Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zvonke čizme

Ivan Piuković iz Subotice odrastao je u obitelji u kojoj se puno ljubavi i pažnje poklanja očuvanju lijepih običaja Hrvata Bunjevaca. Svoje znanje i ljubav prema starinama, roditelji su prenijeli na njega. Još kao dijete puno je slušao o običajima, narodnoj nošnji, te o nekadašnjem životu. Sve se to duboko usjeklo u njegovo srce. Tako je svakoga dana sve više i više bivao dijelom toga. Obitelj mu je na prvome mjestu. Supruga Blaženka ga podržava, a njihova djeca, Marin i Krunoslav, uživaju pomažući ocu. 
Što su zvečke i čemu one služe?
Zvečku smatramo glazbenim instrumentom. One služe za obilježavanje i naglašavanje ritma. One daju ritam, te pratnju kontri i basu. Postoje pretpostavke da zvečke potječu od mamuza koje su nosili jahači. Ako je »igrač« dobar i ima dobre zvečke, on daje tempo igračima. Postoje niklane zvečke. To nije bez razloga. Za to postoje dva tumačenja. Jedno kaže da se bunjevačka muška nošnja ukrašavala srebrom, pa su zato i zvečke niklali, jer ono što je niklano izgleda poput srebra. Drugo tumačenje kaže da niklano poboljšava boju zvuka, ali ne i jačinu, što je veoma važno za dobre zvečke. Prije, kada se samo igralo uz gajde, igraču je bilo lako nadjačati zvuk gajdi. Danas je to malo teže, jer igrača prati mali orkestar i opasnost je da se zvečke i ne čuju. Međutim, dobar igrač koji ima dobre zvečke, izvrsno se čuje i uz orkestar. 
Kada ste naučili praviti zvečke?
Ni sam ne znam točno. Prije šesnaest ili sedamnaest godina trebalo je napraviti desetak pari zvečki za jednu udrugu u Njemačkoj. Tada ih još nisam znao izrađivati, a nisam se ni izbliza zanimao za zvečke. Otišao sam u »Bunjevačko kolo«, uzeo uzorak jednog para i počeo ih izrađivati s još dvojicom prijatelja. Najprije smo morali napraviti alat za pravljenje prvog dijela zvečke i tek onda ostalo. Poslije sam nastavio raditi sam i sada sam se već usavršio. 
Od čega se sastoje zvečke?
Zvečke se sastoje iz tri glavna dijela. To su mesingani tanjurići, željezna ploča, koja je kostur i građa zvečki, a treći dio je remen. Da bi zvečke bile dobre, potrebno je izabrati dobar materijal. Najvažniji je mesingani lim, jer o njemu sve ovisi. Bitno je da lim bude što tanji, kako bi davao što sitniji i viši zvuk. No, zvuk ovisi i o veličini tanjurića. Kada je tanjurić veći i dublji, zvuk je jači i bolji, a kada je tanjurić manji i plići, s tim je zvuk drugačiji. Koža je također važna za zvečke. Kada je koža dobra i jaka, igrač će moći dobro pričvrstiti zvečku za čizmu, pa će sa sigurnošću moći odigrati svaku igru. Slaba koža pada s čizama, te je to za igrača velika nevolja. Postoje i drugi dijelovi zvečke: željezna ploča, čelični podlošci (opružne) ili čelične pločice. 
U svojoj radionici, s mislima o svojoj obitelji, Ivan nijeme čizme pretvara u zvonke. Dostojanstvo i predanost izlazi iz zvuka zvečki na čizmama onoga koji ih nosi.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika