Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zahvalnost Bogu za kruh

»Kruh naš svagdanji, daj nam danas…«, sintagma je življenja šokačkoga, s tim se Šokac rađa, s tim odrasta i živi, s tim i umire, pa je udruga »Šokačka grana« i ove godine organizirala »Dane  kruha« u suradnji s Osnovnom školom Antuna Mihanovića u Osijeku, te izrazila zahvalnost Bogu za kruh što ga svakodnevno blagujemo, a pregršt krušnih slastica blagoslovio je preč. Adam Barnatović, župnik župe sv. Petra i Pavla u Osijeku.
Tom je prigodom ravnatelj škole Josip Mandarić pozdravio brojne goste i sudionike manifestacije i izrazio zahvalnost Šokačkoj grani da je baš ovu školu izabrala za hvale lijepu suradnju, a predsjednica Šokačke grane Vera Erl pohvalila je dobru organizaciju domaćina, te naglasila namjeru udruge da u ovoj, ali i sličnim aktivnostima, partnere potraži među djecom i mladeži, jer oni su zaloga dugotrajnosti djelovanja na očuvanju i promicanju šokačke tradicijske kulture i običaja. 
»Drago mi je da smo i u ovoj instituciji naišli na razumijevanje, a mi se u našem radu oslanjamo na institucije ovoga društva, i tako smo prve godine ‘Dane kruha’ organizirali u suradnji s Osnovnom školom Miroslava Krleže u Čepinu i Franje Krežme u Osijeku. Prošle smo godine surađivali s Osnovnom školom Retfala i evo nas danas ovdje, da izrazimo zahvalnost Bogu za kruh nasušni i plodove zemlje. Tomu je posvećen cijeli ovaj program, toliko lijep, bogat i sadržajan, da prosto nemam riječi«, rekla je Vera Erl.
Da je program doista takav, potvrdio je i župnik Adam Bernatović, istaknuvši njegove gotovo liturgijske vrijednosti. 
»Ova su djeca na najljepši način puno toga rekla o kruhu, kako je to činio i naš Gospodin, Isus Krist, prelomivši ga i dajući ga svima nama kao tijelo svoje, da to činimo njemu na spomen. Sve ove pjesme i pjesmice, sve ove recitacije, ovi predivni igrokazi pa i ova prelijepa izložba, najljepša su oda kruhu svagdašnjemu, najljepša zahvalnost Bogu za kruh kojega blagujemo i darove zemlje koje nam poklanja«, rekao je župnik. 
Izložbu su pripremili učenici i njihovi učitelji, a najzaslužniji su – Ivan Živić, Vesna Dorušak i Anica Dragić. U prigodnome programu nastupili su učenici iz ove škole te njihovi gosti iz škole Miroslava Krleže iz Čepina, ženska pjevačka skupina »Šokice«, muška pjevačka skupina »Šokci« i tamburaški sastav »Šokačka duša«, a po prvi puta je nastupila i najmlađa pjevačka skupina Šokačke grane »Druge iz Osika«.
                                                                   
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika