Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Car­ver na­po­kon objavljen u Hr­vat­skoj

Kultni američki spisatelj, majstor kratke priče, pokojni Raymond Carver (1938. - 1988.), konačno je objavljen i u Hrvatskoj. Nakon što se davnih 80-ih u glasovitom hrvatskom literarnom magazinu »Quorum«, pojavio s nekoliko odabranih pripovijesti, Carver je dostupan sada i u obliku knjige kratkih priča, odabirom, u domicilnoj nam državi još tijekom 90-ih prevedene i tiskane knjige, dakle desetljeće prije no u Hrvatskoj, naslovljene – »O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi«. Pokojni Carver profesionalni je spisatelj od dvadesete godine, i unatoč relativno brzom uspjehu, kuburio je s alkoholizmom cijeloga života. Kada se, najzad, iz petog pokušaja i hospitaliziranog liječenja otrgao iz pandži ovog poroka, preminuo je od raka pluća u 50. godini. Premda opće priznat kao jedan od najvećih američkih književnih stilista kratke, prozne forme, sebe je uvijek smatrao prvenstveno pjesnikom, a kao svog najvećeg uzora isticao je Čehova. Svoju dugogodišnju ovisničku borbu s alkoholom opisao je u autobiografskoj knjizi, »Fires«, koja je, ujedno, i personalni favorit urednika ove rubrike.

»De­be­li pre­cjed­nik« u No­vom Sa­du

Osječki alternativni i angažirani post-punk sastav »Debeli precjednik« svirao je pred novosadskom publikom na koncertu što ga je 26. travnja navečer u klubu »Enter« organizirao »Alarm tim«, promovirajući projekt za televizijsku emisiju »Larmanje«.

Ob­ja­vljen »Hr­vat­ski ise­lje­nič­ki zbor­nik«

Početkom mjeseca objavljen je »Hrvatski iseljenički zbornik 2003.«. Tiskala ga je i objavila Hrvatska matica iseljenika, a njen ravnatelj Boris Maruna kazao je u matičnoj kući, prigodom svečanoga predstavljanja ovog naslova, među ostalim, i sljedeće: »Kada je riječ o hrvatskoj kulturi, almanasi su odigrali veliku ulogu«. Posebnu je pozornost nazočnima skrenuo na vrsni tekst »Desetljeće neovisne Hrvatske« Josipa Šentije, koji bi, po njegovom mišljenju, valjao pročitati svaki Hrvat. O zborniku su, među inima govorili još i Vladimir P. Goss, hrvatsko-američki književnik, Rebeka Mesarić-Žapčić, Željko Holjevac, te urednica Vesna Kukavica.

Tri Porina za »Lado«

Za album »Na zelenom travniki«, priznati i glasoviti ansambl plesova i pjesama Hrvatske »Lado« dobio je Porine u kategoriji najboljeg albuma kao i najbolje izvedbe folklorne glazbe. Album donosi hrvatske narodne jačke - pjesme iz Gradišća, autora i dirigenta Bože Potočnika. Na albumu su, uz autentične hrvatske popijevke, uvrštene i one koje nose obilježja drugih kultura koje su gradišćanski Hrvati usvojili. Porin je hrvatski ekvivalent svjetskoj glazbenoj nagradi »Grammy«, i dodjeljuje se u okviru Dana Hrvatske televizije.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika