Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Us­pješno u više gla­so­va

Župa sv. Jurja u Subotici osnovana je 1841. godine. Vremenom je broj vjernika rastao, a tako i potreba da se izgradi velika crkva. Od 1886. godine, od kada je crkva sagrađena, postojao je župni zbor. Tada je kantor u župi vodio pučko pjevanje. Od 1947. godine u župi su prisutne sestre dominikanke. Sadašnji župnik je István Dobai, dvanaesti po redu na župničkoj službi u ovoj župi.
    Od samih početaka sestre su uključene u život župne zajednice. Skrbe za crkveno ruho, hostije, kićenje i uređivanje crkve i okoliša. Vrše orguljašku službu i vode crkveno pjevanje. Također daju veliki doprinos u katehezi djece, mladih i odraslih. Njeguju stare i bolesne u sklopu svoga samostana. S. Terezija Vidaković i Bela Tikvicki, koji je bio profesor glazbe, osnivaju hrvatski mješoviti zbor. Profesor Tikvicki je vodio zbor, a s. Terezija je svirala. Nedugo zatim zborom je ravnala sama s. Terezija. Ovu sestru zamjenjuje mlađa sestra Blaženka Apan.
LJUBAV PRIJE SVEGA: Od 1996. godine zbor vodi i njime ravna s. Blaženka Rudić. Rođena je na Bikovu 1966. godine, završila je deset razreda u Subotici i otišla na Korčulu u samostan sestara dominikanki. Tamo je bila tri godine, a nakon toga premještena je u Zagreb. Pohađala je Institut za crkvenu glazbu i kasnije je nastavila kombinirani studij, dodiplomski na Katehetskom i na Institutu za teološku kulturu laika. Uz studij je radila u dječjem vrtiću u Zagrebu i vodila zbor u Crkvi Krista Kralja u Trnju. Danas s. Blaženka vodi sviranje i pjevanje u župi, kao i katehezu na hrvatskom jeziku, te vjeronauk u dvije osnovne škole, OŠ »Ivan Goran Kovačić« i OŠ »Sonja Marinković«.
    Odrasli i mladi su uključeni u mješoviti zbor, te su aktivni kao čitači na sv. misama. Mladi samostalno nastupaju pjevanjem i sviranjem na misi. Zbor u Župnoj crkvi sv. Juraj čine uglavnom mladi ljudi, no, upravo radi toga se javlja i problem, jer je puno mladih članova na studijima. Svakog ponedjeljka imaju probe, te šire svoj repertoar. Do sada su sudjelovali na četiri smotre zborova u Subotici. Imali su nastupe u Somboru, Subotici i okolici. Sudjelovali su i na raznim književnim večerima i kulturnim događanjima. Osnovni cilj zbora je župsko pjevanje na nedjeljnoj misi. U zavisnosti od mogućnosti pjevaju dvoglasne, troglasne i četveroglasne skladbe.
ŽUPNO PJEVANJE: »Za sve veće blagdane trudimo se svojim pjevanjem doprinijeti slavlju i svečanosti sv. mise. Prošle godine za Božić smo skupa sa zborom ‘Isusovo Uskrsnuće’ održali koncert u Franjevačkoj crkvi. U zboru ima i mladih talentiranih ljudi, koji svesrdno pomažu. Saša Grunčić svira orgulje i sada je na Glazbenoj akademiji u Zagrebu i kad god je u mogućnosti mijenja me. Tu je i Nela Tonković, koja je također glazbeno obrazovana te mi i ona puno pomaže. Mladi se angažiraju koliko im dopuštaju razne obveze«, kaže s. Blaženka Rudić.
    U župsko pjevanje su uključena i djeca. S njima također radi s. Blaženka. Jednom mjesečno u Župi sv. Juraj imaju, tzv. »đačku misu« na kojoj pjevanje i čitanje predvode djeca. Za velike blagdane djeca priređuju prigodan program. Za Božić i Materice imaju mali tamburaški orkestar, kojeg čine djeca iz župne zajednice. Sada već po tradiciji, svake godine na blagdan Sv. Stjepana iza Božića, na svetoj misi gostuje Subotički tamburaški orkestar u koji su uključena i djeca iz ove župe. Redovito sudjeluju na susretu dječjih zborova »Zlatna harfa«. Kako nam je rekla s. Blaženka, 2. listopada ove godine započela je proslava 100. obljetnice osnutka kongregacije sestara Dominikanki Anđela Čuvara i traje sve do listopada iduće godine. Djeca, mladi, kao i ostali vjernici polako se pripremaju za predstojeće slavlje, kako bi svečano i dostojno proslavili ovaj veliki jubilej koji je pred njima

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika