivane neugodnosti.
srijeda, 20. 10.
Tužba
Slovenački list »Finance« piše da »Merkator« Vladi Srbije prijeti tužbom. Predsjedniku uprave »Merkatora« Zoranu Jankoviću dosta je igranja. Ako Agencija za papire od vrijednosti u Srbiji ne dozvoli »Merkatoru« pritužbu na zaustavljanje prodaje »C marketa«, Janković će tužbom za odštetu krenuti na Vladu Srbije, piše list.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika