Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Blokiran centar Bača

BAČ – Od 13.390 birača u općini Bač, na birališta je u nedjelju izašlo 7.577 ili 56,6 posto. Za predsjednika općine Bač izabran je Tomislav Bogunović, kandidat Demokratske stranke, sa osvojenih 3.709 glasova ili 48,9 posto ispred protukandidata Milenka Babića iz Novog Sada, kandidata Koalicije za preporod Bača (SPS, Pokret snaga Srbije, Udruženje malih akcionara i Stranka srpskog jedinstva) koji je dobio 3.660 glasova ili 48,3 posto. Na izborima za zastupnike u pokrajinskoj skupštini Bogunović je dobio 3.887 glasova ili 51, 3 posto a kandidat SRS-a Slobodan Lepojević 3.440 ili 45,4 posto.         
    Nakon zatvaranja birališta i objave preliminarnih rezultata pristalice poraženih kandidata su blokirale centar Bača, pokušavajući ući u zgradu SO Bač. Lokalna policija je tu namjeru spriječila, no, kako je masa postajala brojnija, ubrzo je pristigla i policija iz Novog Sada i Bačke Palanke. Zgrada Skupštine općine u kojoj je bila Općinska izborna komisija bila je blokirana. Članovi komisije iz »podobnih« stranka nesmetano su napustili zgradu a »nepodobni« su uz prijetnje i pogrde, od kojih su najglasnije i najbolnije bile one nacionalističke naravi, uspjeli otići u svoje domove tek uz pratnju policije. Grijeh »nepodobnih« bio je taj što su pripadnici nacionalnih manjina, ili stranaka koje nisu bile po mjeri okupljenih.
    U ponedjeljak, dan nakon izbora, iz sigurnosnih razloga općinske službe nisu radile. Predsjednik SO Bač, Tomislav Bogunović iznenađen je ovakvim masovnim reagiranjem: »Nakon prvog kruga izbora ništa nije ukazivalo na ovakav razvoj zbivanja. Sve je proteklo u najboljem redu, bez ikakvih prigovora. Ni po zatvaranju biračkih mjesta u nedjelju nije bilo prigovora. Svi članovi biračkih odbora potpisali su zapisnike bez ikakvih primjedbi. Gužva je nastala tek kad je postalo jasno da je pobijedila demokratska opcija. Zna se da je inicijator prosvjeda bivši direktor ‘Arma’ s grupom svojih siledžija, što bivših što sadašnjih socijalista. Dalje se sve zbivalo po zakonima lavine. Zahvalan sam pripadnicima policije iz Novog Sada i Bačke Palanke na brzoj intervenciji, kojom je spriječeno veće zlo. Materijalna šteta je neznatna, izbušene su sve četiri gume na autu predsjednice OO DS-a, a upad u zgradu općine ostao je samo u pokušaju«, kaže za Hrvatsku riječ Bogunović.
    Inspektor rada u SO Bač i član općinske izborne komisije Željko Pakledinac iz Vajske ovih je dana imao puno neugodnosti. »U Baču i Vajskoj više se ne osjećam sigurno. Moj grijeh je taj što sam pripadnik ‘pogrešne’ nacije i kao takav član Općinske izborne komisije. Bilo je prijetnji, presretanja, vrijeđanja, a najteže mi je bilo u nedjelju uvečer, kad me je policija dopratila kući i u ponedjeljak ujutro kad su me otpratili u Bač na posao. Pa zar više ni u svojoj općini ne mogu biti slobodan? U ponedjeljak ujutro trgovina moje supruge je bila nagrđena bojom. Sve ovo me tjera na razmišljanje o perspektivi ostanka u Vajskoj. Plašim se za sebe, za svoju obitelj, za imovinu. Niti bih volio, niti postoji mogućnost da nas policija čuva. Ne znam, možda će se sve smiriti, možda će se usijane glave ohladiti, vidjet ćemo«, kaže Pakledinac.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika