Arhiv tekstova Arhiv tekstova

An­te Zom­borčević – Zum­bec (1929.-2004.)

Rođen je u Subotici 3. prosinca 1929. godine od oca Bele, gradskog poreskog činovnika i majke Etele.  Osnovnu i srednju   školu je završio u Subotici. Studirao je pravo na Pravnom fakultetu u Beogradu i stekao zvanje pravnika.
 Rano se počeo baviti sportom, a opredijelio se za košarku i igrao u Bačkoj do rasformiranja 1949. godine, kada je po naredbi vlasti i partijskih organa nekolicina sportaša SD Sloboda primorana pristupiti raznim sekcijama SD Spartak. Od 1943. pa sve do polovice pedesetih godina aktivno igra u KK Bačka, a kasnije u KK Spartak, u rangu Srpske lige. Njegovi suigrači u Bačkoj bili su: Josip Bajić-Bajus, Milutin Blagojčev– Masa, pa čak i legendarni nogometaš Tihomir Bata Ognjanov, zatim Antika Rajčić, Joso Mukić. U KK Spartak igrali su s njim Béla Deák, braća Blesić, Bartul Skenderović, Karlo De Negri, Lazo Vuković, Gábor Blaboli i drugi.
    Svoj radni vijek proveo je u nekoliko radnih organizacija i ustanova: Društvenoj ishrani, Tvornici namještaja Budućnost, Narodnom kazalištu, UTRO Palić, a u mirovinu je otišao iz JP Palić-Ludoš.
Jedan je od osnivača  Hrvatskog kulturnog-umjetničkog društva »Bunjevačko kolo« 1970. godine, gdje je devedesetih godina prošlog stoljeća bio tajnik Znanstveno-istraživačke sekcije.
    Od rane mladosti jedna od preokupacija mu je bila, , kolekcionarstvo, gdje mu je glavno interesiranje je bilo sakupljanje ordena. Pokazivao je i veliko zanimanje za numizmatiku i filateliju. Njegovom zaslugom, kao i zaslugom još nekolicine prijatelja, osnovano je Društvo kolekcionara u Subotici 1970. godine. Već na osnivačkoj skupštini Društva kolekcionara izabran je za člana Izvršnog odbora, a istovremeno je i tajnik ovoga društva. Svoje obimno znanje prenosi mladima jer je postavljen u komisiju za rad s omladinom.
    Sa svojim ordenima osvojio je mnoga priznanja i dobio zvanje velemajstora kolekcionarstva.
    Usporedo je ostao i u sportu. Jedan je od onih koji su 1969. godine Sportskom društvu Zvezda vratili izvorno ime NK Bačka. Za jubilej 1971. godine, kada je knjiga-monografija o sedamdeset godina djelovanja Bačke bila već napisana i skoro sva otiskana, došlo je naređenje od vlasti da ona ne može biti na ijekavici, pa je konačnu verziju preradio i za tisak priredio sam Ante Zomborčević.
    U posljednje vrijeme, točnije zadnjih petnaestak godina, bio je veoma plodan na polju pisanja. Suradnik je dvotjednika ŽIG, sa stalnim rubrikama o povijesti sporta Subotice i o pčelarstvu, zatim NIU Hrvatska riječ, a od osnivanja Redakcije na hrvatskom jeziku Radio Subotice stalno vodi rubriku o sportu. U posljednje vrijeme istraživao je povijest konjarstva u Subotici i pronašao niz novih povijesnih podataka o starosti ovog sporta u Subotici. Nažalost ove nove podatke nije uspio objelodaniti, jer ga je smrt spriječila u tome. Preminuo je iznenada, u ponedjeljak 11. listopada 2004. godine Smrću Ante Zomborčevića-Zumbeca, izgubili smo vrsnog istraživača, pisca i poznavatelja subotičkog sporta, koji je ostavio neizbrisiv trag u kulturi i sportu ovoga grada. Izgubili smo ujedno dobrog čovjeka, prijatelja, suradnika. Gubitak je nenadoknadiv.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika