Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Monoštor »Najselo 2004.«

Godišnja nagrada za kulturu Hrvatske matice iseljenika za najuspješnije selo hrvatskih manjina u Europi ove godine je pripala Bačkom Monoštoru. Svečanost proglašenja održana je 9. listopada, a nagradu »Najselo 2004.« uručio je Nikola Jelinčić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, predstavnicima Bačkog Monoštora – Stipanu Šimunovu, predsjedniku Kulturno-umjetničkog društva Hrvata »Bodrog« i Zoranu Mileru, predsjedniku Mjesne zajednice.
    Svečanost proglašenja održana je u sportskoj dvorani pred brojnim žiteljima Bačkog Monoštora koji su dugotrajnim pljeskom pozdravili nastupe KUD-a »Bodrog« i KUD-a »Šumari« iz Vinkovaca, koji su svojim nastupima obogatili ovu priredbu.
SVEČANOST PROGLAŠENJA: Na početku svečanosti Stipan Šimunov je pozdravio publiku i goste, predstavnike Hrvatske matice iseljenika, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu i Generalnog konzulata RH u Subotici, župana vukovarsko-srijemskog, predstavnike Hrvatskog nacionalnog vijeća, NIU Hrvatska riječ«, Skupštine općine Sombor, svećenike Katoličke crkve i predstavnika Pravoslavne crkve, kao i predstavnike kulturno-umjetničkih društava iz Bačkog Brijega, Sonte, Vajske, Sombora, Subotice, Tavankuta, Babine Grede, Ravangrada, Trnova i Vinkovaca, a zatim je istaknuo kako se svečanost dodjele nagrade održava upravo prije Zavitnog dana, kada žitelji Bačkog Monoštora 13. listopada svake godine odaju štovanje Majci Božjoj.
    Svečani program otpočeo je nastupom najmlađih članova KUD-a »Bodrog«. Plesali su i pjevali, pokazujući kako nastavljaju tradiciju koji im stariji prenose, a potom su uslijedile recitacije na srpskom, mađarskom i romskom jeziku, jer osim Hrvata, koji čine više od sedamdeset posto stanovništva i koji govore šokačkim ikavskim govorom, žitelje Bačkog Monoštora čine također i Mađari, Srbi i Romi.
     Sljedeći nastup je imalo KUD »Šumari« iz Vinkovaca koji su izveli splet kola iz Slavonije, a zatim je pjevala Katica Pašić, koreografkinja u Društvu »Bodrog«, koja mladim Monoštorcima prenosi glazbene i plesne običaje. Prije najsvečanijeg dijela programa, uručenja nagrade »Najselo«, svečani govor u čast slavljeničkog sela održao je dr. Andrija Kopilović.
GOVOR U ČAST SLAVLJENIČKOG SELA: Na početku izlaganja dr. Kopilović je s Monoštorcima i nazočnim gostima podijelio jedan neobičan, znakovit i potresan doživljaj koji se dogodio prije dvanaest godina, kada je umirao nekadašnji župnik Bačkog Monoštora, a kasnije subotički biskup Matiša Zvekanović. »Bio je u komi, a noću smo pokraj njega bdjeli mi pojedini svećenici. Najednom je počeo kao iz sna služiti misu na Tridentskom obredu onako kako je služio u svojoj mladosti. Bez oklijevanja sam u odgovorima preuzeo ulogu ministranta i on je bez ijedne pogreške ‘odslužio’ jednu misu, koju sam odmah prepoznao da se u njegovoj mašti događa u Monoštoru, jer je propovijed držao monoštorskim prvopričesnicima. Bio sam potresen. Umirao je stari biskup, a srce je ostalo monoštorsko-prvopričesničko. Kakve simbolike i kakve časti za Monoštor. Bio je biskup, a srcem ostao župnik u Monoštoru«, rekao je dr. Kopilović, ističući, kako bi se na večerašnjem slavlju, kada jedno hrvatsko-šokačko selo slavi svoje odabranje, htjeli barem kratko sjetiti onoga za što je kucalo srce staroga biskupa, sjetiti se onoga što moramo u sebi izgrađivati, u čemu moramo svoje pretke nasljedovati i što trebamo u Monoštoru poštivati.
     »U svetosti obiteljskog života u Monoštoru niču običaji, čuva se tradicija, nastaje jedinstvena bogata narodna nošnja, pjevaju se pjesme, slave blagdani i živi život u selu i za selo, čak ponekad i ljubomorno čuvano samo za ovo selo i sačuvano kao sveti testament kome se mi danas divimo kao otkriću«, rekao je među ostalim dr. Kopilović, napominjući, kako prošlost trebamo poštivati, dok se zajedništvo, baština i bogatstvo duha treba izgrađivati, jer je to budućnost, a ono što je najvrednije, jesu ljudi koji čine Monoštor.
URUČENJE NAGRADE: Nakon svečanog govora dr. Andrije Kopilovića, Monoštorce i nazočne goste pozdravio je Nikola Jelinčić, izrazivši svoje zadovoljstvo što u ime Hrvatske matice iseljenika uručuje prestižnu nagradu »Najselo«. »Ovo je deveta godina kako Hrvatska matica iseljenika dodjeljuje godišnju nagradu za kulturu najuspješnijem selu hrvatskih manjina u Europi. Nagrada je podstrek Hrvatima koji žive izvan gradova. Ona se dodjeljuje hrvatskim naseljima u kojima se njeguju običaji i tradicija. Nagradu su do sada dobila sela Pinkovac u Austriji, Martinci u Mađarskoj, Karaševo u Rumunjskoj, Petrovo Selo u Mađarskoj, Mjenovo u Austriji, Klokotić u Rumunjskoj, Tavankut u Srbiji i Crnoj Gori, Sumarton u Mađarskoj, a večerašnji folklorni program je odgovor zašto je ove godine Monoštor dobio nagradu ‘Najselo’, jer prikazani plesovi, pjevanje, glazba i nošnja KUD-a ‘Bodrog’ dovoljno govore o njegovanju materinjeg jezika i tradicije, a svrha nagrade je da se ne posustane i nastavi«, rekao je Nikola Jelinčić, nakon čega je uručio nagradu Stipanu Šimunovu i Zoranu Mileru. Nagrada »Najselo« dodjeljuje se u obliku skulpture, stiliziranog glagoljskog slova »H«, koje simbolizira opstanak hrvatstva u nagrađenom selu kroz povijest, a na dar je Monoštoru uručeno i jedno računalo.
    Svečanost u Bačkom Monoštoru nastavljeno je nastupom starije folklorne grupe KUD-a »Bodrog«, ponovnim nastupom gostiju iz Vinkovaca KUD-a »Šumari«, Helena Šimun recitirala je pjesmu Antuna Kovača »Šokački divani«, a pjevale su i »Izvorinke«, prva grupa Društva Bodrog«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika