Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 30. 9.
Iz­bje­gli­ce
Obitelj Sötét, koja je 17. rujna iz Subotice otišla u Mađarsku poslije prijetnji smrću, dobila je izbjeglički status. U obrazloženju ove odluke, mađarska ministrica unutarnjih poslova Mónika Lampert rekla je kako je »mađarska obitelj bila žrtva maltretiranja u Vojvodini, zbog čega je odlučila zauvijek napustiti svoju domovinu«. Obitelj Sötét nalazi se u prihvatnom kampu u Békéscsabi, ali im je jedna obitelj iz Mađarske ponudila da četiri godine besplatno koriste namještenu kuću.

Op­tu`ni­ca
Dobro informirani izvori u Beogradu tvrde da bi posljednja optužnica Haškog suda mogla stići ovih dana, i da će ona biti podignuta protiv bivšeg načelnika Generalštaba VJ i nekadašnjeg potpredsjednika Vlade Srbije Momčila Perišića.

Ka­me­ni­ce
Mađarska policija je pokrenula postupak protiv nepoznatih počinitelja zbog kamenovanja veleposlanstva SiCG u Budimpešti. Dežurni časnik budimpeštanske policije Endre Kormos je izjavio kako je policiji prije podne stigla prijava, u kojoj se navodi da su sinoć polupana tri prozora na zgradi veleposlanstva SiCG u Budimpešti. Ministarstvo vanjskih poslova SiCG oštro je osudilo ovaj incident.
nedjelja, 3. 10.
Iz­bo­ri
U Beogradu za gradonačelnika izabran Nenad Bogdanović, u Novom Sadu Maja Gojković, u Nišu Smiljko Kostić, a u Kragujevcu Veroljub Stevanović. U Subotici tijesno pobijedio Géza Kucsera, u Somboru Jovan Slavković, u Apatinu Živorad Smiljanić, u Baču Tomislav Bogunović. U Skupštini Vojvodine prevlast imaju stranke demokratske orijentacije.

Jan{a
Na parlamentarnim izborima u Sloveniji s 29 posto glasova pobijedila je SDS Janeza Janše. Druga je, s 22 posto glasova LDS dosadašnjeg premijera Antona Ropa.

petak, 1. 10.
Je­zik
Esad Džudžević je zamolio premijera Srbije Vojislava Koštunicu da zatraži Ministarstvu prosvjete uvrštavanje na listu izbornih predmeta bosanski jezik. Slična pisma Džudžević je uputio predsjedniku Srbije Borisu Tadiću i predsjedniku Skupštine Srbije Predragu Markoviću, u kojima ih je upoznao sa zahtjevom da se omogući obrazovanje pripadnicima bošnjačkog naroda na materinskom jeziku.

Eko­test
Prema novom Pravilniku o tehničkim pregledima vozila, prolazak na ekotestu uvjet je za registraciju vozila u Hrvatskoj.

Po­pu­lar­nost
Trend pada HDZ-ove popularnosti je zaustavljen, no ostali su trendovi i dalje nepovoljni za Vladu Ive Sanadera. HDZ tako rujan završava s 26-postotnom potporom. SDP je na 14 posto i već mjesecima se rejting stranke kreće u tim okvirima. Pravaši s 10 posto i ovaj mjesec završavaju na trećem mjestu. Stranka umirovljenika ima razloga za zadovoljstvo jer je u mjesec dana povećala rejting za 2 posto. HSS se stabilizirao na 8 posto, ali je zato HNS u 30 dana izgubio 2 posto.
utorak, 5. 10.
Štrajk
Tri većinska sindikata obrazovanja i znanosti, koji okupljaju 70 posto zaposlenih u prosvjeti, organizirali jednodnevni štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima i znanstvenim ustanovama u Hrvatskoj. Sindikalci štrajkaju na Svjetski dan učitelja, kako bi javnost upozorili na nemar vlasti za obrazovanje i znanost, te da njihove plaće zaostaju za drugim javnim službama 12 posto. Prema njihovim procjenama, nije radilo između 60 i 70 tisuća zaposlenih u školstvu i znanosti.

Po­ziv
Predsjednik Srbije Boris Tadić pozvao je Srbe s Kosova i Metohije da sudjeluju na parlamentarnim izborima u Pokrajini. On je naglasio da će, ukoliko ne bude poštovan njegov zahtjev da se u roku od tri mjeseca na Kosovu uspostave međunarodno priznate lokalne srpske vlasti, zatražiti da srpski zastupnici vrate mandate i napuste kosovski parlament.

Ra­si­zam
Nepoznati počinitelji ispisali su rasističke grafite na kapiji Reformatorske crkve u Somboru. Somborska policija priopćila je da je na vratima crkve napisano »zapalit ćemo vas«, da je nacrtan kukasti križ i napisano »firer«. Slučaj ispisivanja grafita lokalnoj policiji prijavio je svećenik Reformatorske crkve, koja se nalazi u centru grada. Policija radi na otkrivanju počini tog djela, navodi se u priopćenju SUP-a.
subota, 2. 10.
Merčep
Neslužbeno se saznaje da je Haški sud podigao optužnicu protiv Tomislava Merčepa. Prema pisanju pojedinih listova u Hrvatskoj, Haag će prepustiti proces protiv Merčepa hrvatskom pravosuđu. On je navodno optužen za zločine na Pakračkoj Poljani i u Vukovaru tokom 1991. godine.
srijeda, 6. 10.
Stra­te­gi­ja
Europska komisija je u Bruxellesu, prihvatila pretpristupnu strategiju za Hrvatsku, dokument u kojem će se utvrditi prioriteti koje Zagreb treba ispuniti u pripremama za članstvo u EU.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika