Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Travanj - mjesec Muddya i Hašeka

Muddy Waters (4. travnja 1913. – 30. travnja 1983.) , kao da je Božjom voljom vezan za mjesec travanj. Velikan afroameričkoga bluesa, rođen je u ovome mjesecu prije 90 godina, a preminuo je u snu u, za jednog autentičnog bluesmana gotovo nevjerojatnoj starosnoj dobi od 70 junačnih ljeta, u predgrađu Westmata, američke države Illinois. Waters, krštenim imenom McKinley Morganfield, rodio se u gradiću Rolling Fork na Delti Mississippi-a i bio je i ostao najbitnijim katalistom poslijeratnoga bluesa, jednako važan kao izvođač ruralnoga, arhaičnoga delta bluesa i kao začetnik suvremenoga, urbanoga bluesa iz Chicaga.
Djelo Jaroslava Hašeka u cjelini, a poglavito legendarni »Doživljaji dobrog vojnika Švejka«, koji počinju glasovitim usklikom: »Na Beograd! », pripada onim besmrtnim umjetničkim ostvarenjima koji prelaze međe vremena i prostora. Nije slučajno što su njegove knjige, među prvima, i među djelima  Anatole Francea, Thomasa Manna, Heinricha Heinea, gorjele na Hitlerovim lomačama. Hašek je rođen na današnji dan 1883. godine, dakle prije ravno 120 godina, u Pragu, a preminuo je 3. siječnja, 1923. Opet, dakle, obljetnički povod – prije, dakle, koji mjesec više od 80 godina.

Najava događaja

13.06.2021 - Dužijanca malenih u Subotici

U sklopu subotičke »Dužijance 2021.« bit će održana i festival dječjeg stvaralaštva »Dužijanca malenih«, u organizaciji HKC-a »Bunjevačko kolo«.

Prvi dio manifestacije bit će održan u nedjelju 13. lipnja, kada će u subotičkoj katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske, s početkom u 10 sati, biti služena misa zahvalnica za darove njiva koju će predvoditi mons. Stjepan Beretić. Na svetoj misi sudjelovat će i male bandašice i bandaši iz okolnih sela, koji će biti predvođeni bandaškim parom iz Subotice. Ovogodišnja mala bandašica i mali bandaš su Marija Kujundžić i Davor Dulić.

Drugi dio manifestacije koji je zabavno-edukativnog karaktera, bit će održan 11. rujna 2021. godine.

Pokrovitelji manifestacije su: Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica i Hrvatsko nacionalno vijeće.

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

26.06.2021 - Proljetni susret hrvatskih udruga kulture

Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata priređuje redoviti radni susret s predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga na temu Nova 'normalnost' u radu hrvatskih udruga kulture i mogućnost nadilaženja izazova. O temi će govoriti Vojislav Temunović, član izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu i Katarina Čeliković, stručna suradnica za kulturne programe u ZKVH-u, te predstavnici udruga. Susret će biti održan u Baču, u subotu 26. lipnja u Didinoj kući. Program započinje obilaskom franjevačkog samostana u Baču u 15 sati.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay