Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kako, molim?

TKO JE KO­ME MIO
Za razliku od Hrvata, Srbi ne vole jedni druge. Dr. Zoran Milivojević, psihoterapeut, »Blic«, 17. travnja 2003. 
 
»ČIČA« NE]E U ZA­GREB
U Zagreb nisam išao zbog svoje tetovaže Draže Mihajlovića na levoj ruci. Što se mene tiče, ja tamo nikada i neću da idem. Milan Gurović, košarkaš, »Svet«, 17. travnja 2003.
 
PO­ŽELJ­NI TU­RI­STA
Bilo bi lijepo kad bi g-đa Del Ponte sljedeći put u Hrvatsku došla kao turist. Ivica Račan, premijer RH, »Vjesnik«, 17. ožujka 2003.
 
PRE­RA­NO ZA BRČ­KA­NJE
Taj sretan trenutak još nije došao jer još ima istraga koje se moraju provesti i optužnica koje se moraju podići. Karla Del Ponte, haaška tužiteljica, u odgovoru na turističku ponudu, »Vjesnik«, 17. ožujka 2003. 
 
FE­DE­RA­LI­ZA­CI­JA, PA ŠTO?
Nema razloga za strah od federalizacije Srbije, jer regionalizacija nije to. S druge strane, šta fali federalizaciji? Nije ona opasna ili negativna po državu. I Amerika je federalna, ima 50 država i to joj ne smeta da bude jedinstvena i moćna. Švajcarska ima kantone, Italija i Španija imaju i pokrajine i regije i republike, Nemačka ima pokrajine, i sve to funkcioniše tako da su to najrazvijenije zemlje Evrope. Praksa najrazvijenijih zemalja dokazuje da je regionalizacija najbolji i najefikasniji način organizovanja i razvijanja države. Ne smeta jedinstvu i nema veze sa separatizmom. Države koje su imale nevolje sa separatizmom rešavale su ga na taj način što su tim regijama, pokrajinama, republikama davale veća ovlašćenja i mogućnost da same uređuju svoje odnose i odlučuju o svojoj sudbini. Time su sprečavale separatističke ideje i pobeđivale ih. Mile Isakov, potpredsjednik Vlade RS, »Dnevnik«, 20. travnja 2003.
 
IZ RU­KE U RU­KU
Budućnost Bošnjaka više ne zavisi od dobre ili loše volje srpskog ili crnogorskog naroda jer je od pre neki dan sve u rukama Evrope i Amerike. Sulejman Ugljanin, šef koalicije Lista za Sandžak, lokalna Regionalna TV iz Novog Pazara, 19. travnja 2003.
 
NE­ŽE­LJE­NA US­PO­RED­BA
Neki analitičari mi sugeriraju da ne bi bilo loše kad bi se hrvatska policija malo »srbizirala«. Moram priznati da sam bio iznenađen takvom konstatacijom i sugestijom. Zbog čega? Ne vidim niti jedan razlog ili element koji bi me naveo da se kompariram sa Srbijom. Ne samo u borbi protiv kriminala, nego i u bilo kojem drugom procesu. Skloniji sam usporedbama s Austrijom, Njemačkom i drugim zapadnoeuropskim zemljama. Ako se uzmu podaci o broju ubojstava i broju riješenih najtežih kaznenih djela, onda smo po tim statističkim podacima daleko bliže Njemačkoj nego Srbiji. Evo opet jedan službeni podatak — stopa razriješenosti ubojstava, uzimam njih jer je riječ o najtežem kaznenom djelu, u Srbiji se kreće na oko 65 posto, u Hrvatskoj je iznad 95 posto, u Njemačkoj 94 posto, a u Mađarskoj oko 89 posto. Šime Lučin, ministar unutarnjih poslova RH, »Slobodna Dalmacija«, 19. travnja 2003.
 
NI­KUD BEZ ČA­STI
Vojvodina je tradicionalno u emociji i svesti svakog Crnogorca doživljavana kao simbol bogatijeg života i drugačijeg, razvijenijeg i tolerantnijeg sveta. Mnogi Crnogorci su svojevremeno u Vojvodini našli svoj dom i časno doprinoseći njenom ukupnom razvoju prenosili istovremeno i ljubav i poštovanje prema novom zavičaju i na nas u Crnoj Gori. Milo Đukanović, crnogorski premijer, »Blic«, 19. travnja 2003.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika