Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Promoviran film o Edi Murtiću

Deveti međunarodni Salon knjiga, koji je zajedno sa izložbom Art Expo, sajmom Dječji svijet i sajmom School & Office Expo održan od 17. do 22. travnja u Novom Sadu okupio je oko 320 tvrtki – iz naše zemlje, Hrvatske, Indije, Japana, sa Cipra, iz Mađarske, Njemačke, Republike Srpske, Rumunjske i Velike Britanije.
Sajam je otvorio predsjednik Izvršnog vijeća AP Vojvodine Đorđe Đukić, a tijekom sajma je održano i niz popratnih manifestacija. Izdavačku djelatnost nacionalnih manjina u Vojvodini predstavilo je Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje i kulturu, na čijem su štandu predstavljene i knjige hrvatskih autora i izdavača. U okviru programa prezentacija ustanova kulture Autonomne Pokrajine Vojvodine prvi put je u našoj zemlji prikazan film »Istina« o umjetniku Edi Murtiću, redatelja Rajka Grlića.
Nova hala »Master« ugostila je knjižare, izdavače i pisce koji su izložili beletristiku, stručnu literaturu, časopise, multimedijalne računarske tečajeve, poslovne knjige, novine, rječnike i druge publikacije. Iako izdavači nisu bili posve zadovoljni brojem posjetitelja, oni koji su došli na sajam, bili su zainteresirani za mnoga izdanja koja su se prodavala po promotivnim cijenama. 
Školska knjiga iz Zagreba predstavljena je štandom koji je bio odlično posjećen. Martina Drame, službenica koja radi u odjelu izvoza Školske knjige, kaže za naš list da se već četvrte godine predstavljaju na ovom sajmu, a da su zbog velike zainteresiranosti otvorili i predstavništvo u Beogradu, te da sada osim predstavljanja i prodaju svoja izdanja na našem tržištu. »Donijeli smo mnogo naslova, točnije ono što smo vidjeli da se ovdje najviše traži, a to je znanstvena i stručna literatura, rječnici, gramatika, beletristika, medicina, tehnološke znanosti, filozofija, a vjerojatno će i svi drugi naći nešto za sebe. Imamo i dodatni sajamski popust, tako da to zbilja privlači kupce, vidite i sami kolika je ovdje gužva, tako da smo zadovoljni. Što se tiče beletristike, najviše se prodaju naslovi biblioteke ‘Nova’, to su krimići poznatog Gorana Tribusona i Pavla Pavličića, te ‘Vrhovi svjetske književnosti’ i knjiga ‘Božja biljna ljekarna’ koja je neizostavna. Imamo i veliki izbor iz oblasti tehnologije, medicine, ekonomija, psihologije«.
Martina Drame kaže kako Školska knjiga prima narudžbe i putem interneta te faksa, ali da je poštarina skupa, te da se dešava da iznosi onoliko kolika je i cijena same knjige. Stoga dodaje kako je sajam odlična mogućnosti za kupovinu knjiga bez opterećenja poštanskim troškovima, što može iznositi i do 17 eura.
Nikola Perušić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika