Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Nogomet

Ve­li­ka eu­rop­ska če­tvor­ka

Nacionalni šampionati u četiri najjače europske lige ulaze u neizvjesne konačnice, u kojima ćemo tijekom svibnja upoznati nove slavodobitnike prestižnih pokala s imenima nogometnih besmrtnika. Aktualni »vladari« nogometnih tablica zbilja su predstavnici velike europske četvorke.
Njemačka – Bundes liga: Četiri kola prije regularnog završetka prvenstva minhenski Bayern je već osvojio titulu prvaka svoje zemlje. Nakon kraha u Champeons League (posljednje mjesto u skupini bez plasmana u Uefa Cup) , Bavarci su skoncentrirali svu svoje energiju na osvajanje domaće titule. Poslije 30 odigranih kola imaju nedostižnih 13 bodova (66) prednosti nad Stutgartom (53), Borussiom Dortmund (52) i Herthom (51) , koji nastavljaju tešku borbu za preostala mjesta koja vode u najprestižnije (najisplativije) europsko klupsko natjecanje.
Španjolska – Primera: U prvenstvu Španjolske ostalo je još da se odigra posljednjih sedam kola, ali vodeći madridski Real, još uvijek, nije siguran u konačnu pobjedu iako ima četiri boda (64) prednosti na Real Sociedadom (60) i Deportivom (60) koji su mu jedini preostali pratioci u utrci za naslov. 
Engleska – Premier League: Dva kola prije kraja natjecanja u najjačoj ligi na otoku čini se da Manchester United (77) ima nedostižnu zalihu ispred Arsenala (72, uz jednu utakmicu manje) , koji je najveći dio prvenstva vodio, ali je upravo u nekoliko posljednjih susreta počeo posustajati u mrtvoj utrci dvije liderske momčadi. 
Italija – Seria A: Za kraj ovog malog pregleda ostaje, po mnogima, najjača europska liga, u kojoj je, čini se, četiri kola prije završetka, već unaprijed poznat prvak. U odnosu na prvake iz drugih liga, jedino je Juventus (67) sa svojih gotovo nedostižnih osam bodova viška nad Interom (59), uspio obraniti prošlogodišnju titulu. Istina, još uvijek nije sve matematički gotovo, ali mala je vjerojatnoća da će torinska »stara dama« prokockati ogromni bodovni kapital.

Rezimirajući sva ova čuvena imena koja vladaju svojim natjecanjima (Bayern, Real, Manchester United i Juventus) neumitno se nameće konstatacija da zbilja nema boljih u Europi. Ove četiri momčadi su, naime, u zadnjih nekoliko godina među sobom podijelile sve titule europskih klupskih prvaka.     

 

Odbojka
Ka­det­ki­nje po­ko­ri­le Eu­ro­pu
 
Zagreb, 22. – 27. travnja - Hrvatska ženska kadetska reprezentacija u odbojci nadmoćno je nadvisila sve protivnice na Europskom prvenstvu koje se, prošlog tjedna, igralo na zagrebačkom parketu. Nakon tri susreta u skupini (pobjede nad Njemačkom, SCG i Poljskom, sve sa 3:0) , pobjede u polufinalu protiv Rusije 3:1, u finalnom susretu hrvatske djevojke su deklasirale vršnjakinje iz Italije s ubjedljivih 3:0 (25:13, 25:14, 25:18) . Uz samo jedan izgubljeni set na cijelom natjecanju, djevojke su nagovijestile svijetlu budućnost ženske hrvatske odbojke. Zanimljivo je istaknuti da su dvije ponajbolje igračice Senna Ušić i Hana Čutura, kćeri Svena i Zorana, nekadašnjih čuvenih košarkaša Cibone iz njenih najboljih godina kada su bili europski klupski prvaci.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika