Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Međunarodni glazbeni festival u Slatini

Već se desetu godinu za redom u Slatini, rodnom gradu Milka Kelemena, održava glazbeni festival »Dani Milka Kelemena«. U nekoliko se dana u Slatini okupi mnoštvo renomiranih domaćih i inozemnih glazbenih umjetnika. Organizatori Grad Slatina i Marinianis radio, zapravo Jadranka Srdoč, spiritus movens »Dana Milka Kelemena«, u festival su uvrstili mnoga događanja koja daju Slatini laskavu titulu kulturne metropole Slavonije. Na žalost, samo početkom listopada, u Slatini nastupa balet HNK iz Zagreba, armenski i izraelski prvaci opera, najznačaj -niji mađarski i austrijski glazbenici, odreda prijatelji i suradnici Milka Kelemena.
    Prije deset godina, na inicijativu Milka Kelemena, a uz nesebičnu podršku Matije Perkovca i Jadranke Srdoč, održani su prvi »Dani Milka Kelemena«. Slatinu su tada, vjerojatno prvi put u tisućljetnoj povijesti grada, posjetili umjetnici koji nastupaju u svjetski poznatim koncertnim dvoranama. Na sreću, umjetnicima je postala navika dolaziti u Slatinu i pred nekoliko stotina posjetitelja besplatno izvoditi djela najvećih svjetskih autora. Dok se za pojedine koncerte ulaznice u američkim i europskim glazbenim središtima plaćaju i više stotina dolara, u Slatini su gotovo sve priredbe besplatne.
    Milko Kelemen, vjerojatno široj hrvatskoj javnosti manje poznat, ali zato trenutno možda najcjenjeniji svjetski kompozitor, počeo je komponirati dok je orguljao u virovitičkoj crkvi kao desetogodišnjak. Osnovao je Zagrebački muzički bienalle, prijateljevao s Adornom i mnogim drugim glazbenicima, a kako sam kaže, pred kraj života odlučio je u rodni grad dovesti najvažnije glazbenike današ-njice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika