Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Okonča­no 22. mu­zič­ko bi­je­na­le
u Za­gre­bu
 
Nakon uspješno proteklog i okončanog 22. muzičkog bijenala u Zagrebu ostaje utisak da je najcjelovitiji dojam na publiku ostavila predstava održana 9. travnja, u dramskom kazalištu Gavella, opera »One« (Jedno) , mladoga nizozemskoga skladatelja Michela van der Aa (1970.). Solistica je bila Barbara Heiniggen, a samo djelo, nakon cjelokupnog bijenala, ostaje kao intrigantni znak uporabe tehnologije koja je duboko, preduboko, integrirana, rekao bih, u tijelo ne samo opere, već cjelokupne glazbe, umjetnosti u cjelosti, i koja ozbiljno preispituje njen status i današnju funkciju.
 
 
BU­LA­JIĆ SNI­MA FILM O DRŽIĆU
 
Nakon šest godina dugih priprema jedan od najglasovitijih hrvatskih redatelja i omiljeni filmski djelatnik pokojnoga Josipa Broza, veteran Veljko Bulajić, krenuo je s prvim klapama snimanja filma o liku i djelu velikoga renesansnoga dubrovačkoga spisatelja i dramskoga pisca, komediografa, Marina Držića. Snima se u okolici Dubrovnika, samom jezgru grada, Kotoru, Firenci, Toskani, te u Veneciji. Impozantnu glumačku ekipu predvodi Sven Medvešak, u naslovnoj roli samoga gospara Držića.
 
 
NO­VI AL­BUM »YARDBIRDS« 
NA­KON TRI I POL DE­SE­TLJE­ĆA
 
Legendarna psihodelična rhytm & blues skupina osnovana prije više od četiri decenija, »The Yardbirds«, u kojoj su karijeru počela tri najbitnija gitarista britanske rock-glazbe, Eric Clapton, Jimmy Page i Jeff Beck, ponovno su se okupili, točnije tek dvojica iz prve postave ovoga kultnog banda, ritam-gitarist Chris Dreja, i bubnjar Jim McCarty, te nakon stanke od ravno tridesetpet ljeta odlučili snimiti (novi) album. Pojačat će ih glasoviti glazbenici srednje i mlađe generacije: gitarist Gypie Mayo, basist i pjevač John Idan, te usni harmonikaš Alan Glenn. Posebna slastica za one od vas, štovani čitatelji, koji ste, kao i moja malenkost, »prestari za rock n roll, a premladi za smrt«, kako pjeva Ian Anderson (»Jethro Tull«), bit će gostovanje velikih gitarističkih zvijezda: pomenutoga Jeffa Becka, Steve Vaia, Briana Maya, Joe Satriania, Jeffa Baxtera, Slasha, Steve Lukhatera, te Johnny Rzeznika. Album se, u vidu CD-a pojavio u radnjama 22. travnja, naslovljen je »Birdland«, sadrži sedam novih i obrade osam klasičnih pjesama nezaboravnih »Yardbirds«-a. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika