Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­li­va­či u Ta­van­ku­tu

TAVANKUT - »Vodeni ponediljak« je zasigurno jedan od najradosnijih Uskrsnih dana, koji svoje običajne korijene ima u dalekoj prošlosti bačkih Bunjevaca. Dan koji željno iščekuju djevojke šarajući jaja i spremajući kolače za dolazak momaka, a isto tako i momci »opravljajući« se za polivanje. Dakako da su i djeca radosna, zbrajajući koliko su jaja i u novije doba naranči sakupila. Ovaj običaj živi u brojnim selima, a u novije vrijeme poprima izvorne oblike. Tako je u Tavankutu bilo nekoliko skupina mladih momaka, obučenih u narodnu nošnju na karucama koji su u pratnji sviraca išli u polivanje djevojaka.
Prije početka polivanja u župnoj Crkvi »Srca Isusova« održana je Sv. Misa za polivače, kojoj je prisustvovao veliki broj mladih momaka.
Tavankutom je taj dana uz pjesmu odzvanjao topot konja i karuca sa zakićenim momcima, koji su obilazeći djevojke u Gornjem, Donjem Tavankutu, Ljutovu i Čikeriji, širili radoznalost i željno iščekivanje djevojaka, da baš kod njih svrate i da i one budu polivene.
U očuvanju ovoga običaja sudjelovale su i djevojke, te su svoje polivače dočekivale u najljepšoj narodnoj nošnji, brižno čuvajući najljepše išarano jaje za odabranika svoga srca. 
U tom  prepletanju suvremenog i tradicijskog, a u želji očuvanja ovog prekrasnog običaja, ostaje nam do iduće godine i idućeg vodenog ponedjeljka čuvati običaj od zaborava.  
L. S.

Najava događaja

10.07.2020 - Izložba Cilike Dulić Kasibe u Subotici

HLU Croart iz Subotice organizira izložbu slika Cilike Dulić Kasibe u povodu 60 godina njezinog umjetničkog rada i 88 godina života. Izložba će biti otvorena u ponedjeljak 6. srpnja, u izložbenoj galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici, s početkom u 19 sati. Izložbu će otvoriti povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović. Izložena djela moći će se pogledati do 19. srpnja 2020. godine.


 

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay