Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gla­zba ko­ja op­sta­je

Orkestar »Hajo« prvi je nastup imao  prije 16 godina, točnije 10. srpnja 1988. godine, kada su u Subotici svirali za ručkom nakon mlade mise tadašnjeg mladomisnika vlč. Miroslava Orčića. Članovi, koji sviraju u ansamblu »Hajo« od prvoga dana, pa sve do danas su: Tomislav Vukov-harmonika, Branko Kutuzov-basprim, Vojislav Temunović-basprim, Ivan Piuković-kontra i Marinko Piuković-bas.
    Orkestar je dobio ime po nadimku čuvenog virtuoza i skladatelja Pere Tumbas Haje »On je nama bio idol. Iako nije bio naš suvremenik, o njemu smo puno čuli od starijih tamburaša, koji su nam prepričavali njegov stil sviranja i njegovu virtuoznost«, kaže  Marinko Piuković.
OČUVANJE TRADICIONALNOG MUZICIRANJA: Ovo je prvi orkestar koji je restoranski način sviranja vratio na razinu kavanskih orkestara, koji su u našim krajevima svirali još prije Prvog svjetskoga rata. U restoran su ponovno vratili instrumentalnu glazbu, od vojvođanskih, pa sve do klasičnih numera. U vrijeme početka rada ansambl »Hajo« bio je najmlađi orkestar koji se bavio ovim poslom.
    »Nije nam bilo lako, jer tih godina kada smo mi počeli raditi u restoranu, na sceni se pojavio i turbo folk. Radili smo i još uvijek radimo u restoranu ‘Majur’, gdje nam je omogućeno da sviramo na zavidnoj razini. To je bio jedini restoran gdje se u to vrijeme, prije 13 godina, moglo otići i poslušati tamburaše. I danas radimo u tom restoranu«, kaže Piuković.
    Ovaj orkestar je često uzor mlađim orkestrima, koji nastavljaju ono što su oni započeli. Pokraj očuvanja tradicionalnog tamburaškog muziciranja, može se reći kako je ovaj orkestar prvi uveo i scenski nastup. Bili su prvi u Subotici koji su se uniformirali, po uzoru na izgled tamburaša iz prijašnjih vremena.
    Godine 1991. bili su dobitnici »Antušove nagrade« i, kako kaže Marinko Piuković, bili su prvi koji su dobili ovu nagradu, uz Branka Ištvančića i Grgu Piukovića.
DOSADAŠNJI USPJESI: Do sada su imali mnogobrojne nastupe po cijeloj Vojvodini, zatim u Mađarskoj, Sloveniji, Njemačkoj, a najčešće u Hrvatskoj. Pokraj toga, tu su i mnogobrojna televizijska i radio snimanja, također na prostoru bivše Jugoslavije. Svirali su više »prela« u Zagrebu, koja su organizirali studenti iz Subotice okupljeni u »Kolo mladeži«. Sudjelovali su na »Tjednu gastronomije Bačkih Hrvata« u Zagrebu, tada su dva tjedna svirali u restoranu poznatog Hotela »Esplanade«. U sklopu boravka u Hotelu »Esplanade«, održali su i koncert u Smaragdnoj dvorani toga hotela. Tada su skupa njima nastupili Stipan Jaramazović i Nikola Matković. Sudjelovali su na manifestaciji »Tjedan Hrvata iz Vojvodine« također u Zagrebu. Svirali su »prela« u Baji i u Budimpešti Dva su tjedna svirali u Selcu u Hrvatskoj.
    »Jedan od naših najdražih trenutaka, a bilo ih je mnogo, jest koncert Zvonka Bogdana, kojeg smo pratili skupa s tamburaškim orkestrima iz Novog Sada i Zagreba. Na tom koncertu s nama je nastupio i Mario Tikvicki. Nastupili smo u koncertnoj dvorani ‘Vatroslav Lisinski’ u Zagrebu, a isti koncert se ponovio i u Novom Sadu i u Sarajevu. Godinama već surađujemo sa Zvonkom Bogdanom, točnije od 1991. godine kada je on po prvi puta organizirao ‘Malo bunjevačko prelo’ u restoranu Spartak. To je bilo prvi puta da smo skupa nastupali, a ta suradnja se nastavila, tako da danas imamo mnogobrojne nastupe s kojima se možemo pohvaliti«, kaže Marinko Piuković. Tu su još i nastupi na Dužijanci, kao i suradnja s HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice i HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta.
NASTUP SA ZVONKOM BOGDANOM: Prvi CD orkestar »Hajo« je snimio pod nazivom »Podvikuje bunjevačka vila«, a snimali su ga: Branko Kutuzov, Vjekoslav Poljaković, Vojislav Temunović, Ivan Piuković, Stipan Jaramazović i Marinko Piuković. Na CD-u ima nekoliko instrumentala, a ostalo su izvorne bunjevačke pjesme. Kao vokalni solistica s ovim ansamblom je nastupila Marijana Ivković, sada Mitrović. CD je snimljen u ljeto 1990. godine. To je prvi CD na kojem se nalaze pjesme ovoga podneblja, koje se i danas pjevaju. Aranžmane za sve numere potpisao je tamburaški sastav »Hajo«.
    Nedavno je izišao posljednji CD Zvonka Bogdana koji nosi naziv »Vojvođanski potpuri«. Ovaj CD ansambl »Hajo« je snimio skupa s tamburaškim orkestrom Mileta Nikolića iz Novog Sada. Prije dva tjedna orkestar je u Đakovu snimio dvije emisije, pod nazivom »Domovnica«, za Hrvatsku radio televiziju, skupa sa Zvonkom Bogdanom.
    »Imali smo priliku u prvoj emisiji pratiti Zvonka Bogdana, kao i duet koji je on otpjevao s Vesnom Pisarović. U prvoj emisiji uz naš instrumental ‘Bunjevačko kolo’ bila je revija šokačkih nošnji. Tamo smo nastupili u malo proširenom sastavu, te su s nama svirali Mario Tikvicki i Zoran Šipoš. Ova emisija se snima s ciljem očuvanja izvorne i narodne glazbe, kao i narodnih nošnji. Urednik  emisije Branko Uvodić pozvao je Zvonka Bogdana, a on je nas angažirao da nastupimo s njim, radi toga što smo iz Subotice, i da se predstavimo s originalnom tamburaškom glazbom. U nekoj bližoj budućnosti voljeli bismo snimiti CD, na kojem bi se našle autorske pjesme. I dalje svaku večer sviramo u već spomenutom restoranu »Majur« na Kelebiji«, kaže Marinko Piuković. Iako po godinama postojanja ovaj orkestar spada u mlade orkestre, za sobom ima 16 godina rada, mnoštvo nastupa i vjerne slušatelje.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika