Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tre­ni­ra­nje le­ga­li­zma

S TV Novi Sad odista nemamo sreće. Taman kad je urađeno sve kako bi jedina TV emisija na hrvatskom jeziku, inkorporiranjem u NIU »Hrvatska riječ«, dobila institucionalni okvir, i na taj se način pokušala zaštititi od voluntarizma i neprofesionalnosti samozvanih cenzora s te televizije, čelnici TV Novi Sad odgodili su promociju TV emisije »Tragom hrvatskim« na neodređeno vrijeme, s obrazloženjem da postoji pravna zapreka za njeno emitiranje.
    Kao ni u slučajevima prethodne tri cenzure emisije »TV divani«, ni ovoga puta zaklanjanje iza pravne procedure ne može sakriti nenaklonost rukovodstva TV Novi Sad spram hrvatske zajednice uopće. Hrvati su druga po brojnosti nacionalna manjina u Vojvodini, ali na državnoj TV Novi Sad nisu prisutni gotovo ni simbolički. Dok sve ostale nacionalne zajednice imaju svoje redakcije na televiziji, sa svakodnevnim programom i s urednicima i novinarima kao uposlenicima, dok se, dakle, informativni nastup svih ostalih manjinskih zajednica osigurava i financira iz državnih izvora TV Novi Sad, na hrvatskoj se zajednici i dalje uporno trenira legalizam.
    Dvije polusatne emisije mjesečno niti minimalno ne zadovoljavaju potrebe i mogućnosti Hrvata u Vojvodini. Pa ipak, tih 60 minuta nekome jako bode oči. Zbog čega? Umjesto da, dvije i pol godine poslije službenog priznanja statusa nacionalne manjine, na dnevni red dođe i ravnopravan tretman hrvatske zajednice na TV Novi Sad, događa se upravo suprotno. Koči se i bahatim odnosom, nadajmo se samo pojedinaca, ponižava i ono što je samo po sebi nedovoljno.
    U produkciju emisije »Tragom hrvatskim«, koja izrasta iz nekadašnjih »TV divana«, ulažu se isključivo sredstva dobivena od sponzora. I za kupovinu opreme troše se sredstva samo sponzora. Suprotno svojoj obvezi, kao državnoj televiziji koja funkcionira sredstvima iz proračuna koji pune svi građani Vojvodine, pa i Hrvati, Televizija Novi Sad ne samo što hrvatskoj zajednici još uvijek nije ponudila suvislo rješenje za financiranje ozbiljne i trajne TV produkcije na hrvatskom jeziku, nego koristi svaku priliku za podmetanje klipova.
    Iz svih prethodnih »nesporazuma« s TV Novi Sad izlazilo se tako da je jedna strana, ona slabija, pognula glavu i zarad svojih gledatelja nastavila raditi svoj posao. Ovoga puta, međutim, u dogovoru s rukovodstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća, zaključeno je kako sporazumi između TV ekipe i producenta, s jedne, i čelništva TV Novi Sad, s druge strane, ne vrijede puno, pa je stvar prepuštena HNV-u. Na razini na kojoj HNV komunicira s ovlaštenim tijelima u državi, pokušat će se pronaći rješenje koje bi išlo u smjeru ravnopravnog tretmana svih nacionalnih zajednica na državnoj televiziji. Cilj će na kraju svakako biti ostvaren, ma koliko to u ovom momentu izgledalo daleko.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika