Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

U ne­dje­lju Mi­ki­ni da­ni
 
U čast Bereškom violinistu Miki Ivoševu, već sedmu godinu se u Bačkom Brijegu organizira festival tamburaške glazbe »Mikini dani«. Ova manifestacija se obično održavala na ljetnoj pozornici u centru sela na kojoj se nalazi i bista u prirodnoj veličini pokojnog violiniste, no, ove godine održat će se u Domu kulture. Naime, Mikini dani su se obično održavali bez ustaljenog datuma ali ljeti, a ove je godine Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo »Silvije Strahimir Kranjčević«, koje je organizator ove manifestacije, zbog nedostataka financijskih sredstava premjestilo Mikine dane nešto kasnije i s ljetne pozornice u Dom kulture, tako će se ovogodišnji festival tamburaške glazbe održati 17. listopada s početkom u 18 sati. U sklopu ove manifestacije, 16. listopada održat će se likovna kolonija, na kojoj će sudjelovati umjetnici »Grupe 76« koji će svoje slike pokloniti društvu domaćinu, a iste će se moći kupiti uoči »Mikinih dana«. Slikari koji će sudjelovati na koloniji dolaze iz Sombora – Cecilija Miller, Aleksandar Kanulić, Stipan Kovač, Milorad Rađenović, Jova Simendić, Slobodan Nastasić i Ilija Uzelac iz Koluta. Iz Crvenke dolaze Josip Kler i Ljuban Vladić. Ove godine nastupit će tamburaši iz Golubinaca, Sombora, Sonte, Bačkog Monoštora i domaćini »Bereški tamburaši«, a očekuju se i gosti iz Republike Hrvatske. Kao i svake godine održat će se natjecanje u kuhanju ribljeg paprikaša, a najboljima će biti dodijeljene vrijedne nagrade, te će se nagrada dodijeliti i za najljepše aranžiran stol.
 Z. G.

Književ­na večer
Pet­ka Voj­nića Purčara u Su­bo­ti­ci

Književna večer posvećena radu subotičkog književnika Petka Vojnića Purčara održat će se 15. listopada u Gradskoj knjižnici s početkom u 19,30 sati. O književnom opusu Petka Vojnića Purčara govorit će književnici Lazar Merković, Milovan Miković i Zvonko Sarić. Podatak o tome kako Purčar u prošlih šesnaest godina nije imao književnu večer u Subotici kazuje o indikaciji književne scene u Subotici.

Kon­cert za or­gu­lje

UKatedrali svete Terezije Avilske, u četvrtak 21. listopada održat će se koncert za orgulje. Na koncertu će se predstaviti gosti iz Mađarske Szabolcs Szamosi na orguljama i Ágnes Kuti sopran. Koncert počinje u 19 sati.
Prošte­nje
u Ka­te­dra­li

Svetkovina svete Terezije Avilske, obilježit će se 15. listopada u subotičkoj Katedrali. Sveta Terezija Avilska nije samo zaštitnica katedrale, nego i grada Subotice. Proštenje u katedrali će se proslaviti sve-čanom biskupskom koncelebriranom misom, koja će započeti u 18 sati.
 
Čaro­li­je ni­ti

Izložba pod nazivom »Čarolije niti« iz Etnografske zbirke Gradskog muzeja iz Sombora, održat će se 15. listopada u izložbenoj dvorani Gradskog muzeja u Subotici. Izložbu koja počinje u 18 sati otvorit će Dušanka Ogar, muzejski sasjetnik– etnolog.

Pro­jek­ci­ja fil­ma Lju­bića u Ta­van­ku­tu

Projekcija filma Rajka Ljubiča »Jeka mog ditinjstva« održat će se u Domu kulture u 17. listopada s početkom u 19 sati.

Film­ski fe­sti­val u Za­gre­bu

Drugi Zagreb film festival, na kojemu će biti prikazano oko 60 filmova iz deset zemalja, otvoren je 12. listopada u kinu Studentskog centra. Direktor festivala Boris T. Matić, pozdravljajući goste, najavio je mnoštvo filmskih poslastica. Pomoćnik ministra kulture Srećko Šestan rekao je kako je Zagrebački filmski festival jedna od onih priredaba koje su omogućile povratak publike u kina. Dodao je kako je ZFF važan u lepezi festivala u Hrvatskoj, jer omogućava redateljima da vide što rade i njihovi kolege u svijetu. U okviru glavnog programa na programu su biti španjolski kratki film »Ana i Manuel« Manuela Calva i cjelovečernji film »Nedovršena priča« Iranca Hassana Yektapanaha, redatelja koji su ujedno i gosti ZFF-a. U nastavku programa prikazan je kratki film »Helmut« japanskog redatelja Isamua Hirabayashija te film »Žurka« srpskog redatelja Aleksandra Davića koji je na ZFF došao zajedno s glumcima iz filma. Na ZFF-u, koji traje do 16. listopada, bit će prikazano oko 60 filmova iz desetak zemalja. Bit će održan i »Festival prvih« koji afirmira vrijednosti debitantskih ostvarenja u različitim područjima kreativnog izražavanja te dio programa Festivala filma o ljudskim pravima. Festival su otvorili zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić i direktor ZFF-a Boris T. Matić.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika