Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

U Subotici danas počeo »May Flower«
Fe­sti­val otva­ra »Fan­ta­sma­go­ria«
 
U  skupnoj organizaciji subotičke Književne udruge, lokalne samouprave i festivala »Media wave« iz mađarskog grada Györ, u Subotici je za danas najavljen početak mini-festivala naslovljenog »May Flower«, koji će trajati do 9. svibnja. Festival otvara nastup dua/povremeno i grupe »Fantasmagoria« (na slici) u Dječjem kazalištu, s početkom u 20 sati, a sutra će u Velikoj vijećnici u isto vrijeme koncert imati američki urbani country/blues-rocker, Kevin Quain. 
Za 4. svibanj je najavljen nastup američkog vibrafonista jevrejskoga podrijetla Eldad Tarmu-a, dok su 5. svibnja na programu čak dva koncerta: u 19 sati u Dječjem kazalištu nastupit će grupa »Dikanda«, a za 21 sat je planiran nastup američke plesačice Keme Jamal u Mađarskom kulturnom centru »Népkör«. Na istome mjestu, narednoga dana, 6. svibnja, održat će se čak tri manifestacije: najprije će od 19 sati nastupiti grupa »Panics«, potom, od 20 sati vojvođansko/mađarska gothic-rock skupina »Nevergreen«, te, na koncu večeri, od 21 sat, subotički alternativci iz grupe »Ludolf Neum i njegov paranormalni jukebox«. 
Za isti dan, ali u Vjećnici Gradske kuće, planira se koncert kanadske saksofonistice Jane Bunnett, a u okviru »May Flower« festivala, u amfiteatru Otvorenog univerziteta biti će prikazano, između 7. i 9. svibnja, nekoliko dokumentarnih i alternativnih filmova. Posljednjega dana ove manifestacije, nastupit će, rumunjska skupina »Romano Drom Tequila Sunrise«, s kojima se ovaj zbilja lijepo osmišljeni festival zatvara. Cio prihod od spomenutih koncerata i nastupa namijenjen je akciji »Kultura pomaže ženama«, a cijena ulaznice je 200 dinara.
 
Kon­cert »Pro 
Mu­si­ca« u Ka­te­dra­li
 
Renomirani subotički zbor »Pro Musica« održao je 25. travnja u Katedrali svete Tereze Avilske, večer barokne glazbe, na kojoj su sudjelovali i Subotički kamerni orkestar, te solisti: Timea Dulics, Krisztina Karolyfalvi, Antal Cseh, svi iz Segedina u susjednoj Mađarskoj i tenor Saša Štulić  (Novi Sad). Orgulje je svirao Sandor Kadar (na slici) iz Graca, u Austriji, a koncertmajstor bio je Tibor Pekar. Ravnatelj je bio Zoltan Devity, a na programu su bile skladbe iz bogatoga i prigodnoga opusa Bacha, Vivaldia, i Pergolesia.
 
U okviru jubileja »Pučke kasine 1878«
»Dužijanca«, opera bunjevačkih Hrvata
 
Kulturna suradnja Subotice i Osijeka nasilno i naprasno prekinuta ranih 90-ih, iz svima nam znanih, otužnih razloga, ponovno je uspostavljena, a među ostalim pokazateljima nastavka te suradnje je i novo isčitavanje koncertnoga izvođenja jedine opere iz života bunjevačkih Hrvata, pod nazivom »Dužijanca«, najavljeno za 30. kolovoz.  Inače, opera »Dužijanca« je po prvi puta izvedena prije ravno pola stoljeća, i taj dan je obilježen 29. travnja. Tom prigodom je u Subotici otvorena izložba vezana za praiz-vjedbu opere »Dužijanca« i njenoga autora dr. Josipa Andrića, a održao se i koncert Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka. Nakon otvaranja izložbe, u Velikoj vijećnici su nastupili operni pjevači Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka: Sanja Toth-Špišić i  Damir Fatović, uz pratnju Mladena Tutavca  na glasoviru. Julija Njikoš iz Zagreba govorila je o životu i djelu dr. Josipa Andrića. Rekonstrukciju partitura prve i do sada jedine opere bunjevačkih Hrvata, sačinio je magistar Lazar Ivan Krmpotić i na osnovi nje je 1994. godine Narodno kazalište iz Osijeka izvelo »Dužijancu«, a s istom tom postavkom će nastupiti i u Subotici. Praizvedba opere bila je 29. travnja 1953. u Subotici, i nakon toga je igrana 18 puta. Nakon ukidanja opere u Subotici, prestaje se izvoditi. Radio Osijek i Radio Zagreb su, ipak, u nekoliko navrata izvodili ovu operu. Kada je partitura »nestala« a na osnovi solističkih dionica, ponajvećma zahvaljujući porodici Markay-Lendvay, opet je obnovljena, te je na osnovi obnovljene partiture, HNK Osijek izvela operu 1994. godine. U Subotici, zarad svima nam znanih razloga, nije bilo moguće prikazati operu tijekom devedesetih, pa je ona izvedena u Baji, u susjednoj Mađarskoj, uz nazočnost gotovo 200 Subotičana. Redatelj je bio Petar Šarčević. Sekretar »Pučke kasine 1878.«,  Ljudevit Vujković Lamić, rekao je kako je namjera organizatora, da se i izložba i opera i gostovanje Osječana, održe u okviru jubileja koji ove godine obilježava »Pučka kasina 1878.«, a to je obljetnica, 125 godina od osnutka ove institucije. Predsjednik »Pučke kasine 1878.« mr. Ivan Rudinski, izjavio je kako će tijekom ove, jubilarne godine, »Pučka kasina« organizirati još mnogo značajnih manifestacija.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika