Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Naj­u­zbu­dlji­vi­ja iz­bor­na utak­mi­ca

Kandidat Saveza vojvođanskih Mađara i aktualni predsjednik Skupštine općine Géza Kucsera, prema podacima Općinske izborne komisije pobijedio je na izborima s 50,11 posto osvojenih glasova. Ovog kandidata podržao je i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini. Na izbore je izašlo 40,16 posto birača, a Géza Kucsera je osvojio 25.018 glasova, dok je kandidat Demokratske stranke dr. Oliver Dulić osvojio 113 glasova manje ili 24.905.
     Po mnogim ocjenama, jedna od najuzbudljivijih izbornih utakmica odigrala se upravo u Subotici, između ostalog i zato što se bitka vodila između koalicijskih partnera na pokrajinskoj razini. Iako je Demokratska stranka već oko 23 sata objavila pobjedu svog kandidata s 26 glasova više, službeni rezultati objavljeni jedan sat poslije ponoći pokazali su da je pobijedio Kucsera. Odmah po proglašenju pobjede Géze Kucsere za predsjednika Općine Subotica predsjednik DSHV-a Petar Kuntić je kazao »da su od samog početka vjerovali da Kucsera ima veće šanse za pobjedu od svih ostalih kandidata, no, nitko se nije nadao da će jedna od najzanimljivijih borbi u cijeloj zemlji biti upravo u Subotici. Smatramo da se poslije ovih izbora i konstituiranja lokalne vlasti moramo što prije okrenuti novim izazovima i dati sve od sebe da se ispune predizborna obećanja i očekivanja građana Subotice«.
   Kandidat za gradonačelnika Demokratske stranke dr. Oliver Dulić uvjetno je priznao izbornu pobjedu svoga konkurenta Géze Kucscere, te je najavio da je stranka podnijela prigovor Izbornoj komisiji jer su na četiri glasačka mjesta uočene nepravilnosti. Govoreći o izbornim nepravilnostima zabilježenim tijekom jučerašnjeg dana, istaknuo je da pobjeda Géze Kucsere neće biti pod znakom pitanja ukoliko se ispostavi da prigovori DS nisu utemeljeni.
   Kucsera je u srijedu rekao za naš list: »Veoma sam radostan što je jedan veliki posao završen onako kako smo to i pretpostavljali. Ja sam vjerovao Subotičanima da će odabrati onaj put koji znači stabilnost, sigurnost, ali i kontinuitet u razvoju bez velikih obećanja koja nisu utemeljena na stvarnosti. Čekao sam da rezultati budu službeno objavljeni, nisam se htio istrčati i još uvijek čekam jer poslije primjedbe Demokratske stranke i zahtjeva da se izvrši prebrojavanje glasova, čekam konačnu odluku Izborne komisije i ono što ona bude na kraju priopćila  prihvatitiću kao činjenicu. U svakom slučaju čestitam dr. Oliveru Duliću jer je postigao izvanredan rezultat kao mladi političar i  mislim da on u budućnosti ima veoma perspektivnu karijeru na političkom polju. Bez obzira na to što čekamo na konačno objavljivanje rezultata, ja obavljam poslove i dalje redovito, pripremam sjednicu Skupštine općine koja se treba održati u zakonskom roku, ali ako bude drugačijih odluka ja ću se tome povinovati. U svakom slučaju želim ostati na ovom radnom mjestu i pokazati da sva ona obećanja nisu bila uzaludna, da će se u ovoj Općini bolje i ljepše živjeti«
    Subotičani su izabrali i tri pokrajinska zastupnika po većinskom sustavu. To su László Gyula (DSVM), dr. Tamás Korhecz (SVM) i Mirko Bajić GG »Subotica naš grad«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika