Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Po hektaru
8,22 tone kukuruza

Prema općinskom izvještaju, od 33.360 hektara koliko je zasijano kukuruzom, do sada je on obran s 15 posto površina. Prosječan prinos je preko 8,22 tone po hektaru. Što se tiče suncokreta, žetva je pri kraju. Do sada je požnjeveno preko 11.550 hektara, s prosječnim prinosom od 2,73 tone po hektaru. Za žetvu je preostalo još oko 1.200 hektara suncokreta. Vađenje šećerne repe je ušlo u završnicu. S 350 do sada urađenih hektara, prosječan prinos je i kod ove kulture dobar i iznosi skoro 55,5 tona po hektaru.
Jubilej oslobođenja
Subotice od fašizma

Jubilej 60-te godišnjice oslobođenja Subotice od fašizma 1944. godine obilježen je s nekoliko manifestacija. U nedjelju 10. listopada u 9 sati predstavnici Općine priredili su prijam za predstavnike veleposlanstava, konzulata i izaslanstva Antifašističkog saveza Mađarske i Hrvatske. Nakon prijama, u 11 sati održana je svečana sjednica Skupštine općine na kojoj su evocirane uspomene na 10. listopad 1944. godine te uručene Plakete zaslužnima. Komemorativni skup je održan kod spomenika na Trgu žrtava fašizma, a isti je program izveden kod spomen kompleksa palim Crvenoarmejcima na pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

Održan okrugli stol
»Djeca i mediji«

Djeca se u medijima najčešće prikazuju u stereotipima kao lakomislena, bezbrižna i vesela, dok o njima u medijima najčešće govore odrasli, manje stručnjaci, a najmanje sama djeca, čulo se među ostalim na održanom okruglom stolu pod nazivom »Djeca i mediji«. Koordinatorica ovog okruglog stola i psihologinja u predškolskoj ustanovi »Naša Radost« Dijana Kopunović navela je da se djeca najčešće prikazuju kao pasivna, žrtve nasilja, siromašna i kao netko kome je potrebna pomoć. Kao važno je podvukla da bi novinari koji prate teme vezane za djecu trebali imati elementarna znanja o dječjem razvoju, a ujedno bi se trebali povezati i pružati podršku jedni drugima mediji i pedagozi. »Ako želimo mijenjati odnos prema djeci trebamo mijenjati i sliku javnog mnijenja o djeci«, istaknula je Kopunović

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika