Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ruglo i smrad

U samom središtu Sonte prolaznik doživi neugodan udar na osjetila. Iz barice, koja se stvara prelivanjem tekućine iz septičkih jama u koje se slivaju otpadne vode stambeno-poslovne zgrade, svojedobno nazvane »Sonćanska ljepotica«, širi se neprijatan zadah, a kako su u pitanju vode iz sanitarnih čvorova i kuhinja stanara, ispod poklopaca šahti nerijetko izbija ono što ne želimo vidjeti i sliva se u otvorenu kanalizaciju. 
»Sonćanska ljepotica« je stambeno-poslovna zgrada s tri odvojena poslovna prostora velike kvadrature u prizemlju i ukupno 16 stanova na I. i II. katu. Izgrađena je osamdesetih godina udruženim sredstvima mjesnog samodoprinosa sonćanskih poduzeća, apatinske ekspoziture Vojvođanske banke i tadašnjih općinskih SIZ-ova zdravstva, socijalne skrbi i prosvjete. Namjenski stanovi za liječnike i prosvjetne djelatnike, za borce i socijalne slučajeve, stanovi za djelatnike poduzeća, koja su sudjelovala u financiranju gradnje, te poslovne prostorije Vojvođanske banke i Trgovine Sonta, useljeni su na zadovoljstvo sviju mještana. 
PROBLEMI ODRŽAVANJA ZGRADE: No, već u prvim danima nakon useljenja uočen je jedan veliki propust. Naime, septičke jame nisu građene s dvorišne strane zgrade, nego s ulične. No, kako je u to vrijeme cjelokupno održavanje bilo u nadležnosti SIZ-a za stambenu i komunalnu djelatnost, jame su pražnjene redovito. Problemi za selo nastali su devedesetih godina, kad je uredbama tadašnje srbijanske Vlade stanarima omogućen otkup stanova, kako to ima običaj reći jedan popularni vojvođanski političar, »za tepsiju ribe«. Liječnici, prosvjetni djelatnici, borci, socijalni slučajevi, djelatnici sonćanskih poduzeća, koji su do tada bili stanari – postali su vlasnici stanova. Neki od njih su jako brzo te stanove prodali, neki su ih mijenjali za seoske kuće s okućnicom, a neki su ih i za dobru cijenu izdali u zakup. Novopečeni vlasnici su otkupili stanove, ali, po inerciji, rezon im je bio da nemaju obvezu održavanja same zgrade, tako da se od tada može uočiti i da su stubišta zapuštena, krov je poprilično ruiniran, a prob-lem pražnjenja septičkih jama bi, po njima, trebala rješavati Mjesna zajednica. 
NEREDOVITO SE PRAZNE SEPTIČKE JAME: Formirana je Skupština stanara, predsjednici su se mijenjali, a danas je to Antun Čonka, koji krivicu ne vidi samo u nesavjesnim stanarima. »Jako ozbiljna pogreška napravljena je već u startu. Ukoliko su moje informacije točne, a vjerujem da jesu, ova zgrada je projicirana kao stambeno-poslovna P+1, a izgrađena kao P+2. Postojeći kapacitet septičkih jama predviđen je za 8 stanova, a danas ih rabi 16. Zgrada ni do danas nije tehnički primljena, tako da bi ovo trebao riješiti onaj koji je propuste napravio. Ima tu i nekorektnosti pojedinih vlasnika stanova, pa i stanara, a najviše korisnika poslovnoga prostora. Za redovito pražnjenje postojećih septičkih jama potrebna su nam sredstva, koja nismo u stanju prikupiti. Tražio sam da se napravi još jedna jama, tako da imamo dovoljan kapacitet, no, u MZ sam od strane tajnika dobio tumačenje da će se uskoro graditi zatvorena kanalizacija, pa sve to neće biti potrebno. I prigodom kopanja i izmuljivanja atmosferske kanalizacije nivelacija nije dobro urađena, tako da se sve ovo zadržava ispred zgrade« - kaže za Hrvatsku riječ Antun Čonka. 
MZ NE MOŽE SNOSITI TROŠKOVE: Od tajnika MZ Tomislava Silađija dobili smo oprečno tumačenje. »Ne može nitko u predmetnoj zgradi očekivati da će MZ, odnosno žitelji Sonte, snositi troškove održavanja nečega što su, ne svojom zaslugom, dobili po smiješno niskoj cijeni, a te troškove za svoje objekte snosi svaki prosječni vlasnik seoskoga kućanstva. Nisu točne niti sumnje o navodnim propustima prigodom gradnje, koje neki od tih istih stanara šire selom, a žalosna je konstatacija da bi prob-lem bio riješen pravilnim niveliranjem atmosferske kanalizacije. Bez obzira na nivelaciju, ona služi za prikupljanje i odvođenje oborinskih voda, a ne otpadnih. Ukoliko bismo im to omogućili, bili bismo suuzročnik potencijalne zaraze. Tijela MZ iscrpila su sve zakonske mogućnosti i nisu imala uspjeha, daljnji postupak je na inspekcijskim službama i drugim tijelima« – kaže za »Hrvatsku riječ« Tomislav Silađi. Iz riječi predsjednika Skupštine stanara i tajnika MZ ne nazire se rješenje problema. Stanari i dalje očekuju pomoć od imaginarnih financijera, a MZ se smatra nenadležnom i prebacuje lopticu inspekcijskim i drugim službama. Sporne jame se jako rijetko prazne, fekalije leže na nogostupu i u otvorenim kanalima, a djeca, koja svakodnevno tuda prolaze odlazeći u školu i iz škole doma, gacaju po njima.             g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika