Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najava tješnjih veza s maticom

KOTOR - Na poziv Hrvatskog sabora - Odbora za ljudska prava i prava  nacionalnih manjina i Pododbora za Hrvatsku nacionalnu manjinu i Hrvate izvan domovine, izaslanstvo Hrvatskog građanskog društva Crne Gore iz Kotora, u kojem su bili predsjednik Tripo Schubert, tajnik Dario Musić, član predsjedništva Milenko Pasionović i član udruge don Branko Sbutega, boravilo je u radnom posjetu Zagrebu od 14. do 16. travnja.
Tom prilikom upriličen je susret u Ministarstvu vanjskih poslova - Odjelu za hrvatske manjine, iseljeništvo i useljeništvo s načelnikom Andrijom Jakovčevićem. Razgovaralo se o životu Hrvata u Crnoj Gori , njihovim životnim problemima, problemima oko dobivanja hrvatskih dokumenata , radu hrvatskih udruga u Boki kao i o njihovom djelokrugu rada, programima i pomoći koju oni potrebuju.
 
GOSTI GRADA ZAGREBA: Izaslanstvo je također posjetilo čelnike Grada Zagreba, dogradonačelnika Milana Bandića i potpredsjednika Gradske skupštine Vladimira Velnića. Članovi izaslanstva upoznali su domaćine s osnivanjem hrvatskih udruga u Crnoj Gori, te njihovom radu. Dogovoreno je zajedničko realiziranje projekta Hrvatskog građanskog društva »Boka u Zagrebu« u Tjednu hrvatskih manjina, koji će se održati na jesen, te je podržan i prijedlog organiziranja susreta predstavnika gospodarske i obrtničke komore Grada Zagreba s poduzetnicima i obrtnicima Boke Kotorske i Crne Gore. Govorilo se i o mogućnostima otvaranja Hrvatskog kulturnog centra u Kotoru. 
Potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Vladimir Velnić, obećao je da će po završetku školske godine organizirati boravak u Zagrebu četrdeset petero djece iz Crne Gore, uzrasta sedmog razreda srednje škole, a u organizaciji HGD. Predloženo je otvaranje hrvatske knjižnice u Kotoru i mogućnost educiranja djece na hrvatskom jeziku i u Crnoj Gori.
 
ZATRAŽENA POMOĆ Izaslanstvo HGD CG prisustvovalo je 10. sjednici  Saborskog odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, kojom je predsjedavala Zdenka Babić Petričević. To je  prvi službeni posjet Hrvata iz Crne Gore Hrvatskom saboru.
Predsjedavajuća je upoznala Izaslanstvo HGD CG sa prijedlozima o mogućem osnivanju škola na hrvatskom jeziku u Crnoj Gori, otvaranju hrvatske knjižnice ili upućivanje pokretne knjižnice na ta područja. Izaslanstvo HGD CG upoznato je s odlukom Hrvatskog sabora o dodijeli financijske potpore hrvatskim manjinama izvan Hrvatske, što će se realizirati preko ponuđenih projekata.
Gosti iz Crne Gore pozvali su nadležne u Hrvatskoj da u bilateralnim odnosima sa Srbijom i Crnom Gorom prestanu prešućivati postojanje autohtonosti Hrvata u Boki Kotorskoj, da se ubrza postupak oko dobivanja hrvatskih dokumenata, pomogne oko obrazovanja djece na hrvatskom jeziku, a traženo je da se pojača signal HTV-a čime bi se poboljšalo informiranje pučanstva Boke. 
Saborski odbor je obaviješten o populaciji Hrvata u Crnoj Gori, o osnivanju i radu hrvatskih udruga, HKD »Napredak«, Hrvatske inicijative  i Hrvatskom građanskom društvu Crne Gore.
Predstavljen je prvi časopis Hrvata »Hrvatski glasnik« kojeg izdaje HGD CG, a koji je prvi list u povijesti Hrvata na hrvatskom jeziku na tim područjima. 
Nakon sastanka upriličen je razgovor sa pomoćnikom ministra unutarnjih poslova Žarkom Katićem, predsjednicom HNS-a Vesnom Pusić, a sutradan i s predsjednikom HDZ Ivom Sanaderom, te predsjednikom Hrvatskog Crvenog križa Jadrankom Crnićem.
Izaslanstvo crnogorskih Hrvata posjetilo je prijatelje iz udruge »Bokeljska mornarica 809«.
Posljednjeg dana boravka u Zagrebu, skupa s Hrvatskom maticom iseljenika, upriličena je promocija časopisa »Hrvatski glasnik« u velikoj dvorani Matice. 
Dario Musić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika