Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Još uvi­jek pr­va da­ma vi­so­ke mo­de

Gabrielle »Coco« Chanel, rođena 1883. na jugu Francuske. Ostavši rano bez roditelja, odrasta u samostanu u Mulenu s ostalom francuskom siročadi. Početak njene životne priče i nije obećavao, međutim: volja, upornost, slučajni i namjerni susreti, prave i pogrešne životne staze vode je k uspjehu. Godine 1911. počinje kreirati šešire koje prodaje prijateljicama da bi već 1912. otvorila svoj prvi butik u Dovilu na mondenskoj plaži. 
Svojim podrijetlom nije pripadala visokom staležu, ali je u svijet glamura i tadašnjeg džet seta ušetala sama i ostala neprikosnovena svojim stilom i novinama koje je unosila na modnu scenu. Željela je modu koja je bila neobvezna, udobna, šik. Kombinirajući svoje vještine švelje i lukavim smislom za inspiraciju promovirala je smio i zavodljiv stil. 
 
ČUVENI ŽENSKI KOMPLET SA SUKNJOM: Njena moda je uvijek bila hrabra i slobodna. Obukla je ženu u malu crnu haljinu, u odijela tipična tada samo za muškarce i sve to razlikovalo se od tadašnje mode uskih korseta, dugačkih haljina s podsuknjama. Shvatila je da u muškim odijelima postoji određena specifičnost koju je željela prenijeti i na ženu, tako da je na kraju stvorila čuveni ženski komplet sa suknjom tj. Chanel kostim koji je i dan danas oznaka sofisticiranosti i obilježje visoke mode. Do sredine 20-tih godina »radni kostim« koji je Chanel učinila udobnim i praktičnim bio je najtraženiji dio ženske garderobe. Coco je rano uvjerila svoju aristokratsku klijentelu da prirodnost kroz opuštene haljine naglašava ženstvenost.
Svoju prvu radnju u Parizu otvorila je 1919. godine u ulici Konbon. Sve do 1939. ona je predstavljala jednu od znamenitosti Pariza, bila je prijateljica predsjednika vlada, pjesnika, čuvenih majstora baleta, kompozitora, dirigenata, pisaca, poznatih ličnosti iz cijelog svijeta. Početkom II. svjetskog rata »Coco« odlazi u Švicarsku gdje je imala ljubavnu aferu sa jednim njemačkim »naci« časnikom. 
 
STIL BAZIRAN NA JEDNOSTAVNOSTI: U 71. godini života vraća se u Pariz i nameće napokon famoznu siluetu koja je postala znak klasike: modeli od tvida, dugačke niske od lažnih bisera, pozlaćeni lanćiči, cipele u dvije boje – bež i crno. Stil Coco Chanel baziran je na jednostavnosti, čistoti, harmoniji i danas mnoge žene još uvijek žele nositi »Chanel«.
Zanimljiv i buran život Coco Chanel pretočen je u brodvejski mjuzikl u kojem je glavnu ulogu igrala Ketrin Hepbern, 
Zahvaljujući parfemu »N#5« stvorenom 1921. i njenim modelima, Coco Chanel nije zaista umrla 1971. Ona je još uvijek prva dama visoke mode. 
Danas se njena odijela prodaju u prosjeku za 5 tisuća dolara i mogu se kupiti samo u specijaliziranim Chanel radnjama ili u renomiranim robnim kućama kao što je Saks na 5. Aveniji. Izvanredni materijali i ručno šivenje doprinose visokoj cijeni njenih proizvoda. Chanel je čvrsto vjerovala da ako su cijene njenih proizvoda visoke, njen opsesivno savršeni dizajn će biti uistinu cijenjen.
M. M.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika