Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prijateljstvo i poslije 20 ljeta

U nedjelju 7. listopada, obnovljene su duhovne veze između Bača i Tuzle, uspostavljene prije cijela dva desetljeća, a prekinute zbog nemilih zbivanja koncem prošloga stoljeća. Strahovi i nemiri su još dugo bili u dušama onih koji su u vremenima nakon raspada SFRJ, u vremenima Miloševićeva totalitarizma, na ovim prostorima bili najnepoželjniji. Dolaskom demokracije hrvatskom je etnosu vraćeno ime, vraćen subjektivitet, no strahovi i nemiri se nisu mogli izbrisati jednostavnim izglasavanjem zakona. Takvo stanje bilo je svih ovih poratnih godina naveliko prisutno u Baču, pokušavalo se bezuspješno, a ono što su mnogi željeli, ono što su mnogi htjeli, ostvarilo se tek prije nepunih godinu dana: oformljeno je Hrvatsko kulturno umjetničko prosvjetno društvo »Mostonga«, koje je za kratko vrijeme postojanja uspjelo okupiti oko 120, što aktivnih, što podupirućih članova. 
Upravo iz ove udruge, na čelu s agilnim predsjednikom Stjepanom Čobanom, potekla je inicijativa za obnovu pokidanih veza s Tuzlacima. Ideju je podržao  gvardijan samostana u Baču fra Josip Špehar. Ljetos je uspostavio kontakt s gvardijanom franjevačkoga samostana u Tuzli, ocem Zdravkom Anđićem i izložio mu ideju »Mostonge«. Ideja prihvaćena i od franjevaca i od puka, realizirana je na najljepši mogući način, nedjeljnim hodočašćem u Bač oko 150 vjernika iz Tuzle, predvođenih o. Zdravkom. 
PRVI PUT U BAČU: U drevnom bačkom gradu, na platou ispred franjevačkoga samostana,  dočekani su i pozdravljeni od strane organizatora susreta fra Josipa Špehara i najužega čelništva »Mostonge«. Gosti iz Tuzle, prvi put u Baču, bili su zadivljeni zdanjem samostana, čije su temelje 1169. godine postavili pripadnici viteško-monaškoga Reda templara, a franjevci su ga preuzeli 1300-te. Izgrađen je u kasnoromaničkom i ranogotičkom stilu. Svetu misu, u kojoj su sudjelovali i članovi »Mostonge« obučeni u starinska šokačka pučka ruha,  predvodio je pater Zdravko, uz pjevanje VIS »Iuventus salinarum« iz Tuzle. 
Na dočeku gostiju i na svetoj misi nazočna je bila i zamjenica predsjednika Općine Bač Ljiljana Unji. »Općina Bač je multinacionalna i multikonfesionalna sredina, na što smo jako ponosni. Demokratska opcija, koja je na vlasti, podržava, a podržavat će i ubuduće sve manifestacije ovakve naravi«,  kaže Ljiljana Unji. Nakon svete mise gostima je priređen domjenak i šetnja središtem Bača s posjetom župnoj crkvi, te obilazak Podgrađa i bačke utvrde. 
Tijekom domjenka održan je i kratak radni sastanak predsjednika i tajnika HKUPD »Mostonga« iz Bača Stjepana Čobana i Krešimira Šimudvarca s generalnim tajnikom udruge »Hrvatski dom« Zvonkom Bosankićem i predsjednicom udruge »Hrvatska žena« Maricom Vikić. Domaćini su upoznali goste s ustrojstvom i radom »Mostonge«, a gosti su predstavili svoje udruge, nakon čega je pokazana obostrana zainteresiranost za uspostavljanje trajne suradnje. 
RADOST SUSRETA: Gosti su bili ugodno iznenađeni viđenim i doživljenim. »Danas proživljeno je neopisivo. Prelazili smo granice cestama koje su danas krasno uređene, a to me je tjeralo na razmišljanje o našima precima, koji su, pritisnuti teškim životnim okolnostima u Osmanskom carstvu morali sa svojih ognjišta otići u neizvjesnost, otići da bi novim pokoljenjima pružili priliku za slobodniji život.  Predvođeni fratrima, išli su sa strahom, ali je pred njima bio lik Gospe Radosne Gradovrške, koja im je davala nadu i snagu, toliko potrebnu, kako bi ustrajali u traženju prostora za novi, sigurniji život. Emocije su mi pomiješane. S jedne strane osjećam radost zbog ovoga susreta, s druge neizmjernu tugu zbog puka koji je morao otići iz naših krajeva,  po našim kronikama riječ je o oko 50.000 osoba, a pred ovaj posljednji rat na popisu pučanstva na tom istom prostoru obitavalo je 45.000 Hrvata. Ta nesretna povijesna okolnost okrenula se na dobro, milošću Boga omogućena nam je radost ovoga susreta. Upoznali smo ljude čiji su preci upravo iz naših krajeva, ljude koji su u jako teškim uvjetima, diktiranim ratnim godinama, uspjeli očuvati svoje vjersko i nacionalno biće, svoje bogato kulturno naslijeđe. Stoga sam jako zahvalan ljudima iz HKUPD ‘Mostonga’ koji su ovaj susret inicirali i fra Josipu koji ga je organizirao. Nadam se da će se uspostaviti dugoročnija suradnja između Tuzle i Bača, te da će se ovi susreti u budućnosti oplemeniti novim vjerskim i kulturološkim sadržajima«, kaže pater Zdravko. 
»Ovo nije nova inicijativa. Prije dvadeset godina braćom iz Tuzle slavili smo blagdan Radosne Gospe i 300-tu obljetnicu doseljenja Hrvata iz sjeveroistočne Bosne u Bač. To je povijesna činjenica, koja je zapisana u našim knjigama, jer je praktički cijeli samostan iz Tuzle preseljen u Bač. Jedan dobar dio žitelja današnjega Bača je podrijetlom iz Tuzle, što se da vidjeti po prezimenima i po običajima. Jako bi me radovalo kad bismo obnovili prijateljstvo Tuzle i Bača i u budućnosti skupa slavili pod zaštitom slike Radosne Gospe«, kaže fra Josip.              g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika