Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Proštenje u crkvi Presvetog Trojstva u Somboru
Proslavljen blagdan 
svetog Franje
Crkva u Somboru slavi dva proštenja. Jedno je blagdan svetoga Franje, jer su franjevci prvi poslije Turaka na ovom prostoru osnovali samostan, gdje su brinuli o zajednici i slavili Boga. Stoga se, pokraj župnog proštenja na blagdan Presvetog Trojstva, slavi i blagdan svetog Franje. U nedjelju, 7. listopada, u ovoj župnoj zajednici slavljena je misa posvećena ovom svecu koji se štuje diljem svijeta. Svetu misu je predvodio fra Ivan Holetić iz zajednice sv. Franje u Subotici, a suslavili su vlč. Mirko Štefković i župnik domaćin preč. Josip Pekanović. U svojoj propovijedi fra Ivan Holetić je govorio o duhovnom životu svetog Franje, koji je imao poslanje i nadahnuće od Boga da popravi Crkvu. To je bila i glavna misao vodilja propovijedi, koja može biti misao vodilja svakog kršćanina danas. »Sveti Franjo je shvatio svoj životni poziv i popravljao sebe da bi mogao popravljati druge. On je ljubio Krista i Crkvu i za nju živio ne zatvarajući oči pred tamnim i negativnim pojavama koje su je u ono vrijeme pratile. Božji čovjek Franjo nije napadao Crkvu i nije bacao kamenje na nju, već je otklonio neugodne stvari s njenog lica« rekao je fra Ivan. On je u nastavku propovijedi pozvao vjernike koji su nositelji radosne vijesti da žive s Bogom, koji otklanja svakodnevne brige, te da se ne zaborave zahvaljivati za talente, sposobnosti i darove koje su od Boga dobili: »Nemojmo biti kao gubavci koji su se očistili, a nisu se zahvalili Gospodinu, osim jednog jedinog. Budimo velikodušni i širokogrudi i zahvaljujmo Gospodinu za darove, koje smo dobili i dobit ćemo još više«. Na kraju svoje propovijedi fra Ivan je rekao kako bi današnja poruka svetog Franje bila: obnoviti se, obratiti se, popraviti se i onda popravljati druge. Prečasni Josip Pekanović se na koncu svete mise zahvalio svećenicima koji su s njim slavili ovu svetu misu, a iskoristio je prigodu i čestitati vlč. Mirku Štefkoviću što se prihvatio dužnosti glavnog i odgovornog urednika »Zvonika«.
 Z. Gorjanac
 
 
 
 
U crkvi svetog Jurja u Golubincima 
Misa zahvalnica za blagorodnu godinu
Župna crkva svetog Jurja u Golubincima u nedjelju, 7. listopada, bila je puna vjernika koji su se okupili na misi zahvalnici, da molitvom zahvale Bogu za plodove koje su ubrali u protekloj godini. Crkva je u nedjelju bila prekrasno ukrašena i puna svih vrsta povrća i voća, koje raste na golubinačkim poljima. Misno slavlje predvodio je golubinački župnik vlč. Ivica Damjanović, koji je u svojoj propovijedi istaknuo: »Pokraj vrijednih ruku, koje su potrebne kako bi se posijali, obradili i na koncu ubirali plodovi, potrebno je osim rada naših ruku zahvaliti i Bogu za sunce, kišu, vremenske uvjete – koji su pogodovali da godina bude blagorodna. Da se i mi naučimo darove dijeliti s drugima koji su u potrebi. Danas su ove plodove donijeli naši roditelji, a kad za koju godinu vi mladi budete ubirali plodove vašeg rada sjetite se i zahvaliti Bogu.«
Zemlju, vodu, kruh, vino i plodove s golubinačkih polja na blagoslov su prinosili mladi u narodnim nošnjama iz folklornog odjela HKPD »Tomislav«. Cijelu misu otpjevao je tamburaški odjel »Tomislava« skupa s vokalnom solisticom gospođicom Dubravkom Ćaćić pod  ravnanjem Ilije Žarkovića. Na kraju mise vlč. Ivica Damjanović zahvalio se svima koji su uređivali crkvu, te svima koji su sudjelovali i doprinijeli da ovo bude prava zahvala Bogu. Ove godine, iako vremenski uvjeti nisu u većini krajeva najbolje pogodovali poljoprivrednoj proiz-vodnji, na golubinačkim poljima ubirani su dosta dobri prinosi te je doista bilo razloga zahvaliti Bogu.
I. R.
 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika