Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zakon i mediji

Izvanredno stanje je ukinuto. Nakon gotovo mjesec i pol dana – priopćio je srbijanski premijer – razriješeno je ubojstvo premijera Đinđića, brojni kriminalci su pohapšeni, prekinut je lanac rasturača droge. Državni vrh akciju Sablja sada usmjerava, također smo saznali iz premijerovog obraćanja javnosti, k financijskom i privrednom kriminalu, pirateriji, falsificiranim invalidskim mirovinama i raznim drugim ukorijenjenim oblicima organizirane otimačine na ovim prostorima. 
Rado bismo tome dodali i borbu protiv medijskog kriminala, jer svo je zlo, prisjetimo se, počelo i održavalo se, između ostalog, zahvaljujući i medijima koji su, kao prethodnica pravim mecima, ubijali riječju.
Nešto su, međutim, utihnule najave da će se raskrinkavanje sprege između vlasti, kriminala i lažnih patriota proširiti i na stvaraoce ozračja da je činiti zločin sasvim normalno, čak poželjno u određenim uvjetima. Dva su bivša direktora nacionalne televizije, nekadašnje »TV Bastilje«, iza rešetaka, ali desetine i stotine drugih medijskih falsifikatora i dalje neometano čekaju »slobodnu novinarsku riječ«, pa da o svemu prozbore na sebi svojstven način. 
Svi ti novinari koji su u godinama iza nas revnosno »otkrivali« dječje oči nanizane na nit, »fotografirali« djecu na lažnim grobovima, montirali tisuće i desetke tisuća razdraganih mitingaša od nekoliko stotina prisutnih i, u novije vrijeme, skrivali se iza komentara, recimo, porno glumica, do sada su se provukli bez ogrebotine. A, ima ih, kao što ih je i tada bilo, u mnogim medijima i na svim razinama, pa i u svim sredinama. 
Isto je i s političarima. Oni koji su se oduvijek isticali svojim antieuropskim i anticivilizacijskim nastupima, prozivali izdajnicima svakog tko budućnost nije vidio uz Bjelorusiju i Irak, prijetili, sada u Skupštini Srbije na sav glas trabunjaju o ljudskim pravima, europskim standardima i poštivanju zakona. Sva je sreća da TV prijenosa skupštinskih sjednica ovih dana nije bilo, narod bi se svega naslušao.
O medijima se proteklog tjedna dosta razgovaralo, a oko predloga novog zakona ukrstili su stavove novinari i političari. Zakon o informiranju konačno je donijet, ali neke pojave u medijima ne mogu se regulirati ovim zakonom, nego jednim drugim – krivičnim.                                                                                                
Z. P.


Svim čitateljima pravoslavne vjeroispovijesti 
Uredništvo »Hrvatske riječi« čestita Uskrs
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika