Arhiv tekstova Arhiv tekstova

“»Uži­vo« je naj­bo­lje

Šarmantni TV voditelj Mirko Fodor već dugi niz godina uspješno vlada zabavnim ekranima hrvatske televizije, snalazeći se u svim promjenama programske koncepcije. Nakon nekada iznimno popularnih »Brava«, »Sedme noći«, te prošlogodišnje »Nogometne televizije« koja je išla tokom Svjetskog nogometnog prvenstva u Japanu i Koreji, ove godine dominira sa »Živim zidom« ubjedljivo najvećim osvježenjem na HRT-u.
4Otkud Vas na malim ekranima?
Ja sam, inače, profesor zemljopisa, a na televiziju sam došao posve slučajno i vjerojatnom inercijom »škvadre« koja je skupa sa mnom išla u srednju novinarsku školu u Zagrebu. Počeli smo, negdje sredinom osamdesetih, s »Veselom televizijom«, potom je došao Z3 (počeci današnjeg HRT3) i otada je prošlo već sedamnaestak godina mog TV staža.
4Vaše ime se vezuje za antologijski početak trećeg programa Hrvatske televizije (TVZG u vrijeme zajedničke države)
Da. Ja sam prvi čovjek koji je rekao: … »Dobar dan, ovo je treći program«, oglasivši javnosti početak još jednog programa zagrebačke televizije koja je vremenom prerasla u nacionalnu televiziju. 
4Jedan ste od rijetkih TV lica koja su svestrana u svim »disciplinama« atraktivnog medijskog nastupa. Imate izvrsnu dikciju poput školovanog glumca, lijepo pjevate, odlično plešete…
Osim radijskih i televizijskih obveza, glumim u jednom lutkarskom kazalištu koje se zove »Ivana Brlić-Mažuranić«, i tu ispoljavam svoju davnašnju dilemu pred kojom sam stajao u najranijoj mladosti. Kako sam prednost dao zemljopisu, glumu sam potisnuo u sferu »stare ljubavi« koju ne mogu zaboraviti. Što se tiče glazbe, završio sam muzičku školu i sviram gitaru…
4U veoma popularnoj zabavnoj emisiji »Živi zid« koja ide u nedjeljno predvečerje, često priređujete mjuzikl točke sa voditeljicom Bojanom Gregorić. Obzirom da je »Chicago« pobrao ovogodišnje Oscare, moglo bi se nešto poraditi na nekom hrvatskom mjuziklu gdje biste upravo vas dvoje mogli parirati Richardu Gereu i Catherini Zeti Jones.
Vidite, ja stalno »žicam« tako nešto. Odlazim u kazalište »Komedija«, velim im … »Pa dobro, kad ću ja nastupiti u nekom vašem mjuziklu«, ali nema još niš’ od toga.
4Vratimo se »Živom zidu« koji je iznimno popularan i u našim krajevima. Opišite nam rad u jednoj »živoj« emisiji?
Za mene je to posve normalno, jer osim »Zida« radim i »Dobro jutro, Hrvatska«. Osobno više volim raditi žive stvari, za razliku od većine kolega koji preferiraju snimljene materijale sa naknadnim korekcijama. Volim tu spontanost, blagu neizvjesnost kako će se program odvijati do svoje konačnice, različito kadriranje u kojem si kao na nekoj kazališnoj predstavi, u specifičnom  umjetničkom transu. Kako nema mogućnosti za ponavljanje, ne gubi se prirodnost scenskog izražaja.
4Pogotovo kada se »uživo« susretnete sa vašim gostom Mirkom »Cro Cop« Filipovićem. Je li vas »dotaknuo« svojim čuvenim high kickom (visoki udarac nogom)?
Je. Malo me je »zakačio« špicom tenisice, iako je prije udarca naglasio da čvrsto držim ruke braneći glavu. Ali na toj visini (M. Fodor je visok 1,86 m), doista je teško potpuno kontrolirati jedan tako složeni zahvat, obzirom da je u pitanju »poluga« udarac. No, sve je dobro svršilo.
4Vaš nedjeljni show uvijek nam daruje neke nesvakidašnje situacije poput ove sa Cro Copom. Koju biste još izdvojili kao zanimljivu?
Pa, igrao sam stolni tenis (u studiju) s europskom prvakinjom Tamarom Boroš. Mislim da nisam razočarao svoje navijače, »tehnicirao« sam s teniskom lopticom s legendarnim Goranom Ivaniševićem, skakao u dalj iz mjesta sa skakačem Sinišom Ergotićem…
4Sve je to lijepo i pohvalno u vašoj svestranosti, ali glas je, ipak, vaše najjače oružje. Kada ćemo moći kupiti CD Mirka Fodora?
To je ideja koja se vuče već duže vremena. Postoje snimljene sve moje numere iz »Brava« i »Sedme noći« (zabavni programi slične koncepcije) pa bi se od toga dalo nešto napravit, a snimio sam jedan uspješan duet sa »Swingersima«, čak se vrtio i spot. 
4Gdje ćemo Vas gledati u nastavku TV sezone?
Planiramo raditi veliki finale »Živog zida« negdje izvan Zagreba, moguće na moru. Zatim dolazi ljetnja stanka, a na jesen nastavak, u obećano boljim uvjetima. Na koncu bih izrazio zadovoljstvo što smo gledani u Vojvodini i pozdravio bih sve naše gledatelje u Bačkoj, Srijemu i Banatu.                   
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika