Arhiv tekstova Arhiv tekstova

De­mo­krat­ski blok ima većinu

U Srbiji je 3. listopada održan drugi krug lokalnih i pokrajinskih izbora. Građani su po prvi puta direktno birali predsjednike općina u Srbiji i gradonačelnike Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca, dok se u Vojvodini odlučivalo i o konačnom sastavu pokrajinskog parlamenta.
    Demokratska stranka i Srpska radikalna stranka ostvarile su najbolji rezultat u drugom krugu izbora za gradonačelnike i predsjednike općina u Srbiji. U parlamentu Vojvodine SRS je osvojila najveći broj mandata (36), zatim DS (34), a slična je situacija i po lokalnim skupštinama.

POKRAJINSKI IZBORI: Od ukupno 120 zastupnika Skupštine Vojvodine 60 ih je izabrano već 19. rujna po razmjernom izbornom sustavu, jedan zastupnik izabran je u prvom krugu i po većinskom modelu – dok je sud poništio izbore u jednoj izbornoj jedinici u Subotici. Glasači u 58 izbornih jedinica su tako odlučivali birajući između 116 kandidata koji su prošli u drugi krug izbora, dok će glasovanje biti ponovljeno u izbornoj jedinici 56 u Subotici 10. listopada,gdje se izbori ponavljaju.
    Iako SRS pojedinačno ima najveći broj glasova, stranke tzv. demokratskog bloka predvođene Demokratskom strankom i njenim dosadašnjim partnerima u pokrajinskoj vlasti mogu sastaviti parlamentarnu većinu. Koalicijski partner DS-a na pokrajinskim izborima Savez vojvođanskih Mađara osvojio je deset mandata, Koalicija Zajedno za Vojvodinu–Nenad Čanak osvojila je sedam mandata, a isti broj mandata osvojili su Demokratska stranka Srbije, Pokret snaga Srbije i Socijalistička partija Srbije. Po dva mandata osvojili su G 17 Plus i Reformisti Vojvodine, a po jedan mandat  pripao je  DSVM-u  i  kandidatima pet različitih grupa građana.
    U Pokrajinskoj skupštini Demokratski savez Hrvata imat će jednog zastupnika -Duju Runje (bio je na listi DS-a), budući da je kandidata DSHV-a Petra Kuntića, na izboru prema većinskom modelu, pobijedio u drugom krugu kandidat GG »Subotica naš grad« Mirko Bajić.

LOKALNI IZBORI: Na lokalnim izborima su također Demokratska stranka i Srpska radikalna stranka zabilježile najbolje rezultate. DS je osvojio mjesto gradonačelnika u Beogradu i još 23 mjesta predsjednika općina, dok je SRS osvojio mjessto gradonačelnika Novog Sada i još 18 mjesta predsjednika općina, a isti rezultat je postigla i Socijalistička partija Srbije. Stranke vladajuće koalicije osvojile su daleko manji broj mjesta predsjednika općine, ali su u prvim komentarima rezultata izbora negirali tvrdnje pojedinih analitičara da su rezultati porazni za Vladu i izrazili svoje zadovoljstvo  postignutim. Demokratska stranka Srbije osvojila je 13 predsjedničkih mjesta, G17 Plus četiri, Nova Srbija osvojila je mjesto gradonačelnika Niša i još četiri mjesta predsjednika općine, a kandidati Srpskog pokreta obnove pobijedili su u pet općina, od kojih je jedno mjesto gradonačelnika Kragujevca u koaliciji sa NDS i SD.
    U vojvođanskim općinama najveći us-pjeh zabilježili su radikali, počevši od osvojenog mjesta gradonačelnika glavnog grada Vojvodine, Novog Sada, pa do osvojenih 14 predsjedničkih mjesta u općinama: Beočin, Žabalj, Stara Pazova, Bačka Palanka, Novi Kneževac, Odžaci, Vrbas, Šid, Kikinda, Nova Crnja, Kula, Ruma i Temerin.
    Kandidati Saveza vojvođanskih Mađara pobijedili su u četiri općine – u Subotici, Bačkoj Topoli, Senti i Malom Iđošu, kandidati Demokratske stranke u pet – u Baču, Somboru, Titelu, Čoki i Zrenjaninu, kandidati SPS-a u tri – u Apatinu, Kovinu i Žitištu. Kandidati G 17 plus pobijedili su u – Bačkom Petrovcu, Irigu i Sremskim Karlovcima, kandidati DSS-a u Beloj Crkvi i Srijemskoj Mitrovici, kandidati Reformista Vojvodine u Kanjiži i Novom Bečeju, i kandidat NDS-a u Bečeju, a u Adi, Vršcu, Sečnju, Plandištu, Pančevu i Srbobranu pobijedili su kandidati grupa građana

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika