Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 7. 10.
Re­zo­lu­ci­ja
Iz Komiteta za međunarodne odnose Kongresa SAD-a povučena je Rezolucija o nezavisnosti Kosova.

Državljan­stvo
Vlada Republike Srbije utvrdila je prijedlog Zakona o dvojnom državljanstvu, koji bi trebao biti liberalniji od prethodnog. Zakon bi trebao osigurati kontinuitet s dosadašnjim državljanstvom, spriječiti nastanak apatrida i olakšati proceduru stjecanja državljanstva i mogućnost stjecanja dvojnog državljanstva.

Plaće
Zastupnicima Skupštine Srbije povećane su plaće za 8 tisuća dinara. Prosječna plaća u Srbiji je od siječnja do listopada smanjena je za 2,75 posto, dok su zastupničke u istom periodu skočile za 43 posto.

Uvoz
Vlada Srbije donijela je odluku o zabrani uvoza korištenih motornih vozila starijih od tri godine. Ova je odluka izazvala nezadovoljstvo građana i najavu prosvjeda na cestama, a tumači se kao pomoć kragujevačkoj »Zastavi«.
nedjelja, 10. 10
Den Ha­ag
Ljubiša Beara, nekadašnji načelnik za sigurnost Generalštaba Vojske Republike Srpske, optužen za zločin u Srebrenici, stigao je u Den Haag u pratnji ministra pravde u Vladi Srbije Zorana Stojkovića. Nejasno je da li se Beara predao, ili je u Srbiji uhićen.
ponedjeljak, 11. 10.
Lo­ra
Najmanje petorica od osmorice optuženika u tzv. »slučaju Lora« uhićeno je i privedeno u Okružni zatvor na Bilicama. Prvostupanjsku oslobađajuću presudu, koju je donijelo Sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu pod predsjedanjem suca Slavka Lozine 2002. godine, Vrhovni je sud ukinuo potkraj kolovoza ove godine, te zatražio ponovljeni Postupak pred izmijenjenim vijećem

Po­dr{ka
Hrvatska će podržati svaku legalnu i legitimnu odluku građana Crne Gore o njezinoj samostalnosti, izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Pro­svjed
Nekoliko spomenika istaknutim ličnostima u Novom Sadu osvanulo je s bijelim povezom preko očiju. Akciju je organizirala Inicijativa za rekonstrukciju kulture i društva »Dizalica«, u znak prosvjeda zbog rezultata lokalnih izbora, na kojima je za gradonačelnicu izabrana Maja Gojković iz Srpske radikalne stranke. Akcija se zove »Blam i bijeda Novog Sada – kontinuitet sramote«.
petak, 8. 10.
Pra­znik
U cijeloj Hrvatskoj svečano obilježen Dan neovisnosti. Najviši državni dužnosnici položili vijence i zapalili svijeće kod Križa na groblju hrvatskih branitelja na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Hr­vat­ska
Hrvatski premijer Ivo Sanader održao je u Bonnu predavanje na temu »Hrvatska na putu u EU«. Hrvatska će do 2007. završiti pregovore i biti spremna za punopravno članstvo, dok će Europska unija odrediti sam datum ulaska, rekao je Sanader. On je dodao kako će primjer Hrvatske biti i dobar signal za ostale zemlje u regiji. Karta ujedinjene Europe, istaknuo je, neće biti cjelovita bez svih zemalja jugoistočne Europe.
subota, 9. 10.
Exit
Gradske vlasti u Beogradu kontaktirale su Udruženje »Exit« u pogledu mogućnosti da festival iduće godine, umjesto u Novom Sadu, bude održan u Beogradu. Povod za poziv jest činjenica da je nova gradonačelnica glavnog grada Vojvodine, radikalka Maja Gojković, već najavila promjene u sadržaju Exita.

Lo­go­ra{i
U Biogradu na moru završeno dvodnevno okupljanje više od 200 članova Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, koja okuplja sve hrvatske građane koji su tijekom Domovinskog rata prošli torture srpskih okupacijskih zatvora i koncentracijskih logora u Hrvatskoj i na području Jugoslavije.

Ko­so­vo
Američki senator Bob Doll izjavio je u Prištini da bi Kosovo trebalo postati nezavisno što prije, a najbolje već sljedeće godine. Jedini zadovoljavajući status za Kosovo je, rekao je, nezavisnost, uz punu zaštitu manjina.
srijeda, 13. 10.
Iz­ru~enja
Vijeće ministara vanjskih poslova zemalja EU ponovno je pozvalo sve države da Haškom sudu izruče optužene za zločine. Posebno su pozvane Srbija i Crna Gora i Hrvatska da bez odlaganja izruče Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Antu Gotovinu i sve ostale bjegunce optužene za ratne zločine. Kako se navodi, Savet je s dubokom zabrinutošću pratio izlaganje glavnog tužioca Haškog suda Carle del Ponte u Luksemburgu, koja je naglasila potrebu poboljšanja suradnje sa Sudom, navodi se u izjavi.
utorak 12.10.
Eks­pert
Politika administracije SAD prema Srbiji neće se mijenjati i ako John Kerry postane predsjednik SAD, ocijenio je Bruce Jackson, ekspert za pridruživanje zemalja u tranziciji NATO-u.

Me­di­ji
Reforme medija u Srbiji ozbiljno kasne, ocijenjeno je na sastanku Radne grupe za medije u Srbiji pri Paktu za stabilnost JE. Zaključeno je kako su ključni problemi odlaganje donošenja zakona kojima bi bio reguliran medijski sektor i nepostojanje jasnih pravila za reguliranje načina na koji država financira medije.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika