Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Ve­se­li Međimur­ci« u Som­bo­ru

SOMBOR – Uzvratni posjet članova KUU »Veseli Međimurci« iz Čakovca u Hrvatskoj dogodio se 8., 9. i 10. listopada 2004. godine. Tri navedena dana predstavljala su prijatno druženje i bila ispunjena brojnim sadržajima, interesantnim i korisnim za oba društva i njihovo članstvo.
    Kulturno umjetnička udruga »Veseli Međimurci« osnovana je 1949. godine u Čakovcu u Međimurju, toj teritorijalno najmanjoj ali najgušće nastanjenoj županiji Republike Hrvatske. Njihovih stotinjak članova djeluje u pet sekcija: starijoj i mlađoj plesnoj, tamburaškoj, dramskoj i grupi za njegovanje i očuvanje fašničkih običaja. Folklorna i tamburaška sekcija njeguju međimurske narodne pjesme i plesove, te pjesme i plesove Posavine, Prigorja, Baranje i Hrvata Bunjevaca naših krajeva. U sekciji za narodne običaje njeguju se originalne narodne nošnje, te čuvaju i obnavljaju tradicionalni uporabni predmeti i običaji. Nastupima po Hrvatskoj i inozemstvu Udruga uspješno predstavlja svoj zavičaj i domovinu, a za svoj rad je primila brojna priznanja i nagrade.
    HKUD »Vladimir Nazor« je u goste stiglo 44 člana u starosnoj dobi od 10 do 60 godina. To su bake i djedovi, njihova djeca i unuci. Na čelu grupe je  predsjednica Martina Kuretić i umjetnička voditeljica i koreografkinja folklora Gordana Kolarić.
RAZGLEDANJE GRADA: Razgledajući grad i upoznavajući njegove znamenitosti gosti su skupa sa svojim domaćinima prošli centralnim ulicama i trgovima varoši. U svečanoj dvorani Općine, zgradi nekadašnje Županije, osnovne informacije o gradu, općini i širem bačkom području dao je mr. Matija Đanić, član Upravnog odbora somborskog Društva. U crkvi sv. Stjepana, sakralnom objektu koji ove godina proslavlja stotu godišnjicu svoga postojanja, prigodne i vrijedne informacije iznio je o. Bernardin Viszmeg, prior karmelskog samostana. Posebnu pozornost gosti su usmjerili na oltarske skulpture izrađene od drveta u tirolskom stilu s vrijednom pozlatom, te na orgulje koje po broju registara dolaze na 3. mjesto u ovom europskom prostoru, zaostajući samo iza orgulja Zagrebačke i Đakovačke katedrale. Pri posjeti likovne galerije »Milan Konjović« osnovne informacije o velikom somborskom slikaru i akademiku, te o njegovom stvaralaštvu iznijela je Teodora Turner, stručna voditeljica ove institucije.
VEČERNJI KONCERT: Večernji koncert što su ga Čakovčani priredili svojim domaćinima u velikoj društvenoj dvorani, trajao je skoro dva sata. Predsjednici oba društva Šima Raič i Martina Kuretić pozdravnim govorima te razmjenom prigodnih poklona dali su svečani ton ovoj manifestaciji, dok su Marija Šeremešić i Gordana Kolarić najavile radne sadržaje.
Sudionici programa, obučeni u tradicionalne međimurske narodne nošnje, dočarali su nam svadbene običaje, a detaljnim predstavljanjem kako ženskih tako i muških odjevnih predmeta svu šarolikost i razvojne faze odijevanja pučana toga kraja.
    Tamburaška glazba, izvorni i koreografirani plesovi, te pučke pjesme počevši od one »Mamica su štrokle pakli«, recitiranje prigodnih sastava bili su sadržaji ove prijatne večeri. Vrijedi posebno istaći tamburaški sastav što ga čine sve sami mladići. Melodijom »Mura, Mura..« oni su nas uveli u taj pitomi kraj, a pjesmom »Međimurski lijepi dečki« posebno razveselili. Posjetioci su sa oduševljenjem primili i zanimljiv ples momaka sa šeširom. Večernji je koncert završen međimurskim valcerom »Katruše« što je publika nagradila burnim pljeskom.
 Nakon koncerta prijatno druženje je nastavljeno uz večeru, muziku, pjesmu i ples. Nešto kasnije slavlju su se pridružili Nikola Jelinčić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, Hrvoje Salopek, šef odjela za nacionalne manjine pri HMI, te Marija Hećimović, suradnica u ovoj instituciji. Njih su troje stigli iz Bačkog Monoštora gdje su KUD-u »Bodrog« uručili nagradu »Najselo 2004.« što ga je HMI dodijelila kao »nagradu za kulturu najuspješnijem selu hrvatskih manjina u Europi«.
    U nedjelju, posljednjeg dana boravka u našoj sredini, gosti i domaćini prisustvovali su svečanoj svetoj misi u Župnoj crkvi Presvetoga Trojstva. Kako je toga dana obilježen i dan sv. Franje to je euharistijsko slavlje predvodio franjevac iz Subotice o. Ivan Bošnjak skupa sa domaćim župnikom i dekanom somborskim preč. Josipom Pekanovićem. Pošto je istovremeno u Čakovcu obilježen »Dan kruha«, to su naši gosti, u znak zahvalnosti Svevišnjem, na oltar naše crkve prinijeli lijepu korpu sa kruhom i vinom, kao zahvalu Bogu za plodove što ih je darivala zemlja. Dragi nam gosti prisustvovali su i otvaranju izložbe likovnih radova » Sombor nekad i sad« priređen u Župnom dvoru. Autor izložbe je slikar amater Rudolf Cirkl, član pastoralnog vijeća ove župe.
    Nakon trodnevnog druženja, brojnih aktivnosti i razmjena korisnih informacija, došlo je i vrijeme rastanku. I ovoga puta tu se sviralo, pjevalo i plesalo, ljubilo i plakalo, a jedna je gošća kazala autoru ovih redaka: »Pišite, pišite iz dubine duše svoje – sve kako je bilo i kako ste Vi to doživjeli i vidjeli.«

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika