Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Neminovni poslijezborni pregovori

U Somboru je 4. listopada održana sjednica Predsjedništva Somborske podružnice DSHV-a u proširenom sastavu. Sjednici su uz novoizabrane članove Predsjedništva prisustvovali i predsjednici mjesnog odbora DSHV-a iz općine kao i članovi DSHV-a koji su na netom završenim izborima predloženi za vijećnike u novom sazivu SO Sombor. Da se podsjetimo, DSHV je u Somboru išao na izbore u koaliciji sa DS-om i od ukupno 61 kandidata koliko je bilo imenovano na zajedničkoj listi pet je predložio DSHV. Raspodjelom mandata, od ukupno osvojenih 15, DSHV-u su ponuđena dva. Članovi Predsjedništva jednoglasno su odlučili da mjesta u vijećničkim klupama SO Sombor zauzmu Josip Z. Pekanović i Antonija Čota. Od prvih višestranačkih izbora raspisanih u državi, ovo je drugi puta da DSHV ima svoje vijećnike. Za vijećnika na prvim višestranačkim izborima bio je izabran Stipan Knezi, iz redova DSHV-a.
    Somborsku, kao i većinu drugih općina u državi, karakterizira slab odziv birača. Na izbore je izašlo svega 30,09 posto upisanih birača. Pitanje gradonačelnika, u drugom krugu, rješavano je između dvije stranke - SRS (kandidat Stevan Kesejić) i DS (kandidat dr. Jovan Slavković). Sa 13.051 glasom, naspram 9.869 glasova izabran je kandidat Demokratske stranke dr. Jovan Slavković. Valja napomenuti da je u svim naseljenim mjestima s većinskim ili pretežitim hrvatskim življem (Bački Brijeg, Bački Monoštor, Bezdan, i Svetozar Miletić) dr. Slavković uvjerljivo pobijedio svog radikalskog protivnika. Dr. Slavković je pobijedio i u Stanišiću i Čonoplji (na jednom od dva izborna mjesta) kao i u Doroslovu i Telečki gdje je podržan od SVM-a. U samom gradu Somboru koji ima 7 mjesnih zajednica odnosno 45 biračkih mjesta kandidat SRS odnio je pobjedu na 15 biračkih mjesta dok je na preostalih 30 biračkih mjesta pobjedu odnio kandidat DS-a koji je uvjerljivu većinu dobio u mjesnim zajednicama Vijenac, Mlake, Selenča i Gornja Varoš, dok je Stevan Kesejić dobio većinu u mjestima Rastina, Gakovo, Kljajićevo, Kolut, Riđica, Stapar, Stanišić i Čonoplja (na jednom od ukupno dva izborna mjesta), odnosno u Somborskim mjesnim zajednicama Crvenka i Nova i Stara Selenča.
    U SO Apatin gdje je DSHV također imao svoje kandidate izabran je jedan kandidat – Stipan Silađev, no u toj općini vladajuću koaliciju čine SPS i SRS, a za gradonačelnika je izabran Živorad Smiljanić, kandidat SPS-a.
    U pokrajinskom parlamentu građane Sombora zastupat će dva zastupnika – Milan Aleksić iz DSS-a i Stevan Kesejić iz SRS-a.
    U somborskoj skupštini, koja broji 61 vijećnika, najveći broj mandata osvojila je SRS, iza koje slijedi DS s 15 mandata, zatim DSS sa šest mandata, NDS-SPO pet, G 17 četiri, SVM tri, DZVM – LSV tri, PSS tri, NS tri i SPS 2. Očigledno, nijedna politička stranka u Somboru nije dobila većinu te Ravangrađanima predstoje, vrući, miholjdanski, postizborni koalicijski dogovori.          

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika