Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Manjine financirati iz proračuna

Na konstitutivnoj sjednici 8. listopada u Beogradu je oformljen Savjet Republike Srbije za nacionalne manjine. Članovi Savjeta su predsjednici nacionalnih vijeća jedanaest nacionalnih manjina, kao i ministri i predstavnici ministarstava za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kulturu, prosvjetu i sport, pravdu i unutarnje poslove. Konstitutivnu sjednicu sazvao je premijer Vojislav Koštunica, koji je i predsjednik oformljenog Savjeta.
    Na sjednici je, u svojstvu člana, bio nazočan i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća mr. Josip Ivanović.
O NAČINU I PROGRAMU RADA SAVJETA: »Što se tiče načina i programa rada Savjeta konstatirano je kako postoji potreba da se u periodu studeni-prosinac održe još dva sastanka Savjeta, a u skladu s člankom 2. Uredbe, Savjet treba razmatrati pitanja o načinu suradnje Savjeta s Odborom za međunacionalne odnose Narodne skupštine Republike Srbije, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava SiCG i drugim relevantnim institucijama u zemlji, zatim o pitanjima posjeta predstavnika Savjeta svim nacionalnim vijećima zbog upoznavanja s kadrovskim i materijalnim mogućnostima nacionalnih vijeća te razmatranja suradnje nacionalnih vijeća s tijelima vlasti AP Vojvodine i jedinicama lokalne samouprave. Treba se izraditi i web-site Savjeta i ostvariti suradnja u pogledu relevantnih informacija za site. Također, Savjet treba pripremiti godišnji plan rada za 2005. godinu i izraditi kriterije za dodjelu financijskih sredstava za iduću proračunsku godinu. Savjet treba razmatrati i pitanja o posjetima resornim ministarstvima i razgovorima o suradnji s resornim ministarstvima o konkretnim pitanjima, o razgovorima i dogovorima o međunarodnim sporazumima o zaštiti nacionalnih manjina, o sudjelovanju na međunarodnim seminarima o nacionalnim manjinama i ostalim vidovima međunarodne suradnje, o otpočinjanju konzultacija o Europskoj povelji o regionalnim ili manjinskim jezicima, kao i o razmatranju postojećeg republičkog zakonodavstva od značaja za nacionalne manjine, kao pripreme za donošenje zakona o ovlaštenjima nacionalnih vijeća«, rekao je mr. Ivanović poslije sjednice.
DOPUNE PROGRAMA RADA: Program rada Savjeta dopunjen je na samoj sjednici prijedlozima članova Savjeta. Mr. Josip Ivanović dopunio je program rada prijedlogom da Savjet podrži zahtjeve nacionalnih vijeća za ulazak u redovnu stavku proračuna Republike Srbije radi financiranja rada nacionalnih vijeća i isto tako da se na republičkoj razini formira Fond za nacionalne manjine koji bi financirao kulturnu djelatnost manjinskih udruga. »Član Savjeta László Józsa dopunio je program rada prijedlogom da Savjet na osnovu članka 63. Zakona o lokalnoj samoupravi proslijedi lokalnim samoupravama preporuku da se što prije oforme i općinski savjeti za nacionalne manjine, dok je Rafail Ruskovski iznio prijedlog o konačnom osamostaljenju Televizije Novi Sad kako bi mogla izvršavati svoju osnovnu misiju javnog informativnog servisa pripadnika manjina, što bi značilo dnevno informiranje na osam jezika«, kaže mr. Ivanović.
    Na koncu rasprave, na prijedlog Lászla Józse, mr. Josipa Ivanovića i Ane Tomanove Makanove, Savjet je donio jednoglasnu odluku o preporuci Ministarstvu prosvjete i sporta da pod hitno odobri uvoz udžbenika po podnijetim zahtjevima od strane mađarskog, hrvatskog i slovačkog nacionalnog vijeća.
    Tajništvo Savjeta Republike Srbije za nacionalne manjine bit će smješteno u Palači federacije i njime će rukovoditi Petar Lađević, a početak rada se predviđa za 18. listopad.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika