Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Povratak mladog ribiča

Na prvi pogled obični mladić, dvadesetogodišnji Marko Jakić rođen je i živi u Baču. Osim Marka, majka Željka i otac Vinko imaju još jednoga sina, devetogodišnjeg Ivana. Od ranoga djetinjstva Marko je bio veliki zaljubljenik u ribolov, a od osme godine upražnjava ga sustavno, natjecateljski. Dosad je sudjelovao na mnogim natjecanjima, na kojima je redovito osvajao diplome i odličja, nerijetko najsjajnija. 
Reprezentativac bivše države SRJ bio je u svim pionirskim kategorijama, a prošle je godine, na izlučnom natjecanju na jezeru Žiča kod Kraljeva, osvojenim drugim mjestom stekao pravo na sudjelovanje u mladoj reprezentaciji Srbije, o čemu svjedoči i dopis predsjednika Sportsko ribolovnog saveza Srbije Boškovića, kojim mu je u svibnju 2006. status reprezentativca potvrđen, da bi kasnije na volšeban način umjesto Marka u reprezentaciju bio uvršten sin izbornika Nenada Radovića. 
NESPORTSKI POTEZ: Markov trener, šezdestjednogodišnji Ante Čavar, u ovom je sportu od 1978. godine, danas je republički sudac, a još uvijek je i aktivni natjecatelj, jedan od najstarijih u II. srpskoj ligi. »Žao mi je što se sve ovo izdešavalo, nesportski, a slobodno bih rekao i neljudski potezi, povučeni od strane izbornika omladinske vrste Nenada Radovića, malo su pokolebali Marka, koji je poput mnogih sportaša veliki emotivac i ubile su mu želju za natjecanjima i pobjedama. Naime, po pravilniku Saveza, prva trojica na izlučnom natjecanju ulaze u reprezentaciju izravno, ostali po odluci izbornika. Iako je Marko od strane predsjednika Saveza već službeno bio potvrđen kao reprezentativac, pravilnik je na volšeban način izmijenjen, a u vrstu umjesto Marka ulazi osmoplasirani na izlučnom natjecanju, sin izbornika Radovića. Ne bih želio pomisliti kako  razlozi za ovaj potez leže u nacionalnoj ili teritorijalnoj pripadnosti, ostanimo u uvjerenju da je u pitanju samo Radovićeva sebičnost i bezočnost.  Marko je bio povrijeđen, upao je u emotivnu krizu, koja ga je držala skoro godinu dana. Sad je već senior, volja mu se polako vraća, priprema se i za natjecanja, a njegovi rezultati pokazuju kako izlazi iz krize i nadam se da njegovo vrijeme tek dolazi«, kaže trener Čavar. 
DRUGA STRANA: U telefonskom razgovoru s izbornikom Nenadom Radovićem pokušali smo osvijetliti i drugu stranu medalje. »Ja sam samo namještenik Saveza i odradio sam svoj dio posla. Jakić i Čavar su imali mogućnost uložiti žalbu i mislim da su ju i uložili. Istina, po tada važećem pravilniku Jakić se u izlučnom natjecanju izborio za mjesto u nacionalnoj vrsti, no, izmjenom pravilnika ostavljena mi je mogućnost da samo prvoplasirani s izlučnog izravno postaje član reprezentacije, a o ostalima odlučuje izbornik. Iako je Jakić bio drugi, moja je procjena bila da će na internacionalnim natjecanjima više pružiti osmoplasirani Sekulić i sedmoplasirani Radović (riječ je o sinu izbornika Radovića op. aut.). Ne bih odgovarao na kasnije optužbe na temu teritorijalne i nacionalne pripadnosti, nikad se nisam time opterećivao, uvijek su mi bili bitni rezultati. Istina, na natjecanju smo rezultatski podbacili, no, svako ima pravo na loš dan«, kaže za naš list izbornik Radović.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika