Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Društvo

Sa sastanka sa dužnosnicima SCG i OEBS
Sred­stva sa­mo za naj­ne­op­hod­ni­je po­tre­be
 
Ministarstvo za ljudska i manjinska prava SCG i OEBS su u Beogradu u četvrtak 17. travnja organizirali sastanak s temom »Razvoj stručnih sposobnosti Nacionalnih vijeća« kojem su pored ostalih manjinskih predstavnika prisustvovali predsjednik HNV-a, mr. Josip Ivanović i predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk.
Sastanak je otvorio savjetnik za ljudska prava pri Misiji OEBS-a u SCG Andrew McEntee, a nazočne je pozdravio i šef Misije OEBS-a Maurizio Massari. 
Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić rekao je da su za dobro funkcioniranje Nacionalnih savjeta potrebna i odgovarajuća sredstva, no, da zbog teške situacije, u kojoj se zemlja sada nalazi, treba stvari svesti na najneophodnije. Također je izvijestio skup o tome da će se formirati Interministarska grupa u kojoj će sudjelovati razni ministri republika članica, kako bi se bolje mogle ostvarivati odredbe Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina koje su ovdje date načelno, a za njihovu operacionalizaciju je potrebna dogradnja još čitavog niza zakona i propisa.
O trenutačnom stanju glede izbora i osnivanja Nacionalnih vijeća govorila je Vesna Mitrić, oficir za suradnju i pravna savjetnica u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, otvorivši raspravu konstatacijom da su do sada registrirana dva nacionalna vijeća – mađarsko i hrvatsko.
U raspravi je predsjednik Mađarskog nacionalnog vijeća László Józsa iznio vlastita iskustva i moguće vizije razvoja Nacionalnih savjeta kao tijela koje predstavlja potpunu novost i u javnom i u pravnom poretku zemlje, pa čak i okruženja. Predsjednik HNV-a, mr. Josip Ivanović je nakon toga iznio iskustva, govoreći o Statutu kao projektu gradnje i integracije hrvatske zajednice, naročito s obzirom na činjenicu da je hrvatska manjina, budući da je nova, zapravo bez infrastrukture potrebnih institucija. Prisutne je upoznao i sa otvaranjem web-sajta Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine – saznajemo sa Internet sajta HNV.
N. P
 
 
U okviru jubileja »Pučke kasine 1878.«
Ope­ra »Du­ži­jan­ca« po­nov­no u Su­bo­ti­ci
 
»Pučka kasina 1878.«  ove godine obilježava 125. godina svojega postojanja. Jedna od ovogodišnjih manifestacija kojom se obilježava ovaj jubilej bit će i izložba slika u povodu 50 godina od prve izvedbe opere »Dužijanca« u Subotici. 
Izložba će biti otvorena 29. travnja u 19 sati u Vestibilu Gradske kuće u Subotici gdje će biti izložene slike o skladatelju prve i dosada jedine opere iz bunjevačkog života dr. Josipu Andriću. 
Poslije otvorenja izložbe u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici bit će priređen kraći koncert dionica opere »Dužijanca« u izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka. Koncertno izvođenje opere »Dužijanca« u Subotici zbog obveza osječkih solista odloženo je za jesen. 
Nekadašnje Hrvatsko narodno kazalište u Subotici izvelo je 1953. godine operu »Dužijanca«18 puta, a nakon ukidanja Hrvatskog narodnog kazališta nestale su partiture ove opere. Mr. Lazar Ivan Krmpotić pronašao je solo dionice ove opere na temelju kojih je obitelj Harkanj Lendvai iz Subotice rekonstruirala cijelu operu. Zahvaljujući novim partiturama Hrvatsko narodno kazalište iz Osijeka ponovno je izvelo operu 1994. u Osijeku i Baji.
D. D.
 
 
Zahtjevi  i iz Hrvatske
Osloboditi vizni režim
Predsjednik Primorsko-goranskog saveza Nikola Ivaniš istaknuo je u srijedu  u Rijeci da treba ukinuti ili liberalizirati vizni režim za Srbiju i Crnu Goru. Ivaniš smatra da vizni režim šteti hrvatskim državnim i gospodarskim interesima. 
Ako Vlada utvrdi da nisu zreli uvjeti za potpuno ukidanje viznog režima, PGS se zauzima za uvođenje liberalnijega viznog režima, t.j. turističkih viza koje se izdaju na graničnim prijelazima, rekao je Ivaniš. Drži da bi to trebalo ubrzati kako bi vjernici, ponajprije katolici iz Crnogorskog primorja i Vojvodine, mogli doći i pratiti posjet Svetog Oca Hrvatskoj. Taj slobodniji režim trebalo bi produljiti i na ljeto kako bi se omogućio jednostavniji dolazak turista iz Srbije i Crne Gore.
Hina
 
 
Podnijeta kaznena prijava protiv NN lica zbog ubojstva
Profesor Polić pronađen utopljen
 
Obitelj profesora beogradskog Kemijskog fakulteta Predraga Polića, čije je tijelo nedavno pronađeno u Dunavu, podnijela je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinioca zbog ubojstva, prenosi B 92. Beogradska policija priopćila je kako je 15. travnja tijelo profesora Predraga Polića, beogradskog Hrvata, pronađeno na pančevačkoj strani Dunava i da je nakon obdukcije na Institutu za sudsku medicinu ustanovljeno da je uzrok smrti utapanje, te da na tijelu nisu pronađeni tragovi nasilja. Policija je još navela da je radom na ovom slučaju, a prema izjavama njegove najbliže rodbine, ustanovljeno da je profesor Polić i ranije pokušavao izvršiti samoubojstvo. 
U priopćenju dostavljenom Beti navodi se da obitelj reagira zbog preuranjenih, kontraverznih i netočnih priopćenja u vezi s nestankom i eventualnim uzrocima smrti Predraga Polića, što je izazvalo značajnu zabrinutost jer je nakon njegova nestanka i drugi beogradski profesor, Aljoša Mimica, dobio prijetnje smrću.
Profesor Polić nestao je 15 ožujka, nakon što mu je anonimo zaprijećeno smrću.
N. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika