Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sr­bi ne­za­do­volj­ni pro­ce­som po­vrat­ka imo­vi­ne

ZAGREB – Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da Hrvatska više otkupljuje privatnu imovinu nego što je vraća, što se ne može prihvatiti, jer je to, ustvrdio je, »nastavak politike etničkog čišćenja drugim sredstvima«.
    To se treba promijeniti, rekao je Pupovac na sjednici Savjeta za nacionalne manjine koji je u nazočnosti predstavnika OESS-a i Europske komisije raspravljao o povratku prognanika i izbjeglica, povratu imovine, stambenom zbrinjavanju i obnovi. SDSS-ov zastupnik tvrdi da se (zauzeta) privatna imovina i dalje uništava, da korisnici imaju prednost pred vlasnicima te da državne institucije to štite. Za takvo stanje prozvao je nadležne dijelove u ministarstvima mora, turizma, prometa i razvitka te pravosuđa, u čijoj su nadležnosti, kaže, i sudovi koji ne rade svoj posao.
    Procesom povratka imovine nezadovoljan je i Ratko Gajica (SDSS), koji sporost u tom procesu povezuje i sa, kako navodi, preporukom Državnog odvjetništva da privremeni korisnici ne trebaju napustiti useljene kuće dok im se ne osigura drugi smještaj. Gajica spominje Kistanje gdje su, kaže, doseljeni Janjevci u velikom broju zauzeli kuće, ali i poslovne prostore tamošnjih Srba, te tvrdi kako je još nekadašnji ministar obnove Jure Radić na zahtjev da se bar poslovni prostori vrate vlasnicima, uzvratio protupitanjem -pa od čega će onda živjeti Janjevci?
    Hrvatska je do sada, izvijestio je savjetnik ministra Kalmete Marko Brajko, obnovila oko 129.000 kuća i stanova oštećenih u ratu, za što je utrošila oko 14 milijardi kuna. Ove godine planira se obnoviti oko 10.500 kuća i stanova.    

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika