Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Koncert Jovana Kolundžije

U prepunoj Katedrali sv. Terezije Avilske, u ponedjeljak 11. listopada, solistički koncert održao je Jovan Kulundžija, poznati svjetski violinist. Svojim nastupom oduševio je subotičku publiku, svirajući najzahtjevija djela koja su ikada skladana za solo violinu.
    Solistički koncert Jovana Kolundžije održan je u organizaciji Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«, a koncert je organiziran prigodom obilježavanja blagdana sv. Terezije Avilske, zaštitnice subotičke katedrale i grada Subotice.
DJELA POZNATIH SKLADATELJA: Jovan Kulundžija, violinist koji je poznat širom svijeta kao izuzetni umjetnik i vrhunski interpretator, na ovom koncertu je izveo najzahtjevnija djela koja su najuspješnija ostvarenja Johana Sebastijana Bacha (1685.-1750.). Od Bacha je izveo Partituru br. 2 u d-molu, sa stavovima: Allemande, Courante, Sarabande, Gigue, Chaconne; potom Sonatu br. 1 u g-molu i Fuggu, Od skladatelja Niccolo Paganinia (1782.-1840.) je izveo Capriccio, a od Fritza Kreislera (1875.-7962.) Recitativo i Skercho Capriccio.  Svirao je na  violini Pietra Guarnerija, koja je izrađena 1754. godine u Veneciji. Ovu čuvenu violinu Jovan Kulundžija je kupio 1981. godine u New Yorku na preporuku čuvenog Henrika Sheringa, kod koga se svojevremeno i usavršavao u Parizu.
NASTUPI NA NAJEMINENTNIJIM FESTIVALIMA: Gdje god je Jovan Kulundžija imao svoj nastup, bio je ispraćen gromkim pljeskom, izrazima divljenja i poštovanja. Dosada je nastupao u mnogim zemljama, a neke od tih su: Austrija, Francuska, Grčka, Italija, Njemačka, Canada, Velika Britanija, Čile, Sjedinjene Američke Države, Peru, Indija, Kolumbija, Kina, Tajland i Bivši SSSR. Dobitnik je brojnih priznanja u zemlji i inozemstvu. Sudjelovao je na mnogobrojnim svjetskim festivalima, jer su ga organizatori smatrali neizbježnim sudionikom. Neki od tih festivala održani su u Salzburgu, Barlinu, Dubrovniku, Pragu i Beogradu. Osvojio je mnoštvo prestižnih nagrada. Do sada je svirao ukupno u 40 zemalja. Pored glazbe iskazao se i kao veliki humanista na koncertima pod pokroviteljstvom UNESCO-a, čiji je i član. Na ovom koncertu održanom u ponedjeljak, svi nazočni mogli su uživati u bogatstvu glazbe, koja je svojom ljepotom obogaćivala dušu slušatelja.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika