Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izniman gospodarsko-turistički događaj

Tridesetak tisuća posjetitelja i više od 150 izlagača iz čitave Hrvatske, ali i susjednih zemalja, svjedoče o još jednoj uspjeloj sajamskoj priredbi – Osječkom jesenskom sajmu. U Osijeku je od 4. do 7. listopada održan 10. jubilarni Osječki jesenski sajam, u okviru kojega je održano i dvanaesto Nacionalno ocjenjivanje kvalitetnih sorti meda, a HGK – Županijska komora Osijek na središnjem je osječkom trgu Ante Starčevića organizirala cjelodnevnu manifestaciju »Mladi i med«, koja je okupila slavonska obiteljska gospodarstva, Claster pčelara i pčelarske saveze, te učeničke zadruge osnovnih i srednjih škola, koje se bave pčelarstvom. Bio je to izniman događaj – turističko-gastronomski, kulturno-zabavni i nadasve gospodarski, koji svjedoči o stalnom trendu rasta osječkoga sajmovanja, a sve je začinjeno »Mednim balom« i dodjelom priznanja u osječkom hotelu »Central«. Sajam je otvorio župan osječko-baranjski Krešimir Bubalo.
Teško je bilo što izdvojiti iz bogatoga programa ovoga jubilarnog sajma, počev od izložbenog predstavljanja poljoprivrednih proizvoda i prehrambene industrije, opreme za dom, tekstila, kože, odjeće i obuće, kozmetike i higijene, zdravlja i ekologije, kojega su pratile i brojne stručne prezentacije, predavanja i seminari.
Među izlagačima zapazili smo i najtrofejnijeg slavonskog pčelara, koji je na nedavnom sajmu šljivara u Osijeku dobio čak 12 zlatnih i dvije srebrne medalje i pehar za najuspješnijeg izlagača – Ivana Kneževića iz Šiškovaca, kod Vinkovaca. »Mi smo ovom poslu prišli sasvim ozbiljno i danas smo među najboljima u Hrvatskoj. Ovdje i danas vidite desetak vrsta kvalitetnog sortnog meda, od bagrema do lavande, ali mi selimo pčele na sve destinacije u Hrvatskoj i ova kvaliteta nije slučajna. Tu su i razni pripravci na bazi meda, medene rakije i likeri i razne figurice od voska, jednom riječju, sve što se od pčele može iskoristiti«.
    Na manifestaciji na središnjem osječkom trgu sreli smo i učenike iz Ernestinova, a učiteljica Ivana Kardo kaže: »Ovdje nas je dvadesetak, što učenika, što učitelja, a predstavljamo našu učeničku zadrugu ‘Eko-Ernest’ koja se bavi povrtlarstvom, pčelarstvom, a tu je i likovna sekcija. Ovaj med je dječjih ruku djelo, u plasteniku je salata koja se već zavija u glavice, a ovdje na trgu imamo radionicu za izradu svijeća i okvira za slike od voska, pa se mogu uključiti i posjetitelji ove sajamske priredbe. To je najbolji način da djeci od malih nogu ukažemo da jedino radom mogu doći do životnoga cilja, a ne kako su ranije djecu plašili radom i govorili – ako ne budeš učio, bit ćeš radnik«.
Bilo je tu i promotivnih vožnji fijakerom i starim osječkim tramvajem, a za lijepo raspoloženje brojnih posjetitelja bili su zaduženi tamburaši Šokačke grane –  »Šokačka duša« te KUD »Dukat« iz Vladislavaca.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika